Pretraga

Državna matura: Ispit iz sociologije bio sličan prošlogodišnjem

Predzadnji dan ljetnog roka državne mature bio je rezerviran za sociologiju i geografiju. Ispred zagrebačke Klasične gimnazije provjerili smo što kažu učenici koji su danas polagali ispit iz sociologije. Maturanti su nam tako otkrili da je ispit bio prilično jednostavan i sličan prošlogodišnjim inačicama, no da je u učionici bilo jako mirno i prepisivanja uopće nije bilo, barem ne na sociologiji.

Maturanti su danas, na predzadnji dan ljetnog roka ovogodišnje državne mature, pisali ispit iz sociologije i geografije. Današnjem ispitu iz sociologije pristupilo je nešto više od tisuću učenika, mahom iz gimnazija. Ovaj ispit mnogima je bitan zbog prijave na brojne društvene fakultete koji gledaju upravo ocjene iz ovog predmeta, a posjetili smo zagrebačku Klasičnu gimnaziju da provjerimo kako je ovim gimnazijalcima bilo na maturi iz sociologije.

Bez previše ponavljanja i pripreme došao na ispit

– Mislim da se od prošlih godina ponavljalo dosta pitanja. Gledao sam ovih dana te ispite s prijašnjih rokova mature i stvarno je bilo sličnih pitanja, kazao nam je Filip iz Klasične gimnazije.
Ovaj maturant, iako mu je sociologija bitna za upis Filozofskog fakulteta, nije previše učio.

Filip se oslanjao na svoje srednjoškolsko znanje iz sociologije, no nakon ispita je shvatio da se ipak mogao malo više sam pripremati.

– Mi očito na satu nismo obradili svu literaturu ili je pristup podučavanja bio drugačiji. Ja gotovo da i nisam učio, a sad vidim da sam mogao malo ponoviti. Vjerujem da nije bilo teško, no meni su neka pitanja bila potpuno nova jer se nisam dovoljno spremao, zaključio je ovaj budući student.

Na sociologiji bez prepisivanja 

U školi koja se nalazi u istoj zgradi, XVI. gimnaziji, samo je jedna djevojka pisala ispit iz sociologije na maturi, no kako je u kratkom roku završila s ispitom nismo ju stigli dočekati. Svejedno, njezina kolegica iz Klasične gimnazije, Lorena, izašla je 15 – ak minuta prije kraja ispita prilično zadovoljna onim što je napisala.
– Obzirom da sam se spremala samo tri dana i to tako da sam pogledala prošlogodišnje ispite, odlično sam napisala, kazala nam je Lorena i dodala da je na ispitu bilo 60 pitanja, dok ona nije riješila oko deset.

Perspektive raznih teoretičara bila su pitanja koja su Loreni izazvala teškoće, jer se nije sjećala tog djela gradiva. Kako joj sociologija treba tek za treći izbor fakulteta na svojoj listi prioriteta, ova učenica nije se previše brinula. Bitniji su joj bili neki drugi ispiti državne mature.

;- Sve u svemu cijela matura je meni dosta dobro prošla, međutim sad kad se okrenem vidim već da sam griješila na takvim glupostima. Svejedno, zadovoljna sam i očekujem da ću upisati svoj prvi izbor, Arhitekturu u Zagrebu, zaključila je ova učenica.

 Ona je s još 15 – ak kolega iz Klasične gimnazije pisala ovaj ispit, tvrdi da danas nije bilo prepisivanja, no kad su se prethodnih dana polagali neki drugi ispiti mature, ponekad se moglo prepisivati. Sve je, kao i obično, zavisilo o tome koliko su popustljivi profesori zaduženi za čuvanje maturanata.