Pretraga

Današnji ispit mature baš i nije prošao bajno: ‘Nisam prepoznala djelo jer se nisam pripremala’

A- A+

Nekima će to možda biti iznenađujuće, ali Likovni na državnoj maturi ulazi u popularnije izborne predmete. Danas ga je pisalo 1.200 maturanata. U 120 minuta morali su riješiti 47 zadataka, a između ostalog, analizirati i djelo Portret Arnolfinijevih Jana van Eycka.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

Nekolicina fakulteta, poput Grafičkog i Arhitektonskog za upis pojedinih studija zahtjeva polaganje Likovne umjetnosti na državnoj maturi. Ta dva fakulteta žele upisati naše sugovornice Simona i Leana, koje su danas izašle na ispit iz Likovnog i otkrile nam kako je on protekao.

‘Nakon konzultacija po grupama shvatila sam da sam sve manje sigurna kako sam ga napisala’

Simona iz Srednje škole Lovre Montija u Kninu kaže nam kako je nakon pisanja ispita bila zadovoljna i nije joj bio pretežak, s time da su neka pitanja bila dvosmislena.

– Ali, nakon konzultacija po grupama shvatila sam da sam sve manje sigurna kako sam ga napisala. Prvih 16 zadataka bila su mi teži, pogotovo 16. jer su odgovori mogli biti i jedno i drugo, kod povezivanja slike nisu bile baš čitke pa je prošlo to na bubanje. Zadnji zadaci bili su mi lakši. Bila su dva zadatka s prošlih matura, kod jedne slike tražilo se odrediti kakvo je svjetlo, a drugog se ne mogu baš sjetiti, ali je vezan uz oltar. Bilo je malo više tlocrta nego inače što bi rješavala, kaže nam Simona.

Kod analize djela zadano je bilo odgovoriti na pitanja o Eyckovom Portretu Arnolfinijevih.

– Pitanja su bila odrediti temu, sadržaj, volumen slike, perspektive, konveksno ogledalo objasniti, motive… Tu se moglo svašta napisati i probati dobiti koji bod, nije bilo preteško, kaže nam Simona koja smatra da je ispit po težini bio u rangu prošlogodišnjeg, a teži u odnosu na godine prije.

Vremena za pisanje imala je dovoljno, a ocjena kojoj se nada tek je – dvojka.

– Za moj budući faks potreban mi je prolaz samo za dodatne bodove. Možda bude i više, ali vidjet ćemo. Planiram upisati Grafički u Zagrebu, kaže nam Simona.

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Je li ovo pitanje trebalo biti na ispitu iz Povijesti? Maturante je namučilo, probajte odgovoriti

‘Nisam prepoznala djelo jer se nisam pripremala’

Leana, maturantica Pazinskog kolegija kaže suprotno, da su joj u odnosu na zadatke višestrukog izbora teži bili esejski zadaci jer se za njih nije pripremala.

– Osjećam se u redu i lakše jer imam jedna ispit mature manje. Najteži mi je bio zadatak esejskog tipa jer se nisam pripremala za taj dio. A slični su bili zadaci na kojima treba prepoznati dijelove neke građevine, mi smo imali dijelove atenske Akropole za povezati. Imali smo sliku Jan van Eycka i nisam prepoznala djelo jer se nisam pripremala. Pripremala sam se tako što sam rješavala prošle mature i po skriptama sam učila jer su mi udžbenici preopširni. Matura mi se čini da je po težini slična kao prošlogodišnje. Očekujem dvojku jer mi je matura neobavezna i izborna, a planiram upisati arhitekturu, kaže nam Leana.

Nikolina iz Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju kaže nam kako joj je ispit bio poprilično težak.

– Za neke riječi nisam nikada niti čula. Smatram da se nisam pripremila dovoljno, ali ispit svejedno smatram teškim. Osobno nisam imala likovni kao predmet, ali neke likovne pojmove sama prepoznajem jer me zanimaju, kaže nam Nikolina.

Iako joj je bio težak za pisati, ispit joj je bio zanimljiv, a očekuje dvojku ili trojku.

– Najteži zadatak mi je bio zadatak gdje sam morala povezati koji je koji dio iznad i okolo portala, kaže Nikolina koja se pripremala rješavajući prijašnje ispite te pomoću skripti.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap