Pretraga

Double-double: Najbolji maturant 2017. i dobitnik 5.000 dolara je Petar Suman

A- A+

Petar Suman učenik je Gimnazije Lucijana Vranjanina i upravo je on najbolji maturant generacije 2017. i dobitnik Nagrade Soljačić. Petar je imao 100 postotni rezultat iz Fizike i Matematike na državnoj maturi, baš kao i jedan učenik XV. gimnazije, ali je za razliku od njega pisao višu razinu Hrvatskog. To mu je priskrbilo vrijednu nagradu od 5 tisuća američkih dolara.

Petar Suman; privatna fotografija

Hrvatski znanstvenik s američkom adresom i redoviti profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT) Marin Soljačić i ove je godine odlučio financirati nagradu od 5.000 dolara najboljem maturantu, kako bi dao posebno priznanje mladima u Hrvatskoj, iznimno talentiranima za fiziku i matematiku, te pokazao da se izvrsnost prepoznaje i cijeni.

Nagrada se dodjeljuje maturantu koji na državnoj maturi postigne najbolji rezultat, odnosno, najviši postotak riješenosti testa iz Matematike (A razina) + postotak iz Fizike. Ako je dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti testova, u kriterij ulaze i rezultati testa iz Hrvatskoga jezika. Hrvatski A boduje se 20 posto više nego hrvatski B.

Od jeseni najbolji maturant 2017. postaje student PMF-a

Izdvojeni članak

Briljirali i geografi: Hrvatski učenici iz Kine se vraćaju sa četiri bronce

Ovogodišnji dobitnik nagrade je Petar Suman, učenik Gimnazije Lucijana Vranjanina. Matematiku je riješio sa 100 posto, kao i Fiziku, a takav je rezultat imao još jedan učenik XV. gimnazije Zagreb. No, za razliku od njega, Petar je pisao Hrvatski na višoj razini, što je dovelo do računice da je imao bolji rezultat.

Petar se trenutno nalazi u Indoneziji, na Međunarodnoj olimpijadi iz Fizike, tako da je do njega nemoguće doći. Naime, radi sigurnosti mobitel je morao predati prilikom dolaska u hotel te su mobilni uređaji svih kandidata spremljeni u sef. To bi značilo da nema mogućnost komunikacije čak niti s roditeljima.

Porazgovarali smo s Petrovim ocem, Damirom Sumanom, koji nam je otkrio kako Petar upisuje studij Fizike na PMF-u.

– To je njemu još od osnovne škole dominantan izbor, Fizika. To ga već drži dugi niz godina. Mislili smo da će on nešto mijenjati, međutim Fizika je bila dominantna od prvoga dana, kaže nam Petrov otac.

No, ovakav rezultat nije nastao preko noći. Zagrebački gimnazijalac marljiv je đak od malih nogu, a kao svojevrsna priprema za maturu poslužila su mu brojna natjecanja iz Fizike, na kojima je do sada sudjelovao.

– On radi, kako se to kaže od prvog razreda osnovne škole. U posljednje vrijeme mu je bilo dosta stresno, s obzirom na to da su oni bili prije otprilike mjesec dana na Europskoj olimpijadi, pa je paralelno morao pripremati to natjecanje, Indoneziju i maturu. To su bile pripreme od jutra do navečer, kaže nam gospodin Suman.

Petar još ne zna da je najbolji u generaciji

Izdvojeni članak

Čak 12.000 pristupnika nije riješilo ovaj banalni zadatak s niže razine Matematike: Možete li vi?

Ipak, dodaje, nitko nije očekivao da će baš Petar osvojiti Nagradu Soljačić.

– Nije on očekivao ovakav rezultat. On je mene pitao što ja mislim, a ja sam rekao ‘gledaj, s obzirom da imaš 100 posto jedno i drugo, bit će pitanje koliko vas ima takvih.’ Pretpostavio sam da se još nešto osim toga gleda. Nismo bili opterećeni, niti je on bio opterećen time, apsolutno je bio fokusiran na pripreme za Indoneziju, otkriva nam Petrov otac.

Dodaje, siguran je da Petar ni sam nije svjestan da je proglašen najmaturantom 2017., budući da na natjecanju u Indoneziji ne može komunicirati čak niti s profesorima koji su s njima u pratnji, radi sigurnosti.

Spomenimo za kako smo o Petru već imali prilike pisati. Naime, prošle je godine na 13. Međunarodnoj geografskoj olimpijadi u Kini, u konkurenciji konkurenciji srednjoškolaca iz čak 45 zemalja sa svojim timom osvojio brončanu medalju.

Inače, prethodne dvije godine ovu su nagradu osvojili Ivan Skeledžija i Nikola Jalšenjak, obojica bivši učenici XV. gimnazije Zagreb.

Copy link
Powered by Social Snap