Pretraga

Dio pristupnika maturi mora platiti polaganje ispita: Provjerite u kojim je slučajevima to obavezno

A- A+

Učenici koji ove kalendarske godine završavaju srednjoškolsko obrazovanje imaju pravo na besplatno polaganje ispita državne mature. No, dio kandidata koji su školovanje završili prethodnih godina, a ove žele pristupiti tim ispitima, morat će platiti troškove polaganja mature.

Foto: srednja.hr

Ove godine rok za uplatu ispita mature je 2. svibnja do 23:59 sati. U priručnicima za prijavu mature ističe se i da kandidati moraju voditi računa o vremenu potrebnom za knjiženje uplaćenih iznosa. Primjerice, uplata izvršena 24. travnja u Republici Hrvatskoj bit će knjižena i evidentirana u sustavu najranije nakon tri radna dana, odnosno 27. travnja. A tko uopće mora platiti te ispite?

Ovogodišnji maturanti samo u rijetkim slučajevima moraju platiti ispit

Kako je navedeno u priručnicima za prijavu ispita državne mature, učenici imaju pravo na polaganje prijavljenih ispita bez obveze plaćanja troškova u kalendarskoj godini u kojoj završavaju četvrti ili peti razred srednjega obrazovanja. Drugim riječima, ako ove godine redovno završavate srednju školu, za vas je izlazak na ove ispite besplatan, bez obzira na to jeste li maturant gimnazije ili strukovne škole.

No, ako kojim slučajem u ljetnom roku položite neki ispit i niste zadovoljni ocjenom te ju želite poboljšati na jesenskom roku, u tom ste slučaju obavezni platiti novčanu naknadu za novo polaganje istog ispita, bez obzira na to što ste ove godine završili srednju. Također, troškove provedbe ispita platit ćete ako neopravdano izostanete s ispita kojeg ste prijavili.

Što je sa starijim kandidatima?

Kada je riječ o ‘starijim’ kandidatima, oni koji su u školskoj godini 2019./2020. bili redovni učenici, a u ljetnome ili jesenskome roku nisu iskoristili pravo na besplatno polaganje prijavljenih ispita državne mature ili gimnazijalci koji nisu položili jedan ili više ispita obveznoga dijela, ove godine također moraju platiti ispite.

Izuzetak od plaćanja su kandidati koji su 2019./2020. završili četvrti ili peti razred, a u ljetnom i jesenskom roku lani nisu bili u mogućnosti iz opravdanih razloga pristupiti pisanju prijavljenih ispita.

Izdvojeni članak

Loše vijesti za maturante: Fakultet izglasao smanjenje upisnih mjesta za popularnu logopediju

Pripazite na rokove!

U svakom slučaju, svatko tko piše maturu ove godine i prijavio je ispite, informaciju o tome mora li platiti ispit i koji od njih mogu pronaći na svom profilu u sustavu Postani student, pod poveznicom ‘Moji podatci/Zaduženja i uplate’.

– Obveznika plaćanja novčane naknade koji nije uplatio naknadu NCVVO će pet radnih dana prije isteka roka i ponovno dva dana prije isteka roka, upozoriti o skorom isteku roka za plaćanje naknade (porukom na mobilni uređaj) uz napomenu da će ispiti za koje nije uplaćena novčana naknada biti odjavljeni i da istima neće moći pristupiti. Obveznicima plaćanja novčane naknade koji nisu novčanu naknadu uplatili u propisanom roku, prijavljeni ispiti bit će odjavljeni i neće moći pristupiti polaganju ispita, stoji u priručnicima NCVVO-a.

Naglašeno je i da obveznicima plaćanja novčane naknade kojima je izrečena mjera poništenja položenih ispita i zabrana polaganja ostalih ispita u ispitnome roku u kojem su ispiti poništeni, uplaćena naknada neće biti vraćena.

– Ako je kandidat uplatio prijavljene ispite državne mature za ljetni rok, a u zadanome je roku odjavio ispit ili mu nije pristupio iz opravdanih razloga, ostvaruje pravo na prijenos uplaćenih sredstava za jesenski rok 2020./2021. Ako za jesenski rok kandidat ne prijavi ispite državne mature ostvaruje pravo na povrat uplaćenih sredstava, navedeno je u priručnicima NCVVO-a.

Dio pristupnika maturi mora platiti polaganje ispita: Provjerite u kojim je slučajevima to obavezno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap