Pretraga

Donosimo rješenja mature iz Hrvatskog na A i B razini: Provjerite koji su odgovori točni

A- A+

Preko 30 tisuća kandidata u ponedjeljak je pisalo prvi dio ispita državne mature iz Hrvatskog jezika, test iz jezika i književnosti. U utorak je, pak, na rasporedu bio esej. Točna rješenja obje razine ispita iz tog predmeta NCVVO je objavio jutros.

Foto: Srednja.hr

Pitanja vezana uz polazne tekstove u području čitanja s razumijevanjem i ove su godine zadavala najviše muke pristupnicima A i B razine Hrvatskog jezika.

Viša razina

Izdvojeni članak

Maturanti nakon eseja na A razini Hrvatskog glasno uzvikuju ‘jao’: ‘Nisam znala ni što čitam’

Na višoj razini posebice teškim okarakterizirali su zadatke vezane uz ulomak iz ‘Osmana’ Ivana Gundulića, a dio pristupnika imao je problema i u dijelu ispita iz jezika.

I dok se većina pristupnika pribojavala da će im se jučerašnji esejski zadatak odnositi na roman Kiklop Ranka Marinkovića, ipak morali su napisati usporedni esej temeljen na pjesmi i lirskom proznom djelu Tina Ujevića. U manjini su bili oni koji su temom oduševljeni, brojni maturanti ističu kako im je bilo preteško odgovoriti na zadane smjernice, a sve dojmove s eseja na višoj razini možete pročitati ovdje.

Prema anketi koju smo proveli na portalu srednja.hr, većina sudionika na višoj razini očekuje dvojku, a kako ste uistinu riješili ovaj ispit pogledajte u nastavku. U istom dokumentu je ispitna knjižica, a zatim rješenja te esejski zadatak.

*napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu ili kliknite ovdje.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.93 MB]

Osnovna razina

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski

Sućut kolegama na A razini s pjesmama: Pogledao sam film i skriptu i nadam se četvorci

Dojmovi baš i nisu bili bajni niti nakon testa iz Hrvatskog na B razini. I oni su imali problema s polaznim tekstovima koji su im oduzeli puno vremena, a uz to su morali uložiti dosta koncentracije i strpljenja da ih riješe.

Dok su pristupnici više razine morali uspoređivati stihove Tina Ujevića, u esejskom zadatku na B razini maturanti su pisali interpretativni esej temeljem Krležine drame Gospoda Glembajevi, s čime nisu imali prevelikih poteškoća.

Dvojka je najočekivanija ocjena i na B razini, a pitanja i točna rješenja nalaze se u nastavku. U istom dokumentu je ispitna knjižica, a zatim rješenja te esejski zadatak.

*napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu ili kliknite ovdje.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.86 MB]


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

državna matura hrvatski
Share via
Copy link
Powered by Social Snap