Pretraga

Doznajte kako i do kada možete naknadno prijaviti ili odjaviti ispite mature

A- A+

Još je sredinom veljače zaključana je mogućnost prijave i odjave ispita državne mature. Iako postoji naknadni rok za obavljanje te radnje koji je ovih dana produljen, mogućnost njegova korištenja ipak nemaju svi pristupnici.

Foto: M. Gelenčir/srednja.hr

Još je 15. veljače, otvoren je rok za naknadnu prijavu, promjenu i odjavu ispita državne mature. No, valja napomenuti kako taj rok ne mogu koristiti svi kandidati, nego samo oni koji imaju opravdani razlog za neprijavljivanje ispita u redovnom roku. Prema Pravilniku o polaganju državne mature, opravdani razlozi za naknadnu prijavu ispita mogu biti ‘teži zdravstveni problemi u vrijeme prijava ispita, smrt u obitelji, prometna ili druga nesreća te drugi opravdani razlozi’.

Rok za  nakndadnu prijavu ispita ove je godine produljen s 9. na 15. svibnja.

Naknadna prijava i promjena ispita

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je i postupak za učenike i ostale kandidate koji planiraju iskoristiti rok za naknadnu prijavu i/ili promjena ispita: 

Izdvojeni članak
državna matura

Mali šalabahter za maturante: Evo kako pronaći sve važne informacije o maturi

  • Učenici koji ove školske godine završavaju četvrti/peti razred u srednjim školama u Republici Hrvatskoj zamolbu za naknadnom prijavom ili promjenom prijavljenoga ispita dostavljaju Školskom ispitnom povjerenstvu koje donosi odluku o opravdanosti zahtjeva i o tome obavještava Centar. Za postupak naknadne prijave ispita, promjene prijavljenih ispita i promjeni razine ispita učenici se trebaju javiti ispitnome koordinatoru u školi.
  • Ostali pristupnici zamolbu s priloženom dokumentacijom iz koje je vidljiva  opravdanost razloga za naknadnom prijavom ili promjenom ispita, dostavljaju NCVVO-u putem pošte na adresu: Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, 10020 Zagreb, Ulica Damira Tomljanovića – Gavrana 11; naznaka: Povjerenstvo za ispite DM

Obrasci zamolbe:
–  Zamolba za naknadnu prijavu
–  Zamolba za promjenu ispita
–  Zamolba za promjenu razine ispita

Iz NCVVO-a napominju kako je uz zamolbu za naknadnu prijavu ispita, promjenu ispita i promjenu razine ispita potrebno dostaviti dokumentaciju kojom se dokazuje razlog i opravdanost neprijavljivanja ispita u propisanom roku. Nepotpune zamolbe neće se razmatrati.

Odjava ispita

Uz navedeno objavljene su i upute za odjavu ispita:

  • Učenici koji ove školske godine završavaju četvrti/peti razred u srednjim školama u Republici Hrvatskoj ispite odjavljuju u svojim školama, na način da se jave ispitnome koordinatoru u školi, koji će ih uputiti u daljnje postupanje.
  • Ostali pristupnici javljaju se Centru putem e-maila: [email protected]  nakon čega će dobiti naputak o daljnjim postupcima.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite i na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Copy link
Powered by Social Snap