Pretraga

Došla rješenja i iz Njemačkog te Povijesti: Provjerite koliko ste točnih skupili

A- A+

Gotovo 1.500 maturanata i ostalih kandidata pristupilo je u četvrtak državnoj maturi na ispitima obje razine Njemačkog te testu iz Povijesti. Za polaganje Njemačkog na B razini pristupnici su imali ukupno 130 minuta, dok su na A razini imali čitava 3 sata, za tri razine ispita. Za pisanje Povijesti predviđeno je pak 120 minuta, a ove godine su pristupnici morali riješiti 70 zadataka, odnosno 10 manje nego lani.

foto: pixabay

Kada je riječ o samim ispitima iz Njemačkog i Povijesti, neke smo dojmove maturanata uspjeli prikupiti.

STIGLA RJEŠENJA I IZ FIZIKE! Pogledajte ih na ovom linku.  

Slušni dio ispita i ‘umetanje’

Izdvojeni članak

Je li točan ‘lonac za taljenje’ ili ‘kulturni pluralizam’? Stigla rješenja mature iz PiG-a

Tako smo ponovno čuli kritiku, da su se neki dijelovi slušnog dijela ispita iz njemačkog, slabo čuli, što je maturantima i ostalim pristupnicima stvaralo teškoće.

Druga pristupnica nam je rekla kako su njoj veći izazov predstavljala ‘umetanja’.

– Sama po sebi sam bila dosta nervozna, ali sad sat vremena kasnije je nekako lakše i opuštenije. Napisala sam najbolje što sam znala i sad se samo čekaju rezultati. Kao i na svakoj maturi najteži je bio zadatak umetanja rečenica i umetanje riječi u tekst po svojoj volji. Sve ostalo je bilo logično i lako za zaključiti, otkrila nam je nakon ispita Iva.

A sva točna rješenja obje razine Njemačkog, pogledajte u potonjim dokumentima.

A razina

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.06 MB]

B razina

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.50 MB]

Foto: Stijn Swinnen; Unsplash

Izdvojeni članak

Slušanje pravilo probleme na maturi iz Njemačkog: ‘Izgubila sam 10 godina života’

Fotografije nisu svugdje iste, a Domovinskog rata premalo

Dok su se neki žalili kako su očekivali više pitanja iz Domovinskog rata na ispitu iz Povijesti, drugi su pak za razliku od Nijemaca, koji su imali problem sa slušnim dijelom ispita, teškoće imali s vizualnim elementima.

– Problem je bio taj što svi nakladnici udžbenika nemaju jednake fotografije i izvore pa se na maturi našla slika nekog rimskog oružja koje nikada u životu nisam vidjela. Zadaci s kronološkim redoslijedom bili su puno lakši nego prijašnjih godina, a najlakše pitanje bilo mi je ‘kako se zove zemlja na kojoj seljaci odrađuju naturalnu rentu za feudalca’ (alodij). Neka teža pitanja su bila u vezi ugovora i paktova. Najteže pitanje je bila ilustracija u vezi sovjetskih generala – nikad vidjela ni čula. Zadana je bila i fotografija fresaka ‘Ples mrtvaca’ iz crkve u Bermu, ali je trebalo napisati tko ih je napravio, iako smo svi bili uvjereni da će pitanje biti kako se zove. Sve u svemu, mislim da je po težini ovaj ispit bio podjednak prošlogodišnjem, ali lakši od mature 2016./2017., detaljno nas je nakon ispita izvijestila Anja, koja procjenjuje kako je ispit riješila za ocjenu dobar ili vrlo dobar.

Rješenja ispita iz Povijesti možete vidjeti u potonjem dokumentu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [5.93 MB]

_________________________________________________________________________
Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.