Pretraga

Doznajte morate li na Engleskom dobiti dvojku iz eseja da biste položili taj predmet

Još ove godine kandidati na ispitu mature iz Hrvatskog moraju zadovoljiti minimalni prag prolaznosti na oba djela ispita – testu i eseju, kako bi položili ispit u cjelini. Mnogi se iz tog razloga ovih dana pitaju vrijedi li takvo pravilo i na Engleskom te drugim stranim jezicima.

Foto: pixabay

Ispit mature iz Engleskog jezika na obje razine sastoji se od tri cjeline – čitanje, pisanje i slušanje. Jedno od češćih pitanja maturanata jest moraju li zadovoljiti minimalni prag na svakom od ta tri dijela ispita, odnosno iz svakoga dobiti pozitivnu ocjenu da prošli čitav ispit.

Za razliku od Hrvatskog, Engleski i ispiti drugih stranih jezika ne ocjenjuju se tako da se za svaki dio utvrđuje zaseban prag prolaznosti, nego se ti ispiti ocjenjuju kao jedinstvena cjelina. Dakle, ne – ne morate na eseju iz Engleskog zadovoljiti minimalni prag da biste položili čitav predmet.

Udjele svake od tri cjeline u ukupnoj ocjeni na ispitu iz Engleskog možete, pak, vidjeti na prikazima u nastavku. Dojmove s ovogodišnjeg ispita više razine Engleskog pročitajte ovdje, a s osnovne razine na ovoj poveznici.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.