Drama s Biologijom se nastavlja: Još dvije maturantice tvrde da su im nepravedno oduzeti bodovi na ispitu

Ne nazire se skori završetak drame koja je nastala oko mature iz Biologije. Javile su nam se još dvije maturantice, nazovimo ih Ana i Marta, koje smatraju da su im nepravedno oduzeti bodovi. Nepravda, tvrde, nije ispravljena ni nakon ulaganja prigovora, budući da im nisu prihvaćeni. Bizarnosti ne nedostaje. Primjerice, Ani jedan odgovor nije priznat jer je umjesto ‘otežano je stezanje mišića’ napisala kako se ‘mišići slabije stežu’.

Foto: Pixabay

Svake godine nekim su ispitom maturanti posebno nezadovoljni, bilo zbog nepreciznih pitanja, gradiva kojeg nije bilo u ispitnom katalogu ili strogog bodovanja. No, ne pamtimo da smo ijedne godine dobili ovoliko primjedbi od učenika kao što je to slučaj ove godine, i to na ispit iz Biologije. Podsjetimo, već smo pisali o maturantu kojemu je NCVVO, uz prilično tanka objašnjenja odbio prigovore, a i jedan maturant za naš se portal kritički osvrnuo na isti test.

Otežano stezanje mišića ili slabije stezanje mišića

Posljednje primjedbe koje smo dobili dolaze od dvije maturantice, nazovimo ih Ana i Marta. Obje su, smatraju, oštećene za odgovore na neka pitanja, a nepravda nije ispravljena čak ni nakon uloženih žalbi – jer su im one odbijene.

NCVVO na bizaran način odbio prigovor maturanta: Nisu mu priznali odgovor koji su objavili kao valjan

Možda najčudniji primjer oduzetih bodova, kaže nam Ana, dolazi za zadatak 48.2. u kojem se od pristupnika tražilo da objasne utjecaj dodatka metaboličkog otrova na stezanje mišićnih vlakana. U ključu za odgovore koji je izdao NCVVO kao točan odgovor navodi se kako je otežano stezanje mišića. Ana je odgovorila da se mišići slabije stežu. Odgovor joj nije priznat čak ni nakon što je na njega uputila prigovor.

No, to nije sve. Spominje nam i zadatak 47.2. u kojemu se tražio odgovor na pitanje utjecaja dlakavosti na rasprostranjenost predstavnika prikazane skupine – zeca i lisice. Anin odgovor bio je da dlakavost štiti od vanjskih utjecaja. To joj nije priznato jer se tražio osvrt na temperaturu, no ona i dalje smatra da je u pravu.

– Da štiti od vanjskih utjecaja ocijenili su kao netočan odgovor jer se tražio osvrt prema temperaturi. Ali vanjski utjecaji su i snijeg, i pijesak, i voda, i predatori, kao i temperatura, kaže Ana.

Nezadovoljna je bodovanjem i na zadatku 45.1. u kojem je bio objašnjen rad enzima katalaze – da razlaže vodikov peroksid na kisik i vodu, ponuđen je graf iz kojeg je trebalo iščitati temperaturu na kojoj je uzorak najaktivniji i objasniti odgovor.

– Moj odabir grafa, uzorak B, bio je točan no objašnjenje ‘najviše dobivenog kisika’ nisu bodovali kao točno jer nisam objasnila da taj kisik nastaje raspadom vodikova peroksida sadržanog u opširnom tekstu pitanja, priča nam Ana.

Neprecizno postavljena pitanja?

Naša druga sugovornica, Marta, također je imala problema sa zadatkom o stezanju mišića. Na pitanje brojem 48.2. u kojem se, kako smo spomenuli, tražio utjecaj metaboličkog otrova na stezanje mišića, Marta je odgovorila kako će stezanje biti otežano jer otrov inhibira djelovanje ATP-aze. Odgovor joj nije priznat. Naime, službeno rješenje glasi da zbog toga što nema ATP-a stezanje mišića bit će otežano ili ga neće biti.

Zanimljivo, kada je pogledala ispravljeni list za odgovore, Marta je primijetila kako je prvo dobila jedan bod za to pitanje, što je potom prepravljeno u nula bodova. Ne bi je začudilo, kaže, da je došlo do neslaganja među ispravljačima. To se može vidjeti i na slici ispod.

Ispravljen list za odgovore koji nam je poslala Marta

Na pitanje je odlučila uložiti prigovor, smatrajući da joj bodovi pripadaju, no NCVVO ga je odbio.

[Glas maturanta] NCVVO je na Biologiji načinom ocjenjivanja kažnjavao maturante koji razmišljaju

– Prigovor na pitanje 48.2. se odbija. Odgovor se ne može priznati jer je neprecizan i nije objašnjena veza između metaboličkog otrova i ATP-a ili metabolizma, već se u objašnjenju prepisuje dio pitanja, stoji u odgovoru NCVVO-a.

Marta ističe kako je njen odgovor, ako i jest neprecizan, rezultat upravo neprecizno postavljenih pitanja kojih je, po njenom mišljenju, bilo pregršt na ispitu iz Biologije.

– Kako u samom zadatku piše da enzim ATP-aza sudjeluje u sintezi ATP-a, zaista nisam ni slutila da im moram objašnjavati nešto što je toliko očito svakom tko na tu rečenicu obrati imalo pažnje, odnosno da inhibicija ATP-aze rezultira i manjom količinom ATP-a što, dakle, oboje kao posljedicu ima otežano stezanje mišićnih vlakana, a s obzirom na to da zadatak od mene traži objašnjenje utjecaja dodatka metaboličkog otrova na stezanje mišićnih vlakana, to sam i napisala. Direktan uzrok otežanog stezanja, istaknula je.

‘Taj me oduzeti bod koštao studija neuroznanosti u Engleskoj’

Nepreciznost pitanja najviše se ogleda, smatra Marta, u tome da ne postoji samo jedan točan odgovor, već više njih. A onda je na maturantima, valjda, da pogađaju što su to točno zamislili ispravljači, jer se oni na koncu drže samo određenih odgovora.

Sporna matura iz Biologije: Evo kako NCVVO objašnjava bizarno odbacivanje prigovora

– Traže od nas logičko zaključivanje i razmišljanje, no naš odgovor nije ono što su oni u tom trenutku imali na umu, iako na većinu tih zadataka postoji više točnih odgovora, oni se usko drže svojih odgovora, a mi gubimo bodove gdje ne bismo smjeli. Većina tih zadataka traži od nas objašnjenje, a za to objašnjenje dobijemo dvije kratke crte, i onda bismo trebali tamo smjestiti ne samo točan odgovor, nego onaj identičan njihovom, zabrinuto je istaknula.

Smatra da se našla u apsurdnoj situaciji. Taj jedan oduzeti bod, naime, nije ju koštao samo više ocjene na ispitu iz Biologije, već i upisa na studij neuroznanosti u Engleskoj.

Upit smo poslali i NCVVO-u te ćemo njihov odgovor, kada ga dobijemo, objaviti u cijelosti.

Odgovori