Čudnovati kljunaš i orhideja stvarali muke na maturi iz Biologije: Išao sam na ‘eci peci pec’

Biologija je na državnoj maturi jedan od popularnijih izbornih predmeta, a ove godine polaže ju oko 5.500 kandidata. Već je nekoliko godina zaredom ispit baziran na zadacima u kojima maturanti moraju logički povezati činjenice i tako doći do rješenja, a čini se kako takvi zadaci i dalje zadaju muke pristupnicima. Ove godine najviše se bure nakon ispita diglo oko pitanja vezanih uz čudnovatog kljunaša i orhideju.

Screenshot: YouTube; Taronga Zoo Sydney

Nakon jutrošnjeg ispita mature iz Biologije porazgovarali smo sa šest maturanata i maturantica, a iz njihovih odgovora da se zaključiti kako napisanim ispitom nisu nimalo zadovoljni. Štoviše, nekoliko njih smatra da zbog Biologije neće uspjeti upisati željeni studij, a pojedina pitanja okarakterizirali su posebno kompliciranima.

– Zadatci su bili zanimljivi, onaj u kojem je bila orhideja kokoška je tražio da objasnimo zašto neke gljive žive na njenim sjemenkama i prvi put čujem za takvo nešto, a za čudnovatog kljunaša smo trebali odrediti zašto je pravrsta ili tako nešto, nisam siguran jesam li točno odgovorio. Prošao sam par prošlogodišnjih ispita i ovaj mi se čini težim od prijašnjih, kazao nam je nakon ispita maturant Ivan iz Srednje škole Viktorovac u Sisku.

Iako mu je ispit bio teži u odnosu na prošle, nakon napisanog se osjeća dobro, a očekuje prolaz.

– Polagao sam Kemiju i Fiziku, a polažem još Hrvatski, Matematiku i Engleski. Željeni faks mi je radiologija, ali još ćemo vidjeti kad dođu rezultati mature, kaže nam Ivan.

Na pitanje s kljunašem odgovarao uz pomoć ‘eci peci pec’

Pipeta, epruveta i benzeni izazvali pomutnju na maturi iz Kemije: 'Neću proći, nema šanse'

Iste je zadatke kao problematične izdvojio i Dominik, učenik Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu. Baš kao i Ivan, ovogodišnji ispit ocjenjuje težim u odnosu na lanjski.

– Bilo je više zadataka oko kojih sam imao dileme. Primjerice, jedan sa životinjama sa slike sa zecom u grmu i sovom na vrhu drveta i njihovim ulogama te koja je uloga gljive pokraj drveta. Zatim pitanje o čudnovatom kljunašu i njegovom načinom prilagodbe na život, mislim da sam to pitanje za čudo odgovorio točno, jer ‘eci peci pec’ uvijek daje točan odgovor. Pitanje o orhideji je bilo kako gljive pomažu orhidejama jer su heterotrofni organizmi, prepričava nam Dominik.

Dodaje, iz ovog izbornog predmeta očekuje dvojku jer je na njega izašao turistički.

– Ispit je prošao okej, pitanja su bila užasna, ali super se osjećam nakon pisanja jer je Biologija izborni predmet pa si ne stvaram presing što se nje tiče. Imao sam dovoljno vremena za rješavanje, predao sam nakon sat i pol od početka ispita, veli Dominik koji planira upisati studij sestrinstva.

‘Na Biologiji se traži zaključivanje i razmišljanje, a mi tako u školi nismo radili’

Fizika jednima prelagana, a drugi se mole za prolaz: ‘Zadatak s kapljicom ulja bio je užasan’

Nikolina iz Gimnazije Vukovar ispit mature iz Biologije usporedila je s ispitima koje učenici rješavaju na natjecanjima.

