Pretraga

Burne reakcije maturanata: ‘Jako smo razočarani kako se MZO nosi s ovom situacijom, smetaju nam nagle i neočekivane odluke’

A- A+

Pisanje državne mature je vjerojatno velika točka prekretnice u životu svake mlade osobe. Od samog biranja ispita, pa do priprema za iste i na kraju samo pisanje ispita. Skoro svake godine se dogodi nešto što još doprinosi tom stresu, a ovogodišnji maturanti su najgore prošli. Koronavirus je uvelike utjecao na naše živote, a sada je doveo i do toga da ministrica Blaženka Divjak u prolazu daje izjave kako se ne pišu izborni ispiti državne mature. Za reakcije smo pitali maturante, a oko svega se pokrenula i peticija.

Foto: Srednja.hr

Koronavirus je u potpunosti izmijenio našu svakodnevicu i promijenio skoro svaki aspekt naših života, a veliki trag je ostao i na našem obrazovanju. Od prebacivanja nastave u online format, pa do prvog ne-pisanja izbornih predmeta državne mature, ovo je godina koja će se definitivno pamtiti.

Izdvojeni članak

[Glas maturantice] ‘Ukidanje izbornih predmeta na državnoj maturi je glupost i bezobrazluk’

Jučerašnja vijest o nepisanju izbornih predmeta, iako nije bila previše zastupljena u medijima, je itekako pogodila sve one kojih se to tiče. Srednjoškolci (ali i ‘ponavljači’) kojih posljednjih mjeseci pripremaju upravo izborne predmete koji su često ti koji odlučuju tko će uspjeti upisati fakultet, a tko ne, su se našli u vrlo nezgodnoj situaciji, gdje sav njihov trud pada u vodu.

Posebna kategorija su pak učenici kojima su potrebne ocjene izbornih predmeta kako bi se uspjeli upisati na fakultete u inozemstvu. Njima jedino preostaje nadati se da će strana sveučilišta imati razumijevanja za ovakvu odluku…

Većina ovogodišnjih pristupnika državnoj maturi se protivi ovoj odluci, dok su ostali uglavnom indiferentni, a njihove razloge i obrazloženja, kao i pismo jedne čitateljice, donosimo u nastavku.

Reakcije

– Ja iskreno nemam nikakvih osjećaja vezanih uz to što se izborni predmeti neće pisati zato što za fakultet na koji ja želim ići oni nisu traženi. Iako, mislim da nije dobra odluka za neke druge učenike koji su se već počeli spremati i platili pripreme za te predmete i potrošili novac da bi ih sad samo tako maknuli, a i bitni su za neke fakultete. Pripremam se za maturu samo za opće predmete od kraja veljače. Prijavila sam dva fakulteta i to s jednog fakulteta par smjerova, pa ne bih ništa mijenjala u ovoj situaciji, otkrila nam je Emma (18) iz Rijeke.

– Pa iskreno meni je drago da se neće na primjer pisati fizika zato što se nisam dobro pripremila za nju, ali za kemiju i biologiju mi je žao što se neće pisati. Vidjet ćemo koliko će to utjecati na upis kada fakulteti kažu kako će koji provesti upise i hoće li biti prijemnih za svaki. Za izborne se pripremam od 2. mjeseca. Izborni predmeti su jako bitni za moj faks, ali vidjet ćemo hoću li ga lakše upisati, ovisi o uvjetima koje će fakultet dati nakon ove odluke. Mislim da bi prijemni bili dobri, i prijavila bih jednak broj fakulteta kao i bez prijemnih, rekla nam je anonimna maturantica.

– Nakon sto sam vidjela odluku o ukidanju izbornih predmeta, prvenstveno se osjećam bijesno i razočarano zbog još jednog u nizu nepromišljenih poteza ministrice. Neki od učenika (ako ne i velika većina), pripremaju se za izborne predmete cijelu godinu zato što su oni za 90% fakulteta bitniji od samih obveznih predmeta. Sama činjenica da se ovo odlučilo samo mjesec dana prije početka svih turnusa državne mature je apsurdna i sramotna, a da ne govorimo o tome da se i dalje ne znaju točni datumi obveznih predmeta. Umjesto da se napokon posluša glas osoba kojima ovisi obrazovanje o ovome, ministrica i dalje priča o mogućim scenarijima ili samo ignorira pitanja, a 6.mjesec je sve bliže. Prije tjedan dana govorilo se da se izborni predmeti ne pišu pa zatim da se pišu i boduju za upis pa se sada ponovo pišu. Koliko se još izmjena mora dogoditi za neke konkretne i točne informacije? Moje pripreme za izborne predmete traju još od prošle godine, dakle preko 6 mjeseci. Izborni predmeti na svim fakultetima koje želim upisati nose veći postotak od svakog obveznog, a bez njih mislim da neću lakše upisati. Dapače, mislim da ću teže upasti, priznala nam je anonimna pristupnica državnoj maturi.

– Osjećam se ljuto i smatram da je to loša odluka zato što postoje fakulteti na kojima se obvezni predmeti skoro i ne gledaju i mislim da bi ovo moglo dosta utjecati na moje daljnje obrazovanje. Da sam znala da će biti ovakva situacija ponovno bih prijavila i engleski i matematiku, a za to sad vjerojatno neću imati priliku. Za izborne predmete se pripremam od trećeg mjeseca, s tim da bih vjerojatno počela i ranije da nisam vidjela da mi je dosta toga ostalo u glavi od spremanja za prošlogodišnju maturu.. Izborni predmet mi je praktički temelj fakulteta koja želim upisati i njegovo polaganje nosi najviše bodova. Mislim da će mi biti teže upisati željeni fakultet bez izbornog predmeta zato što će vjerojatno podignuti postotke za prosjek (koji se prema meni ni ne bi trebao gledati vise od 20% jer svi znamo da je nečija 3 vrjednija od nečije 5) i obvezne predmete, koji nisu TOLIKO bitni, a matematika se ni ne gleda, treba se samo položiti. Mislim da su prijemni ispiti na svakom fakultetu samo dodatni trošak i stres maturantima (uzmimo da se jedan plaća 250 kn) zato što se i uz DM zna dogoditi da se prijemni ispiti za samo neke fakultete poklapaju i da su učenici prisiljeni izbaciti jedan fakultet, a isto tako uz prijemni je ispit puno lakše manipulirati rezultatima i opet se vraćamo na upisivanje preko veze, iskaznice i sl. Fakulteti na koje ja ciljam su ERF i FFZG i svjesna sam da svakako imam prijemni ispit, ali on se ne tiče gradiva. Da mi kažu da imam prijemni samo iz odabranog izbornog predmeta (psihologija), polagala bih bez problema ako je literatura ista kao i za državnu maturu. Ali ako budem trebala polagati još neke predmete uz prijavljeni, iskreno ću biti pod stresom zato što ne smatram da mogu kvalitetno spremiti nešto što bih inače spremala puno duže vremena. I još bih htjela dodati da smatram da je ovo nepravedno prema ljudima s položenom maturom koji tek sad upisuju faks, a nisu maturanti. Oni su se vjerojatno oslanjali na svoje rezultate iz izbornih i obveznih predmeta, a ovom odlukom im je to u jednu ruku oduzeto. Pogotovo pod pretpostavkom da nećemo imati mogućnost naknadno prijaviti obvezne ispite koje već nismo, zabrinuta je Matea (19) iz Splita.

– Šokirala me odluka ministrice o ukidanju izbornih predmeta, zato što smatram da to nije u redu prema svima onima koji su za njih pripremali mjesecima.. Također mnogi učenici su platili pripreme, a sada ispada da su bacili novac.. Ja sam od izbornih predmeta prijavio Politiku i gospodarstvo zato što bi mi taj predmet omogućio dodatne bodove za fakultet koji želim upisati, no sada je zbilja čudno da ćemo se na fakultete poput prava, ekonomije i ostalih upisivati samo po kriteriju obveznih predmeta… To je skandalozna i ne korektna odluka donesena praktički mjesec dana pred maturu! Što se tiče prijamnih ispita, smatram da je već pre kasno da ga fakulteti organiziraju, ali mišljenja sam da je bolje za budućnost da se državna matura ukine, te da se vrate prijemni ispiti, jer bi oni omogućili da učenici polažu ispite iz predmeta koji su za taj fakultet potrebni, objasnio je Tvrtko (19) iz Zaprešića

– Osjećam se razočarano i ljuto, i stvara mi veliku anksioznost. Najviše mi smeta što je odluka donesena u zadnji čas i iznenadno. Mislim da je odluka sama po sebi loša zato što izborni predmeti rade razliku između učenika i pokazuju naše afinitete s obzirom na izbor fakulteta. Bojim se da će ova odluka utjecati na moje daljnje obrazovanje, zato što bi mogla ugroziti uspješnost mog upisa na faks. Krenula sam se pripremati za maturu. srećom roditelji su mi platili pripreme jedino za maturu iz matematike, ostale predmete učim sama. Krenula sam se pripremati za maturu iz psihologije i politike i gospodarstva unazad dva mjeseca. Izborni predmeti su mi jako bitni pri izboru fakulteta zato što, npr. moj prvi izbor ne vrednuje matematiku uopće nego se fokusira na psihologiju, engleski i hrvatski. Mislim da ću teže upisati faks bez izbornih zato što mislim da najbolje i najlakše učim predmete koji me najviše zanimaju, a to su upravo ti izborni. Moja velika većina odabira ima prijemne, tako da to ne utječe jako na moj odabir fakulteta. Smatram da su prijemni potrebni kako bi dodatno “filtrirali” buduće studente. Općenito, ljudi u mom razredu su jako razočarani kako se Ministarstvo nosi s ovom situacijom i jako nam smetaju ove nagle i neočekivane odluke, rekla nam je Paula (18) iz Zagreba

– Htjela sam vam ispričati priču iz svoje perspektive kao osobe koja je pauzirala godinu s namjerom da ove godine upišem medicinu. Dakle izborne predmete sam spremala i prošle godine, a ove godine sam spremala ponovno kemiju i fiziku jer sam namjeravala podići ocjene dok iz biologije imam izvrstan rezultat. Sve osobe koje su pauzirale, a to nije zanemariv broj i definitivno je broj koji iz godine u godinu raste kako i matura iz godine u godinu ide sve teža, su ovom odlukom jako oštećene pošto smo mi svoju maturu spremili, na nju izašli i pošteno dobili svoju ocjenu, koja odjednom ne vrijedi ništa. Sve osobe koju su spremale 1 ili više izbornih predmeta su u novonastaloj situaciji jako oštećene jer su mjeseci i mjeseci rada i truda bačeni, u mom slučaju čak godina i pol dana. Ministarstvo obrazovanja se ni u čemu ne očituje po pitanju “pauziranata” i u potpunosti ignorira naše postojanje, i što će biti s moje 3 ocjene, i postavlja se pitanje kako netko može, preko noći, sate i sate učenja, truda i rada samo odjednom obezvrijediti. Također smatram vrlo neodgovornim donijeti odluku o okidanju matura iz izbornih predmeta, bez ikakvog očitovanja o mogućim zamjenama istih, na taj način priuštivši maturantima i “pauzirantima” jedan od najstresnijih dana u životu. Također zahtijevamo objašnjenje kako je moguće osigurati epidemiološke uvjete za pisanje mature iz matematike, na koju izlazi cijela generacija, a ne može se za npr. maturu iz kemije na koju izađe u prosjeku između 3 i pol do 4 tisuće ljudi. Ne možemo dozvoliti da trud i sati učenja tisuća i tisuća ljudi padne u vodu. Maturante molim da pokažu empatiju s ljudima koji su pauzirali, jer su možda i sami mnogo bliži toj situaciji nego što misle, i ukoliko se u njoj nađu zasigurno će htjeti da ih netko u godinu dana barem spomene, da se zna da postoje, pisala nam je Tina Buće.

Što će na kraju biti s prijašnjim ocjenama iz izbornih predmeta, hoće li fakulteti uvesti prijemne ispite i kako će strana sveučilišta reagirati na ovu odluku, ostaje nam tek za vidjeti. Nadajmo se samo ubrzo.

Pokrenuta i peticija

Zbog ukidanja izbornih predmeta pokrenuta je i internetska peticija, koju možete vidjeti na poveznici.

– Smatramo da, bez obzira na cjelokupnu situaciju, ukidanje izbornih predmeta na državnoj maturi nije legitiman potez i da nama maturantima, koji bismo u cijeloj ovoj priči oko mature trebali biti najbitniji, donosi puno više štete nego koristi. Također, ukidanjem izbornih predmeta sam upis na fakultete neće biti pravedan za sve (Primjerice, netko tko želi upisati neki društveni studij, npr. logopediju, za koju mu izborni predmet psihologija nosi 300 bodova i toj osobi slabije ide neki od obaveznih predmeta i uvjeren je da bi mu izborni predmet donio pozamašnu količinu bodova, sada će ostati zakinut, a netko drugi kome bolje leže hrvatski ili engleski od psihologije, puno će bolje proći). Dakle, načelo jednakosti nikako neće biti zadovoljeno, stoji u peticiji.

Njeni pokretači zato traže da se ti predmeti ove godine ipak polažu.

– Tražimo pisanje izbornih predmeta na državnoj maturi jer smatramo da je ukidanje istih ogromna nepravda i bezobrazluk od strane nadležnih i da nam donosi puno više štete nego koristi. Shvaćamo da je epidemiološka situacija takva kakva je, ali ukidanje izbornih predmeta definitivno je loš potez bez obzira na situaciju. Pozivam Vas da nas podržite i da potpišete ovu peticiju kako bismo svi zajedno došli do svog cilja, pisali izborne predmete na državnoj maturi za koje smo se spremali i koji nam donose velik broj bodova pri upisu na fakultet, kako ne bismo ni u kojem slučaju bili zakinuti, i kako bismo, na kraju dana, uspješno upisali željeni studij, navodi se u peticiji.

državna matura ocjena
Share via
Copy link
Powered by Social Snap