Pretraga

Dio učenika ogorčen, pokrenuli peticiju zbog pomicanja termina eseja: Traže dodatne izmjene na maturi

A- A+

Proteklog petka Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja izmjene kalendara polaganja ispita na ljetnom roku državne mature 2019./2020. Esej iz Hrvatskog pisat će se prije završetka nastavne godine, u subotu 16. svibnja, dok nastavna godina za maturante može trajati najdulje do 29. svibnja. Činjenica da ovaj ispiti pišu prije završetka nastave, kod dijela je maturanata izazvala nezadovoljstvo. Tri učenice iz Čakovca pokrenule su zbog toga peticiju koja je u prvom danu prikupila 1.500 potpisa. Njome traže da se pojedina djela s uklone s popisa lektire za esej te da se učenicima dodijeli maksimalan broj bodova za zadatke vezane uz gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda.

foto|srednja.hr

Štrajk zaposlenika u školama trajao je 36 radnih dana, a kako se u prvoj fazi prema cirkularnom modelu (svakoga dana u nekoliko županija), škole maksimalno moraju nadoknaditi po 16 dana nastave. Opcija nadoknade je nekoliko – subotama i to samo onih tjedana kada su u tjednu četiri radna dana, skraćivanjem zimskog i proljetnog odmora te produljenjem nastavne godine. Jedna od posljedica štrajka je i izmjena kalendara državne mature na ljetnom roku.

Uz to što prvog tjedna u lipnju neće biti ispita, kako je bilo planirano, najveća novost ta je da će se esej iz Hrvatskog jezika pisati prije završetka nastave, koja za maturante može trajati najdulje do 29. svibnja. Novi termin pisanja eseja je subota, 16. svibnja, a ova preinaka izazvala je nezadovoljstvo kod dijela maturanata.

Tri maturantice pokrenule peticiju

Izdvojeni članak

Izmijenjen kalendar mature: Esej iz Hrvatskog se piše u svibnju i to subotom, prvi tjedan lipnja nema ispita

Katja, Tea i Tija maturantice su u Srednjoj školi Čakovec, a njihov smjer opća gimnazija zahtjeva pisanje mature. Baš kao i ostali gimnazijalci u Hrvatskoj, bez uspješno položenih obaveznih predmeta na maturi neće dobiti svjedodžbu o završenom srednjoškolskom obrazovanju. Ove tri maturantice pokrenule su peticiju nakon što su doznale da će se esej iz Hrvatskog, koji čini trećinu ocjene iz tog predmeta, pisati prije završetka nastavne godine.

– Drage maturantice i maturanti, zadnjih se dana dosta raspravlja o promjeni rasporeda pisanja mature te bismo voljele da se zajedno potrudimo i pokušamo nešto promijeniti. Po novom rasporedu esej iz hrvatskog piše se već 16.5., a svi znamo da je većina učenika u zaostatku s gradivom zbog štrajka. Ovom peticijom želimo da se neka djela s popisa maknu te da se učenicima dodijeli maksimalan broj bodova za dio gradiva 2. polugodišta 4. razreda. Sve vas molim da ovu vijest razglasite i pošaljete svim prijateljima kako bismo sakupili što više potpisa jer svaki potpis je bitan, stoji u opisu njihove online peticije.

‘Zbog štrajka su najviše zakinuti maturanti’

S čakovečkim maturanticama porazgovarali smo o motivima pokretanja peticije kojom zahtijevaju dodatne promjene na ovogodišnjoj maturi.

