Pretraga

Drugi tjedan mature otvara ispit iz Biologije: Pokušajte točno riješiti 11 pitanja s prošlih rokova

A- A+

U ponedjeljak započinje drugi tjedan ljetnog roka državne mature, a otvara ga jedan od izbornih ispita s većim brojem prijava – Biologija. Piše je nešto više od četiri tisuće maturanata, a svi oni rješavat će 54 zadatka. Kako bi priprema trebala uključivati i rješavanje ranije provedenih ispita, iz prošlogodišnjeg smo za posljednje ponavljanje izdvojili smo 11 pitanja.

Foto: srednja.hr

Među izbornim predmetima s najvećim brojem prijava na maturi i ove se godine nalazi Biologija. Prijavilo ju je nešto više od četiri tisuće pristupnika, a svi oni trebat će pokazati znanje iz nekoliko područja: organiziranosti živoga svijeta, procesima i međuovisnostima u živome svijetu, energije u živome svijetu te prirodoznanstvenom pristupu.

Prijašnje generacije maturanata bile su dojma kako je ovaj ispit nešto teži u odnosu na druge, prvenstveno zato što zahtjeva logičko zaključivanje i povezivanje gradiva, ne samo njegovu reprodukciju. Maturanti će, kao i lani, rješavati 54 zadatka, ali novost je dulje trajanje ispita – umjesto 135 pisat će se 150 minuta. Ispitni katalog iz Biologije za ovu godinu možete proučiti ovdje.

U nastavku smo za posljednje ponavljanje izdvojili 11 pitanja s prošlogodišnjeg ispita. Riješiti ih možete jednostavnom i brzom registracijom u sustav kvizovi.srednja.hr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.