Pretraga

‘Depra’ nakon mature iz Matematike: Pogledajte koju ocjenu na A i B razini očekuje većina

A- A+

Ispiti iz Matematike na državnoj maturi bili su posljednji od obaveznih koji su se polagali na ovogodišnjem ljetnom roku državne mature. Matematiku na osnovnoj razini prijavilo je 21.128 kandidata, a na višoj njih 10.853. Uz to što smo maturante pitali za dojmove nakon ispita, među njima smo proveli anketu s pitanjem koju ocjenu očekuju na ispitu mature iz Matematike.

Foto: srednja.hr

Najveći broj sudionika naše ankete na obje razine ispita iz Matematike očekuje tek ocjenu – dovoljan, a poražavajući rezultat ankete preslika je one provedene nakon ispita Hrvatskog jezika. I na tom je ispitu na obje razine najočekivanija ocjena – dvojka.

Crtanjem stabala do dvojke

Izdvojeni članak

Na B razini ispita Matematike maturanti crtali stabla: ‘Osjećam se užasno i očekujem jesenski rok’

Osnovnu razinu Matematike na ovogodišnjem ljetnom roku prijavilo je 21.128 kandidata, koji su u imali 150 minuta za rješavanje 28 zadataka. Nakon samog ispita porazgovarali smo s njih petero, od kojih je većina istaknula kako smatra da je ispit bio puno teži od onih provedenih prijašnjih godina, a mnogi od njih su, nemoćni da pronađu pravi način rješavanja, kod jednog zadatka odlučili iskoristiti i svoje likovne sposobnosti.

– Nakon ispita se osjećam užasno i očekujem jesenski rok. Prvih 16 zadataka je bilo znatno teže nego prošlih godina i na skoro sve sam stavio odgovor C jer ništa nisam znao. U pitanju u kojem smo trebali izračunati koliko grmova je između 238 stabala nacrtao sam 238 stabala i izgubio pola vremena. Ipak, vremena za pisanje je bilo dovoljno jer sam, unatoč crtanju, izašao ranije. S ovako lošom maturom iz Matematike čisto sumnjam da ću upisati bilo koji faks, požalio nam se maturant Ivan nakon ovog ispita.

A sve što maturanti priželjkuju od Matematike je, čini se, samo prolazna ocjena. U našoj anketi s pitanjem koju ocjenu očekujete na ispitu B razine Matematike ukupno je do pisanja ovog teksta (27. lipnja u 18:03) glasalo 2.291 naših čitatelja.

Najočekivanija ocjena je dovoljan (2) – da će tako biti ocijenjen njihov ispit smatra 38,08% sudionika naše ankete. Svakako zabrinjava da njih čak 18,97% smatra da će iz Matematike na B razini dobiti nedovoljan (1). Ocjenu dobar (3) očekuje 17,09% čitatelja portala srednja.hr, zatim izvrstan (5) njih 16,96%, dok ih najmanje očekuje vrlo dobar (4) – samo 9,29%.

 

I na višoj samo neka je prolaz

Matematiku na višoj razini ove je godine odabralo pisati 10.853 maturanata. Dojmovi nakon ovog ispita bili su dosta šaroliki pa su nam tako jedni kazali da im zadaci nisu bili nikakav ‘bauk’, dok drugi ne očekuju niti prolaznu ocjenu.

Izdvojeni članak

Za Matematiku A razine trebala je ozbiljna priprema, a maturante nasmijalo pitanje s cementom i bunarom

– Bilo je i lakših i težih zadataka, ali sve u svemu nije bilo nikakav bauk, ako se čovjek krene na vrijeme pripremati. Zadaci u kojima je trebalo spajati formule bili su mi teži, kao i ovi s dosta trigonometrijskih radnji, no s druge strane bilo je dijelova koji su opća kultura odnosno za čije je rješavanje bilo dovoljno pohađati redovno matematiku u srednjoj, kazao nam je nakon ispita A razine maturant Matija.

Da su ‘dobro’ i ‘lagano’ relativni pojmovi potvrđuju i rezultati naše druge ankete – ‘Koju ocjenu očekujete na ispitu mature iz Matematike na A razini?’, u kojoj je sudjelovalo (do 27. lipnja u 18:04) 2.046 čitatelja. I na višoj razini najveći broj ispitanika očekuje dovoljan (2), njih 33,32%. Druga najočekivanija ocjena je dobar (3) s 20,48% glasova. Izvrstan (5) očekuje 18,18% sudionika ankete, slijedi nedovoljan (1) sa 17,59% glasova, a i na ovoj razini najmanje pristupnika očekuje vrlo dobar (4) – njih 10,68%.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.