Pretraga

Doznajte morate li na Engleskom dobiti dvojku iz eseja da biste položili taj predmet

A- A+

Proteklih godina pravila oko toga treba li se ili ne na maturi iz Hrvatskog dobiti pozitivna ocjena iz eseja i ispita da bi se položio čitav ispit, dosta su se mijenjala. Mnogi se iz tog razloga ovih dana pitaju vrijedi li takvo pravilo i na Engleskom te drugim stranim jezicima.

Foto: pixabay

Ispit mature iz Engleskog jezika na obje razine sastoji se od tri cjeline – čitanje, pisanje i slušanje. Jedno od češćih pitanja maturanata jest moraju li zadovoljiti minimalni prag na svakom od ta tri dijela ispita, odnosno iz svakoga dobiti pozitivnu ocjenu da prošli čitav ispit.

Engleski i ispiti drugih stranih jezika ne ocjenjuju se tako da se za svaki dio utvrđuje zaseban prag prolaznosti, nego se ti ispiti ocjenjuju kao jedinstvena cjelina. Dakle, ne – ne morate na eseju iz Engleskog zadovoljiti minimalni prag da biste položili čitav predmet.

Udjele svake od tri cjeline u ukupnoj ocjeni na ispitu iz Engleskog možete, pak, vidjeti na prikazima u nastavku. Dojmove s ovogodišnjeg ispita više razine Engleskog pročitajte ovdje, a s osnovne razine na ovoj poveznici.

 

Izvor: Ispitni katalog Engleskog za 2022./NCVVO

SUDJELUJTE U ANKETI:

 

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje.

Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.