Donosimo rješenja ispita mature iz Matematike na A i B razini: Provjerite što vam je točno

Ispiti iz Matematike na državnoj maturi bili su posljednji od obaveznih koji su se polagali na ovogodišnjem ljetnom roku državne mature, a pisali su se protekle srijede. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja već je objavio točna rješenja ispita.

Foto: srednja.hr

Matematiku na osnovnoj razini prijavilo je 21.128 kandidata, a na osnovnoj njih 10.853.

Osnovna razina

Na B razini ispita Matematike maturanti crtali stabla: 'Osjećam se užasno i očekujem jesenski rok'

Na osnovnoj razini Matematike kandidati su imali 150 minuta za rješavanje 28 zadataka. Nakon samog ispita porazgovarali smo s njih petero, od kojih je većina istaknula kako smatra da je ispit bio puno teži od onih provedenih prijašnjih godina, a mnogi od njih su, nemoćni da pronađu pravi način rješavanja, kod jednog zadatka odlučili iskoristiti i svoje likovne sposobnosti.

Prema anketi koju je proveo portal srednja.hr, najočekivanija ocjena je na osnovnoj razini dvojka, a spomenimo kako je za nju prošle godine prag iznosio 25%. Sve prošlogodišnje pragove možete vidjeti ovdje, a pragovi za ovu godinu bit će određeni u razdoblju prije objave konačnih rezultata mature.

Kako ste riješili osnovnu razinu Matematike, provjerite u dokumentu u nastavku, u kojemu se prije rješenja nalaze i sami zadaci. *napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu ili kliknuti ovdje.

Viša razina

Za Matematiku A razine trebala je ozbiljna priprema, a maturante nasmijalo pitanje s cementom i bunarom

Dojmovi nakon ispita više razine bili su dosta šaroliki pa su nam tako pojedini maturanti kazali da im zadaci nisu bili nikakav ‘bauk’, dok drugi ne očekuju niti prolaznu ocjenu. Među težim zadacima maturanti su izdvojili one u kojima je trebalo spajati formule, kao i one s trigonometrijskim radnjama, a i na ovoj je razini najočekivanija, prema našoj anketi, tek ocjena dovoljan.

Orijentacije radi spomenimo kako je prolazak više razine lani je bilo potrebno 25%, a pragovi za ovu godinu bit će određeni u razdoblju prije objave konačnih rezultata mature.

Kako ste riješili višu razinu Matematike, provjerite u dokumentu u nastavku, u kojemu se prije rješenja nalaze i sami zadaci. *napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu ili kliknuti ovdje.

__________________________________________________________________
Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Odgovori