Pretraga

Za dijasporu rezervirana posebna mjesta na zagrebačkim fakultetima: Da bi upisali neke od studija, ne moraju položiti državnu maturu

A- A+

Dugoročno jačanje demografskog, gospodarskog i općeg napretka hrvatskog društva deklarativni je cilj ove, ali i prethodnih Vlada Republike Hrvatske. Potporu za to očito im želi pružiti i Sveučilište u Zagrebu. Upravo zbog jačanja spomenuta tri aspekta, za ovogodišnje upise na svoje sastavnice UniZg je uveo posebnu upisnu kvotu za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Foto: srednja.hr

Sveučilište u Zagrebu pred mjesec je dana donijelo odluku o broju upisnih mjesta na svoje pojedine sastavnice. Ukupno će se tako ove godine upisivati 12.972 studenta, što je za tristotinjak više u odnosu na prethodnu godinu.

Cilj posebne kvote: Povratka Hrvata i potomaka Hrvata

Izdvojeni članak

Doznajte koliko će studenata upisivati svaki od fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u 2018./2019. godini

No, za razliku od prethodne godine, ove je najveće hrvatsko Sveučilište odredilo posebnu kvotu za upis Hrvata izvan Hrvatske. Kako kažu, ciljem povratka i ostanka Hrvata i njihovih potomaka u Hrvatskoj. Da ne bude zabune, ta kvota nije isto što i kvota za strane studente, koja je i ove godine posebna kategorija.

– Sveučilište u Zagrebu je sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH potpisalo Sporazum kojim je predviđeno poticanje donošenja upisnih kvota za Hrvate izvan Republike Hrvatske s ciljem povratka Hrvata i potomaka Hrvata u Hrvatsku te pozitivnog djelovanja na ostanak mladih u hrvatskome društvu, čime se dugoročno jača demografski, gospodarski i opći napredak hrvatskoga društva. Potpisivanje ovog sporazuma uslijedilo je nakon održane III. Plenarne sjednice Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH održane 10. prosinca 2016. u Vukovaru čiji je zaključak bio da je potrebno osiguravati posebne upisne kvote za mlađe naraštaje Hrvata izvan RH radi njihova upisa na sveučilišta u RH te osiguravati stipendije za studij, za pripadnike hrvatske manjine i iseljeništva, priopćili su sa Sveučilišta u Zagrebu.

Senat je kvotu za takve kandidate i potvrdio i ove godine za Hrvate izvan RH rezervirano je na Sveučilištu u Zagrebu ukupno 217 mjesta. U toj kvoti moći će se upisati samo oni kandidati koji uz definirane uvjete upisa, u akademskoj godini 2018./2019. prvi puta upisuju prvu godinu studija.

Na koga se odnosi posebna kvota?

Kako su priopćili iz Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH, posebna kvota (217 mjesta) odnosi se na dvije kategorije definirane člankom 2. Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske (NN 124/11, 16/12): na pripadnike hrvatske manjine u europskim državama (u Republici Austriji, Republici Srbiji, Republici Sloveniji, Slovačkoj Republici, Rumunjskoj, Republici Makedoniji, Mađarskoj, Talijanskoj Republici, Crnoj Gori, Češkoj Republici, Republici Kosovo i Republici Bugarskoj) i na Hrvate iseljenike u prekomorskim i europskim državama i njihove potomke.

Najviše mjesta za dijasporu na Hrvatskim studijima

Kvota od 217 upisnih mjesta nije raspoređena na sve sastavnice Sveučilišta, već na njih 29. Najviše mjesta za dijasporu, očekivano je rezervirano na Hrvatskim studijima, njih 53. Usporedbe radi, na najvećem u državi, Ekonomskom fakultetu Zagreb, ‘samo’ je 25 mjesta u posebnoj kvoti za Hrvate izvan RH.

Izdvojeni članak

Zemlji u izumiranju neće nedostajati studenata: Upisne kvote od provođenja mature povećane za 2.405 mjesta

Kandidati koji su četverogodišnje srednje obrazovanje završili izvan Hrvatske, stoji u napomeni uz uvjete, nisu obavezni polagati polagati ispite državne mature. Ipak, visoko učilište može i za ove kandidate odrediti obvezu polaganja ispita državne mature u Hrvatskoj. Primjera radi, Hrvatski studiji, na koje će se upisati najviši broj studenata u ovoj kvoti, ne uvjetuje pisanje državne mature za upis. Položena državna mature nije uvjet niti za upis Učiteljskog, kao niti Pravnog, Građevinskog, Ekonomskog i još nekolicine fakulteta koja imaju ovu posebnu kvotu.

Ipak, valja napomenuti, dio tih sastavnica Sveučilišta zahtjeva provjeru posebnih sposobnosti, potvrdu o poznavanju hrvatskog jezika, motivacijsko pismo i slično. U nastavku doznajte koji su sve uvjeti upisa u kvoti za Hrvate izvan RH, na svakoj od sastavnica koje ju provode, a u dokumentu ispod kolika je kvota na pojedinoj sastavnici za Hrvate izvan RH.

[scribd id=376205425 key=key-LYbPThfNJjNluZcn8UAq mode=scroll]

[scribd id=374248959 key=key-p4zU1bZ4SJWrd59yPqj1 mode=scroll]

Share via
Copy link
Powered by Social Snap