Pretraga

Danas se na maturi pisala Biologija: ‘Ja nisam mogla povezati, mislim da je greška u zadatku’

Maturanti su ovoga utorka pisali ispit državne mature iz Biologije, jednog najčešće prijavljivanih izbornih predmeta. Ispit se pisao 150 minuta te se sastojao od dviju ispitnih cjelina – od zadataka zatvorenog i otvorenog tipa. Maturantima, sve u svemu, nije bilo preteško, ali svi se slažu da je drugi dio ispita bio znatno teži te da je stvarao probleme.

biologija državna matura 2022

Foto: srednja.hr

Čak 5.239 maturanata pisalo je ovoga utorka ispit državne mature iz Biologije. Radi se, naime, o jednom od najčešće prijavljivanih izbornih predmeta, no to ne znači da je ispit ‘mačji kašalj’. Razgovarali smo s nekoliko maturanata i upitali smo ih kakvi su im dojmovi nakon napisanog ispita.

‘Nije bilo teško, treba samo razmišljati’

– Dojam nakon ispita je dobar, bilo je sve za očekivati. Nije bilo teško, treba samo razmišljati i naučeno gradivo logički povezivati. Najteži dio je bio s tkivima biljke i stajsko gnojivo, no neka su se pitanja ponavljala iz prethodnih matura, što mi je olakšalo, rekla je Nika iz Srednje škole Čakovec.

Nika nam je istaknula da je bilo jedno zbunjujuće pitanje za koje misli da je pogrešno. Naime, kaže da je bila tablica s tri životinje označene slovima F, G i H te se od maturanata tražilo da se stavi koje slovo pripada kojoj životinji. Ponuđene su bile vuk, trakavica i pastrva. Za opis su bili ‘razdvojena spola’, ‘mali broj potomaka’ i ‘sadrži amniotsko jaje’.

– Životinja F je razdvojena spola, mali broj potomaka i sadrži amniotsko jaje. Životinja G je razdvojena spola, ima veliki broj potomaka i nema amniotsko jaje. Životinja H je dvospolac, mali broj potomaka i nema amniotsko jaje. Ja nisam mogla povezati niti jednu životinju, jer je kod svake bilo nešto što ne pripada toj ili drugoj životinji. Mislim da je greška u zadatku, tvrdi Nika koje sa za ispit pripremala od travnja.

Izdvojeni članak
državna matura ocjena

Sudjelujte u našoj anketi i recite nam – koju ocjenu očekujete na maturi iz Engleskog?

Drugi dio je bio kompliciran

Lenu iz Gimnazije Gaudeamus u Osijeku, začudilo je to što je ispit bio poprilično lakši od prethodnih koje je rješavala za vježbu. Prvi dio ispita, otkriva, bio je gotovo identičan kao i probna matura. Fotografije i grafovi bili su isti, pa joj je bilo poprilično lagano za tumačiti jer ih je već vidjela.

– Drugi dio je bio malo kompliciraniji pa je za njega definitivno potrebno predznanje i priprema, ali mislim da sam ga zaista dobro napisala. Sama sam se pripremala za ispit uz rješavanje prijašnjih matura, ali imam i dobro predznanje pa mi nije bio problem riješiti ispit, objašnjava nam Lena.

Drugi dio ispita s otvorenim tipom zadataka, bio je teži i Nini iz Požeške gimnazije. Smatra, ipak, kako je po težini ispit bio isto kao i prijašnjih godina te se jasno vidi kako se nastoji ispitati razumijevanje gradiva i primjena, a ne samo činjenično znanje.

Izdvojeni članak
ispitna knjižica mature iz engleskog jezika, u pozadini ulaz u zgradu Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu

Pisao sam višu razinu mature iz Engleskog i najteže od svega mi je bilo sjediti tri sata

Nekima lakše, nekima teže

– Pitanje koje mi je stvaralo ‘zbunjolu’ bilo je – kolika je vjerojatnost da će gameta muškog potomka sadržavati recesivni gen za hemofiliju? Prvo sam mislila da se odnosi na genotip potomka, pa bi u tom slučaju odgovor bio 100 posto, ali sam na kraju shvatila da me pita za gamete muškog potomka, a to su X^h i Y što zapravo znači da je vjerojatnost 50 posto, napominje Nina koja se za ispit pripremala od veljače.

S druge strane, Marino iz Gimnazije Jurja Barakovića u Zadru, rekao je da je matura bila teža od onih prethodnih godina. Napomenuo je da nije bilo baš puno zadataka koji su se mogli zaključiti logički ili pročitati iz grafa, ali smatra da oni koji su se spremali za ovo, nisu imali problema s rješavanjem ispita.

– Ispit je bio teži u odnosu na prijašnje godine. Mislim da su ove godine provjeravali više znanje učenika, a ne logiku. Najteži dio ispita bila je druga knjižica gdje smo svoje odgovore morali obrazložiti i potkrijepiti ih, ističe Marino.

Koju ocjenu očekujete na ispitu državne mature iz Biologije?


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr

Copy link
Powered by Social Snap