Izdvojeni članak

[Matura ’20] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

– Matura je prvi veliki pravi ispit u našem životu, koji uz to određuje našu budućnost zbog upisa na željene fakultete. Sve četiri godine srednje škole se vodimo time da je naš smjer osmišljen kako bi nas najbolje pripremio za ovaj ispit. Svi učenici, kojeg god razreda, znaju u kakvoj smo situaciji zbog štrajka, koliko smo sati izgubili. Prije zimskih praznika bilo je prijedloga o pomicanju mature, no uz to je bilo i prijedloga da se učenicima smanji popis djela za esej te da im se na zadacima iz drugog polugodišta 4. razreda daju maksimalni bodovi, što bi nama išlo na ruku i smatramo da bi bilo fer zbog određenog kompromisa. Naime, prije nekoliko dana smo saznali da se ispit eseja iz mature pomaknuo na puno raniji datum nego što je to uobičajeno, kako je bilo i rečeno, no nigdje se ne spominje nikakav smanjeni popis djela ni maksimalni bodovi na nekim zadacima. Naša peticija se zalaže da se to ispravi, kažu nam učenice.

Dodaju, imale su podršku vršnjaka za pokretanje peticije, a prikupljene potpise namjeravaju poslati ministrici obrazovanja, Blaženki Divjak i Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Nadaju se da će dobiti odgovor te mogućnosti razgovora i dogovora s odgovornim osobama.

– Smatramo da smo zbog štrajka ponajviše bili zakinuti mi, maturanti. Umjesto da nam se zbog toga ide na ruku, da nam se da više vremena, reducira gradivo za maturu ili nešto slično, nama se matura stavila na raniji datum, što znači da imamo još manje vremena za učenje i ponavljanje. Datum eseja mature iz Hrvatskog je 16. svibanj, kad nam još traje redovna nastava. Svima nam je poznato da će dosta maturanata najvjerojatnije taj tjedan pisati neki ispit ili imati neki usmeni iz redovnih predmeta koje imamo u školama, iako se toplo nadamo da neće biti tako. Sama matura je dovoljan stres, i pozivamo sve srednje škole da svoje učenike taj tjedan oslobode pismenih i usmenih ispitivanja. Kako je cijela država podržavala prosvjetare da isprave nešto nepravedno, mi vas sve pozivamo da nas podržite i ostavite potpis ispod naše peticije, poručuju maturantice.

U prvom danu prikupljeno 1.600 potpisa

U samo jedan dan, njihova peticija prikupila je 1.600 potpisa (stanje 13. siječnja u 13:05) i ne potpisuju ju sam đaci.

– Potpisujem jer sam majka maturanta i smatram da termin prvog ispita mature nikako ne bi trebao biti tako rano, dok nastava još traje. Učenici neće imati dovoljno vremena da pročitaju 15 naslova lektire, komentar je jedne mame.

Izdvojeni članak

Apsurdistan: Maturanata je već godinama sve manje, ali kvote na fakultetima sve su više

Ipak, najviše potpisa i komentara stiže od strane samih maturanata.

– Potpisujem jer smatram da je naša generacija već dovoljno bila zakinuta i trpjela je dovoljno samim štrajkom. Mi nismo birali štrajk, nismo birali neraspoređeno gradivo, a nismo ni birali promjene u maturi. Još samo fali da neko gradivo 4. razreda ne stignemo obraditi i upravo to gradivo nam stave kao djelo u eseju… Imamo pravo pisati jednaku maturu kao i sve prošle generacije, smatra jedan potpisnik peticije.

Sličnog je stava još jedan maturant.

– Potpisujem jer se slažem da ako će se matura održavati ranije da se gradivo smanji. Mi nismo štrajkali i nismo krivi za ove posljedice. Svi nastavnici i sam sindikat su rekli da mi nećemo ispaštati pa neka to i pokažu, smatra učenik.

Podsjetimo, osim pomicanja termina eseja iz Hrvatskog i izmjene da se u prvom tjednu lipnja ne pišu ispiti, promijenjeni su i drugi datumi u kalendaru. I drugi dio ispita iz Hrvatskog, test iz jezika i književnosti, također se piše subotom, 13. lipnja. Od predmeta s većim brojem prijava, promijenjen je i termin pisanja Engleskog jezika – taj ispit polagat će se 26. lipnja. Ispitu iz Matematike nije mijenjan termin, on se piše posljednjeg dana ljetnog roka, 29. lipnja. Sve izmjene u ovogodišnjem kalendaru mature možete vidjeti na poveznici.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap