Doznajte koliko će studenata upisivati svaki od fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u 2018./2019. godini

Senat Sveučilišta u Zagrebu na prošlotjednoj je sjednici održanoj 13. ožujka donio Odluku o upisnim kvotama za upis studenata u I. godinu preddiplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija na Sveučilištu u Zagrebu u godini  2018./2019. Ukupno su na Sveučilištu u Zagrebu za sljedeću akademsku godinu predviđena 12.972 mjesta.

Sveučilište u Zagrebu foto:Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Najveće, Sveučilište u Zagrebu odredilo je upisne kvote za svoje sastavnice za akademsku godinu 2018./2019. Ukupna kvota iznosi 12.972 mjesta, što je za tristotinjak više u odnosu na prethodnu godinu.

Promjene uvedene u čak deset predmeta koji će se pisati na maturi: Evo koje vas novosti očekuju

Od te brojke, 11.055 mjesta namijenjeno je redovnim studentima, a 1.464 izvanrednim studentima. Kvota za strane studente iznosi 453 mjesta, a novost od ove godine posebna je kvota za studente izvan Republike Hrvatske, koja ukupno iznosi 217 mjesta.

Sveučilište u Zagrebu je sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH potpisalo Sporazum kojim je predviđeno poticanje donošenja upisnih kvota za Hrvate izvan Republike Hrvatske s ciljem povratka Hrvata i potomaka Hrvata u Hrvatsku te pozitivnog djelovanja na ostanak mladih u hrvatskome društvu, čime se dugoročno jača demografski, gospodarski i opći napredak hrvatskoga društva. (…) Stoga je Senat Sveučilišta u Zagrebu potvrdio posebnu kvotu za ove kandidate te će sastavnice provoditi razredbene postupke za njih po posebno utvrđenim uvjetima upisa, poručuju sa Sveučilišta u Zagrebu.

Što se tiče kvota po područjima, najviše maturanata imat će se priliku upisati na studije s područja društvenih znanosti. Najviše upisne kvote predviđene su za zagrebački Ekonomski fakultet (1.610), Pravni fakultet (1.173) te Filozofski fakultet (1.104). Broj mjesta po ostalim sastavnicama Sveučilište u Zagrebu možete proučiti u dokumentu koji slijedi.

Odgovori