– Iskreno, ne osjećam se baš najbolje nakon pisanja, pitanja su bila kao s natjecanja i žao mi je što nisam prošla zadatke s natjecanja kao pripremu za ispit. Prelazila sam prezentacije s priprema kao pripremu za ispit. Ne znam što da očekujem. Htjela sam upisati medicinu, međutim nakon Kemije sam odustala od toga. Nisam se baš najbolje pripremala, tako reći. Zadaci u drugoj ispitnoj knjižici su bili poprilično teški. Ne sjećam se baš najbolje svih zadataka, ali zadatak sa kladogramom mi je bio težak iz nekog razloga. Iskreno mislim da je najveći problem što se na maturi ne traži teorija, nego zaključivanje i razmišljanje, a iskreno, mi na takav način u školi nismo radili već smo učili tu teoriju koja nam baš nije trebala. Ne znam kako je taj zadatak s kljunašem glasio, ali znam da sam se i ja poprilično tu zbunila. Vremena je bilo u svakom slučaju, ali džabe vrijeme kad fali znanja, a i stres je odradio svoje, kaže nam Nikolina nakon ispita iz Biologije.

Dodaje, za razliku od Kemije i Biologije, Fizika joj nije prošla toliko loše pa se nada upisati PMF ili elektrotehniku sada kada je od medicine odustala.

Vremena za rješavanje bilo je dovoljno

Je li na kraju tikvica ili pipeta? Objavljena točna rješenja ispita mature iz Kemije

Maturantica opće gimnazije, Martina, ocjenjuje kako je ispit riješila ‘solidno’, a vremena za rješavanje je, baš kao i Nikolina imala dovoljno.

– Među težim zadacima bio mi je onaj u kojemu smo morali odrediti volumen kisika pri raspadu H2O2 na 50°C te zadatak u kojemu su na slici bili pčela, pauk i stonoga, a pitanje je bilo koji način života imaju ove tri životinje s obzirom na način kretanja, pokrov i još neku značajku. Nisam se mogla sjetit uopće načina, kaže Nikolina koja za razliku od ostalih naših sugovornika smatra da je ispit bio podjednake težine kao i oni prijašnjih godina, a naša sugovornica planira upisati PBF ili Agronomski fakultet.

Zbog Biologije neće moći na željeni faks

Problema sa zadatkom s čudnovatim kljunašem nije imao Luka, maturant Drvodjeljske škole, ali koji, poput naše sugovornice Martine, nije siguran hoće li zbog Biologije uspjeti upasti na željeni faks.

Objavljena točna rješenja mature iz Fizike: Provjerite što vam je točno, a što ne

– Ispit je bio dosta težak i zahtjevan, ne vjerujem da će rezultat biti pozitivan. Ne bih izdvajao najteže zadatke, bilo je dosta teških, ali dileme sam imao oko onog zadatka koji je tražio odgovor kakve vrste će biti ovca, ne mogu se sad točno sjetiti kako je išao. U zadatku s kljunašem sam pretpostavio odgovor. Učio sam dva tjedna svaki dan skoro po sat i pol i htio sam upisati Šumarski fakultet, ali pošto mislim da sam ‘kiksao’ Biologiju to neće biti moguće. Pričao sam s dosta ljudi koji su pisali, također su rekli da je ispit bio težak, požalio se nakon ispita Luka.

Ništa bolje dojmove nije imala niti Klara, maturantica Poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi koja također smatra da ove godine zbog rezultata mature neće moći upisati željeni studij sestrinstva.

– Osjećam se jadno, očekujem pogođenih pet bodova. Bio je zadatak s orhidejom i njenim gljivama, previše zadataka je na razumijevanje, zaključivanje, a ne iz onog što je na štrebanje. Pripremala sam se iz tri različite skripte, prošla sam sve mature prošlih godina i mogu reći da je ova sada među tri najteže od uvođenja mature. Završila sam i prije vremena, vremena ima na pretek. Onaj tko zna može riješiti sve za pola sata, onaj koji ne zna isto tako, zaključuje naša posljednja sugovornica.

Koju ocjenu očekujete na ispitu iz Biologije na državnoj maturi?

___________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Odgovori