Donosimo popis 10 trenutno najpopularnijih studija među maturantima: Objava oglednih rang-lista već ovog mjeseca

Jedna od mjera za suzbijanje širenja epidemije koronavirusa bila je zatvaranje škola. U srijedu je i službeno odgođen esej iz Hrvatskog, koji se trebao pisati 16. svibnja. Konačne odluke o novom datumu, kao i time što će se događati s ovogodišnjom maturom još uvijek nema i tek bi se u svibnju trebalo znati kada će se ispiti pisati. Ipak, prijave studijskih programa odvijaju se prema dosadašnjem planu, od 1. veljače. Doznali smo i kada će biti objavljene orijentacijske liste te provjerili koji su studiji najpoželjniji nakon dva mjeseca prijava.

foto: pixabay

Zamjena ovogodišnje mature prijemnim ispitima nije mogućnost, potvrdila je to jučer ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak.

Ogledne rang liste za upise ovog mjeseca

Epidemija ugrozila redovnu provedbu mature: NCVVO od Ministarstva traži pomicanje ljetnog roka

Iako vlada velika neizvjesnost oko rokova polaganja ispita, rokovi oko prijava fakulteta odvijaju se prema dosadašnjem planu. Orijentacijske ili ogledne liste u sustavu Postani student bit će dostupne od 30. travnja, potvrdili su nam iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Za one koji ne znaju, ogledne rang-liste su one koje se objavljuju prve i na njima se nalaze svi kandidati koji su prijavili studijski program. Kandidat se nakon svakoga sljedećeg periodičkog obnavljanja rang-lista može pojaviti na nekoj drugoj rang-listi ili nestati s rang-liste ovisno o tome jesu li drugi kandidati za iste studijske programe mijenjali svoje liste prioriteta. Svaki kandidat će vidjeti svoj plasman samo na onoj rang-listi na kojoj bi u određenom trenutku ostvario pravo upisa te na onim rang-listama koje se na njegovoj listi prioriteta nalaze na višim pozicijama od onog studijskog programa na kojem trenutno ostvaruje pravo upisa.

I dalje najpopularnija Logopedija na ERF-u

[VIDEO] O gorućim pitanjima državne mature u podcastu smo razgovarali s ravnateljicom NCVVO-a

Agenciju za znanost i visoko obrazovanje pitali smo i kojih su deset studija trenutno, nakon dva mjeseca prijava, najpoželjniji. Omjer poželjnosti izračunava se dijeljenjem broja prvih izbora i ukupne upisne kvote, a izdvojeni su studiji s kvotom od deset ili više mjesta.
I dalje je najpopularniji studij Logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Ukupan broj upisnih mjesta ove je godine povećan i kvota iznosi 80, a 439 osoba prijavilo je taj studij kao prvi izbor.

Na drugom je mjestu ljestvice trenutno najpoželjnijih studija je izvanredni studij Fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Mjesta je za deset studenata, dok su ga na prvo mjesto liste prioriteta stavila 52 kandidata.

Treći je po poželjnosti jednopredmetni studij Psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, jedini studij tog fakulteta za čiji je upis potrebno položiti test intelektualnih sposobnosti. Prvi je to izbor za 329 kandidata, a mjesta je za njih 76.

U nastavku se nalazi lista studija prema poželjnosti, s kvotom većom od deset mjesta. Napomenimo za kraj i kako je riječ o kako je riječ o trenutnom stanju koje će se do objave konačnih rang-listi zasigurno mijenjati.

Izvor: AZVO

Imate li vlastito računalo i internet za praćenje online nastave?


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal. U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

 

U suradnji sa studentima psihologije s FIlozofskog predstavljamo vam serijal “kako si?” u kojemu ćemo razgovarati o psihičkom zdravlju.

Odgovori