Pretraga

Burne reakcije nakon mature iz Likovnog: Markeri koje dijeli NCVVO su užasni, ispit nam je neuredan

Ispit Likovne umjetnosti na ovogodišnjoj je državnoj maturi pisalo nešto više od tisuću kandidata. Predmet je to čije je polaganje uvjet za upis nekolicine fakulteta, poput Grafičkog, Arhitektonskog i pojedinih smjerova Tekstilno-tehnološkog. Zbog opasnosti od varanja uz pomoć elektroničkih uređaja na Likovnom je od ove godine smanjena količina pribora koji se na maturi iz tog predmeta smije koristiti. Između ostaloga, maturanti su uz kemijske olovke od Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja dobili i markere, koji su pristupnicima zadali velike muke tijekom ispita.

Ilustracija: pixabay

– Bolje im je da mi ne uzimaju bodove za neurednost jer su krivi njihovi užasni marker, burna je i jedna prvih reakcija na ispit mature iz Likovne umjetnosti, koju je anonimni maturant poslao u inbox našeg Instagram profila drzavna.matura.

Markeri o kojima govori oni su koje je maturantima, uz kemijske olovke, dodijelio NCVVO. Naime, na prošlogodišnjoj državnoj maturi otkrivene su prevare u kojima su maturanti na ispitima za varanje koristili kamerice skrivene u olovkama. Kamere su snimale pitanja, a kroz bubicu su pristupnicima dojavljeni odgovori. Kako bi se ovakvim prekršajima stalo na kraj, jedna od sigurnosnih mjera NCVVO-a jest ta da pristupnici ne smiju donositi vlastite kemijske na ispit, ili u slučaju ispita iz Likovnog, flomastere.

Nakon ispita iz tog izbornog predmeta koji se pisao ovoga utorka porazgovarali smo s tri maturantice i svaka od njih potvrdila nam je kako je imala isti problem s markerima NCVVO-a.

Makeri se preslikavali na tri strane

Maturanti za rješavanje Geografije imali manje od minutu i pol po zadatku: ‘Očekujem jedinicu’

– Markeri su bili užasni, preslikavali su se na tri strane, kaže nam Lucia, maturantica Tehničke škole.

Lucia ocjenjuje kako joj je ispit prošao dobro, ali nada se samo dvojci.

– Najteži su mi bili zadaci od 23. – 32., oni di je trebalo spajati u tablicama i oni di je tribalo pisati razdoblja, ‘ko to zna sve? Nisam se spremala, imala san tri godine u školi Povijest arhitekture i umjetnosti pa je to pomoglo. Rišila san samo jedan ispit i to je to, veli nam Lucija koja je uz Likovni polagala i Fiziku, a još joj preostaju ispiti obaveznih predmeta nakon čega se nada upisu na Arhitektonski ili Građevinski fakultet.

‘Dosta teškim’ je ispit okarakterizirala i Emma iz zagrebačke XVI. gimnazije. Iz njega očekuje tek trojku.

– Najteži zadatci su mi bili vezani uz analizu kipa A.G. Matoša u drugoj ispitnoj knjižici. Pripremala sam se uz pomoć udžbenika za sve razrede i skripte, veli Emma.

Dodaje, vremena za rješavanje bilo je dovoljno, ali i ona ima zamjerke na markere koje im je dodijelio NCVVO.

– Markeri su bili prejaki tako da su ostavljaju tragove na stranici iza, pa je sve izgledalo dosta neuredno, kaže Emma kojoj ovo nije prvi ispit mature.

Polagala je već Sociologiju, preostaje joj još položiti Hrvatski, Matematiku i Engleski, a planira upisati Tekstilno-tehnološki fakultet.

Maturanti morali analizirati ‘Matoša na klupi’

‘Ne očekujem prolaz, od učenja mi se sve pomiješalo’: Punkeri unijeli kaos u maturu iz Sociologije

Puno je dojmova nakon ispita imala maturantica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku, naša sugovornica Sara.

– Ispit je protekao opuštenije nego sto sam očekivala s obzirom na paniku koja se stvarala zadnjih dana. Sada se nakon ispita osjećam puno lakše i s obzirom koliko sam radila i učila za ovo očekujem četvorku, ali zadovoljila bih se i s trojkom, tvrdi Osječanka.

Kaže, problema nije imala u općem dijelu ispita, ali ju je iznenadila analiza likovnog djela, što je ove godine bio poviše spomenuti ‘Matoš na klupi’ Ivana Kožarića.

– Pitanja su na analizi bila konkretna, ali podosta slična s onim prethodnim i sljedećim. U pitanju je bila skulptura ‘Matoš na klupi’ i pitanja su se odnosila na odnos mase i okoline, skulpture i okoline te kompozicije i okoline. Iskreno vrlo sam brzo izgubila inspiraciju za pisanje kada sam svaki minimalno detalj morala usporediti i povezati s okolinom, priznaje Sara.

Ovogodišnji ispit činio joj se sličan prijašnjima i smatra kako nije bilo većih razlika u odnosnu na već provedene ispite državne mature iz Likovnog.

Vremena za rješavanje testa bilo je i više nego dovoljno

‘Lonac za taljenje’ zbunio maturante na PiG-u: Ispitne prostorije napuštali već nakon pola sata

– Pripremala sam se kroz srednjoškolsko obrazovanje jer sam likovnu umjetnost imala sve četiri godine, ali sam se također od završetka škole pripremala ponavljajući razdoblja kojih se ne sjećam uz pomoć Jansonove knjige i prijašnjih matura. Vremena sam imala osobno i više nego dovoljno tako da sam uspjela uz odgovaranje i provjeriti sve svoje odgovore radi sigurnosti, kaže Sara.

Baš kao i preostale naše sugovornice, i Sara je imala ‘tehničkih’ poteškoća s manjkavim markerima NCVVO-a, ali shvaća da je pitanje sigurnosti zbog kojih su im dodijeljeni, poprilično važno.

– Živciralo me kako su se precrtavali na ostale stranice jer su markeri bili alkoholni, ali sve je to zbog sigurnosti vjerujem, kaže Sara koja uz Likovnu umjetnost polaže još obavezne predmete, a planira upisati Likovnu akademiju u Osijeku i nada se kako će joj mapa koju priprema pri upisima osigurati dodatne bodove.

S obzirom na nove mjere sigurnosti kojima Ministarstvo znanosti i obrazovanja i NCVVO pokušavaju dokinuti ili barem smanjiti broj slučajeva varanja i prepisivanja na ispitima, pitali smo naše sugovornice je li u njihovim školama došlo do prekršaja po tom pitanju. Sve tri kazale su nam da izgreda nije bilo, a prepisivanja niti nisu bila moguća s obzirom na to da se na ovom ispitu u ispitnim prostorijama nalazi vrlo mali broj pristupnika.

________________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.
Burne reakcije nakon mature iz Likovnog: Markeri koje dijeli NCVVO su užasni, ispit nam je neuredan
Share via
Copy link
Powered by Social Snap