Pretraga

Brutalna motivacija za učenje: Najbolji hrvatski maturant dobiva 5.000 dolara

A- A+

Nikako se ne možete natjerati na učenje za maturu? Imamo dobru vijest koja bi vas za to mogla motivirati. Marin Soljačić, profesor na Odsjeku za fiziku na bostonskom MIT-u, najboljem će hrvatskom maturantu dodijeliti nagradu od 5.000 dolara.

Foto: srednja.hr

Kako doznajemo iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, ugledni hrvatski znanstvenik, redoviti profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT) Marin Soljačić i ove godine dodjeljuje nagradu najboljem maturantu za izniman uspjeh na državnoj maturi. Iznosom od 5.000 američkih dolara, što je oko 32.500 kuna, Soljačić će nagraditi najboljega maturanta za postignute rezultate iz fizike i matematike. 

Izdvojeni članak

Po prvi puta Nagrada Soljačić odlazi u ruke jedne djevojke: Upoznajte Ivu, najbolju maturanticu u Hrvatskoj

– Kriteriji su sljedeći: dobitnik nagrade je maturant koji na državnoj maturi postigne najbolji rezultat/najviši postotak riješenosti testa iz matematike (A razina) + postotak iz fizike. Ako je dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti testova, u kriterij ulaze i rezultati testa iz hrvatskoga jezika. Hrvatski A boduje se 20 posto više nego hrvatski B. Ako i nakon toga ponovno bude dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti testa, podijelit će nagradu, kažu nam iz Ministarstva.

Dodjela nagrade Soljačić održat će se 26. srpnja 2019. godine, a nagradu najboljim maturantima zajednički će uručiti profesor Soljačić i ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak.

Podsjetimo za kraj, prošle je godine po prvi puta otkada se dodjeljuje nagrada otišla u ruke jedne djevojke. Njeno ime je Iva Madunić i bivša je učenica III. gimnazije iz Splita te trenutna studentica Računarstva na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB).

Osim što je briljirala na ispitima iz Matematike i Fizike, riješivši ih 100%, ova se maturantica istaknula i u drugim predmetima. Engleski jezik tako je položila s 90%, a Hrvatski s 95%. Priču prošlogodišnje pobjednice pročitajte na ovoj poveznici.

________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap