Pretraga

Davor je rasturio maturu pa dobio nagradu od 5.000 eura: Otkrio nam je kako se pripremao

A- A+

Rješivši Informatiku na maturi stopostotno, a Matematiku s visokih 95 posto, Davor Marenić iz Srednje škole u Kutini dobitnik je Nagrade Sakač i 5.000 eura. Uoči svečane dodjele otkrio nam je kako se pripremao i kakav je osjećaj dobiti takvo prestižno priznanje.

davor marenić

Davor Marenić, dobitnik Nagrade Sakač s voštanom figurom Alberta Einsteina
Foto: privatna arhiva

Nagradu Sakač u iznosu od 5.000 eura osvojio je Davor Marenić, učenik Srednje škole Tina Ujevića Kutina zbog sjajne riješenosti ispita državne mature. S obzirom na to da je više učenika imalo stopostotno riješen ispit iz Informatike, presudio je postotak riješenosti ispita iz Matematike (95%).

Poprilično ga iznenadila nagrada

Uoči svečane dodjele nagrade koja će se odviti u petak, 23. srpnja u zgradi Ministarstva znanosti i obrazovanja, kratko smo porazgovarali s Davorom, a on nam je otkrio kako se pripremao za ispit i kakav je osjećaj dobiti tako prestižnu nagradu. Rezultatima, kaže nam, nije pretjerano iznenađen jer je odmah po rješavanju znao koliko je otprilike posto ispita riješio kako treba.

– Rezultati ostalih predmeta su isto tako više-manje očekivani, ali to da sam osvojio nagradu Sakač me poprilično iznenadilo. Za nagradu Sakač sam čuo od oca nekoliko mjeseci prije mature i ona nije bila razlog da rješavam mature koje sam rješavao, ali je bila najveći razlog da se što bolje pripremim za njih jer nakon što sam vidio koji su kriteriji da bi se prethodno spomenuta nagrada osvojila mislio sam da imam šanse da ju upravo ja i osvojim, ali naravno nisam očekivao da će se to i ostvariti, ispričao nam je Davor.

Najviše se pripremao, kaže, za ispit iz matematike jer nosi najviše bodova za upis na fakultet, a najizazovniji mu je bio test iz hrvatskog jezika jer se za njega najmanje i pripremao.

– Osnovna priprema za svaki od ispita državne mature bila je ta da sam riješio neke ili sve ispite prethodnih godina. Iz hrvatskog i engleskog to je bilo nekoliko ispita par dana prije testa, a iz PiGa sam riješio većinu testova iz prijašnjih godina u periodu od 6-7 dana prije samog testa. Za fiziku sam osim ispita državne mature riješio i veliku količinu zadataka iz zbirki. Iz matematike sam riješio sve ispite prethodnih državnih matura, a za zadatke koje nisam znao riješiti sam gledao rješenja s postupkom na internetu, prepričava nam.

davor marenić norijada

Davor Marenić na norijadi
Foto: privatna arhiva

Nije se previše pripremao za Informatiku

Za test iz informatike se zapravo, priznaje, nije morao previše pripremati jer je svake godine išao na Infokupovo natjecanje iz Osnova informatike. Triput je bio prvi na županijskoj razini, a ove se godine plasirao na državno natjecanje iz informatike.

– Naravno, veliku ulogu u pripremi imali su i izvrsni profesori koji su mi predavali u SŠ Tina Ujevića Kutina koju sam pohađao i ovim putem im šaljem velike zahvale i pozdrave. Za odličan rezultat iz informatike i matematike zaslužan je moj razrednik, mentor te profesor matematike i informatike Damir Petravić koji mi je kroz svoju nastavu pripremio kvalitetne temelje, pohvalio je profesore jedan od najboljih maturanata ove godine.

Plan mu je upisati računarstvo na zagrebačkom FER-u. Taj je studij odabrao jer ga to, pojašnjava nam, posebno zanima i time bi se volio baviti u budućnosti.

– Poruka za maturante dogodine je: krenite učiti na vrijeme da nemate stresa i da pripreme radite laganini. Nemojte se bojati mature jer ako ste sve odradili kako treba i sigurni ste u svoje znanje ona vam neće biti teška i proći će laganini, zaključio je Davor.


OCJENE KOJE JE POSTIGAO NA MATURI

Informatika | odličan = 100%
Matematika A razina | odličan = 95%
Engleski jezik A razina | odličan = 92,33%
Fizika | odličan = 86,67%
Politika i gospodarstvo | vrlo dobar = 71,67%
Hrvatski jezik A razina | vrlo dobar = 70%