Pretraga

Došli su i rezultati mature, ali što sada? Tri faze kroz koje morate proći

A- A+

Rezultati državne mature su došli – uskoro će biti i službeni. Nakon dvanaest godina, sve se svelo na tek nekoliko brojeva u obliku postotka. I ti brojevi sada odlučuju o vašim životima. Možda ne baš trajno, ali svakako će imati veliki utjecaj.

foto: Pexels; Artem Beliaikin

Period pisanja državne mature je vrlo vjerojatno najstresnija stvar kroz koju ste prošli do sada, barem što se tiče obrazovanja. Bilo da znate što želite upisati, ili ste među onima koji tek sada odlučuju što će i kako će, ono što ste čekali su bili rezultati. Čak i da ste imali najbolje ocjene u školi, sve se moglo promijeniti jednom kad su došli rezultati. Baš kao što je često slučaj u suprotnoj situaciji.

Sam proces koji nazivamo ‘pisanje državne mature’ zapravo traje puno dulje nego što se misli. U to ulaze pripreme za maturu, koje počinju barem nekoliko tjedana prije pisanja, samo pisanje ispita, ali i ono najgore, čekanje rezultata. Općenito je bilo kakvo iščekivanje naporno i umarajuće, a pogotovo u ovom slučaju.

I onda jednog dana samo dođu rezultati ispita i sve napokon dobije smisao. Ili ne dobije, ali vi zato morate u svemu tome pronaći nekakav smisao i nadati se da će sve biti okej čak i kada se čini da neće. U svakom slučaju, sada kada su došli rezultati mature, uskoro slijedi i zaključavanje upisa, ali i već sada možemo reći sa sigurnošću – proces državne mature je gotov.

Sada slijedi upisa fakulteta, ali više onaj ‘pasivan’ dio, kada ‘samo’ morate odabrati što upisati i čime se baviti narednih 40-ak godina života. Znači, bez pritiska… Ali, osim što morate obaviti taj upis fakulteta (ili ne morate, na kraju krajeva), postoje neke druge stvari za koje je sada vrijeme. Pitate se za koje točno?

Izdvojeni članak

[Državna matura] Ovo znači Centil kojeg imate u sklopu podataka o rezultatima

Odmor

Kada ste zadnji put zaista odmorili? Ne mislimo na ono kada ste zadnji put gledali nešto na Netflixu kada ste zaista trebali učiti, već mislimo baš na odmor. Kada ste posljednji put legli odmoriti bez da ste imali ijednu brigu na pameti? Kada ste posljednji put baš osjetili ‘dosadu’ – onu najpozitivniju moguću dosadu?

Sada je vrijeme za to. Na jesen ćete (vrlo vjerojatno) upisati faks i tek tada kreće pravo stresiranje. U školi ste praznicima mogli odmoriti, a na faksu ćete praznike provoditi nadoknađujući stare zaostatke. Zato je sada, ovo najdulje ljeto u vašim životima, vrijeme kada se trebate pošteno odmoriti i napuniti baterije za sve ono što vas čeka.

Čišćenje

Postoje dvije vrste čišćenja koje je potrebno obaviti nakon što su došli rezultati mature: prvi je taj da morate srediti svoje stvari. Gotovo pa je sigurno da imate hrpu papira, bilježnica, knjiga i skripti koje ste koristili u pripremama mature. Sve to stoji negdje u neredu, vjerojatno na stolu, a možda i negdje gore. Vrijeme je sada za to sve skloniti i očistiti.

S druge strane, potrebno je obaviti i jedno ‘interno’ čišćenje. Nakon dugo vremena, više niste školarci. Gotovo je sa svim školama – slijedi fakultet. Koliko god to bio nastavak iste priče, ustvari nije. Potrebno je prije toga se očistiti od svega, pa tako i onih srednjoškolskih ideja. Tek dolaskom na faks ćete vidjeti koliko je to drugačije od srednje. Stoga, krenite s čišćenjem, a onda i pripremom.

Priprema

Potrebna je priprema ne samo za faks koji dolazi na jesen, već i na sve ono što vas čeka prije faksa. Posebno u ova čudna vremena, kada se situacija mijenja iz dana u dan. Jedino na što se možete pripremiti jest puno odgovornosti. Sve ostalo je postalo upitno, ali je sasvim sigurno da sada kada ste završili srednju školu, počinju prvi ozbiljni koraci ka svijetu odraslih.

Na kraju krajeva, jedan bitan izbor ste već morali donijeti, a to je koji fakultet upisati. Sada dalje samo nastavljate graditi na tome.

Došli su i rezultati mature, ali što sada? Tri faze kroz koje morate proći
Share via
Copy link
Powered by Social Snap