Doznajte kako će izgledati novi poseban studij Vojno pomorstvo

Na sjednici Vlade RH održanoj sredinom ožujka, ministar obrane Damir Krstičević predstavio je Odluku o pokretanju postupka za ustrojavanje posebnog studija ‘Vojno pomorstvo’ u okviru Sveučilišta u Splitu. Studij će se izvoditi od sljedeće godine, a jučer su ministar i rektor Šimun Anđelinović u vijećnici Pomorskog fakulteta potpisali Sporazuma o ustrojavanju tog studija.

Foto: pixabay

Kao što je i najavljeno na sjednici Vlade u ožujku, početak izvođenja studija planiran je u akademskoj godini 2018./2019., a ukupno će se moći upisati 30 zainteresiranih, 20 za potrebe Ministarstva te po 5 za potrebe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva unutarnjih poslova. U perspektivi je, kako je istaknuo ministar Krstičević, i povećanje kvote obzirom da već postoji interes susjednih zemalja za studij.

Od sljedeće godine u Splitu možete studirati poseban vojni studij

Studij će se izvoditi na engleskom i hrvatskom jeziku

– Znanje je moć stoga smo sretni što pokrećemo još jedan novi studij Vojnog pomorstva. Mi smo pomorska zemlja i mislim da je došlo vrijeme da imamo jedan takav studijski program koji je osmišljen u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta, Sveučilišta u Splitu, Hrvatske ratne mornarice, Pomorskog fakulteta, Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Filozofskog i Pravnog fakulteta, kazao je prilikom potpisivanja sporazuma ministar Krstičević. 

Pokretanjem studija zadovoljan je i rektor Anđelinović, koji naglašava kako će se isti izvoditi na dva jezika. 

– Iznimno smo sretni i ponosni što pokrećemo jedan novi jedinstveni studijski program koji se realizira u suradnji Sveučilišta s tri ministarstva Vlade RH. Studij će omogućiti vrhunsko obrazovanje vojnog kadra i civila, a izvodit će se na hrvatskom i engleskom jeziku. Znanje koje je naša vojska stekla kroz iskustvo sada će se pretočiti u znanost koja će s druge strane otvoriti nova istraživanja i donijeti nove spoznaje, proizvode i nova radna mjesta, rekao je Anđelinović.

Od jeseni kreću dva nova IT smjera diplomskog studija na Visokom učilištu Algebra

‘Jedinstveno obrazovanje pomorskih časnika za potrebe svih državnih tijela’ 

Kako je objašnjeno na stranicama splitskog Sveučilišta, integrirani preddiplomski i diplomski studij Vojno pomorstvo temelji se na tri smjera: Vojna nautika, Vojno brodostrojarstvo i Vojna elektrotehnika. Organiziran je u trajanju od pet godina, kroz 10 semestara na kojima student ostvaruje ukupno 300 ECTS, a po završetku studija, polaznici stječu nazive: magistar/magistra vojne nautike, magistar/magistra vojnog brodostrojarstva ili magistar/magistra vojne elektrotehnike. 

Pri izradi programa, naglašavaju sa Sveučilišta, posebno se vodilo računa o usklađivanju nastavnih programa i kolegija s drugim uglednim inozemnim učilištima kako bi programi bili međusobno usporedivi i omogućili buduću međusobnu interakciju kako profesora tako i studenata studija vojnog pomorstva.

Smještaj i prehrana kadeta osigurani su u namjenskim objektima vojarne ‘Sveti Nikola – Lora’ u Splitu. 

– Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Vojnog pomorstva usko je povezan sa suvremenim znanstvenim spoznajama u znanstvenom području tehničkih znanosti, polju tehnologije prometa i transporta, posebice u području pomorstva. Studij nalazi primjenu u svim granama gospodarstva koja su povezana s pomorstvom i različitim područjima znanosti te ujedno čini osnovu za uspješno međudjelovanje poduzetništva i nadležnih društvenih i državnih struktura, poručuju sa Sveučilišta te dodaju kako će se ovakvim integriranim sveučilišnim studijem provoditi jedinstveno obrazovanje pomorskih časnika za potrebe svih državnih tijela.

Odgovori