Pretraga

Državna matura iz perspektive strukovnjaka: Otprilike smo na istome kao i gimnazijalci

A- A+

Ljetni rok državne mature je već uvelike počeo, a pristupnici su se već suočili s ispitom prvog obaveznog predmeta – matematike. S obzirom na učestale tvrdnje da je državna matura više prilagođena gimnazijskom planu i programu, odlučili smo doznati kako strukovnjaci gledaju na ispit zrelosti.

Ispit zrelosti ili državna matura već je zahvatio dio hrvatskih maturanata koji su se odlučili pristupiti ljetnom roku. Iza njih su već neki izborni predmeti kao i jedan obavezni. No kako se već godinama raspravlja o tome da je matura kakvu provodi Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje prilagođena gimnazijalcima, odlučili smo provjeriti kako na maturu gledaju strukovnjaci.

Izdvojeni članak

Novosti iz NCVVO-a: Planira se državna matura za strukovnjake, a Centar će licencirati profesore i ravnatelje

Otprilike smo u istoj situaciji

– Možda su upravo malo zakinuti učenici strukovne škole zbog toga što se stvarno pokušavamo fokusirati na naša područja. Ali unatoč tome mogu reći da su profesori i stranih jezika, hrvatskog pa čak i politike kod nekih učenika bili jako susretljivi i pomogli su nam da postignemo što bolje rezultate, govori Nikola Bistrović iz Strojarske i prometne škole Varaždin koji se za maturu spremao s kolegama iz razreda i preko prošlogodišnjih testova.

Nastavio je kako ne misli da je problem što strukovnjaci još moraju pisati maturalni rad. – S obzirom na to da gimnazijalci ne mogu završiti razred bez položene mature, mislim da naš maturalni rad to pokriva i da smo otprilike u istoj situaciji, objašnjava maturant Nikola dodajući kako mu je njegova mentorica bila od velike pomoći i puna razumijevanja.

O tome je li matura više prilagođena gimnazijalcima, mladi Varaždinac govori kako to ipak ovisi o nastavnom planu zanimanja strukovnih škola. Kad je u pitanju Računalni tehničar za strojartsvo kojeg je on pohađao, učenici su odlično spremljeni za matematiku i fiziku.

Izdvojeni članak

Reformom školstva povećat će se udio gimnazijalaca i smanjiti broj strukovnih škola

Strukovnjak ne može napisati maturu dobro kao gimnazijalac

– U jednu ruku smatram da nije fer što mi moramo pisati i maturalni rad, ali s druge strane nije ni lako gimnazijalcima koji ako ne upišu fakultet nemaju nikakvo zvanje dok ja imam, mišljenje je maturantice Ive iz Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac.

Tvrdi da je pohađala privatne pripreme za maturu koje su joj pomogle jer joj njena škola nije mogla pružiti znanje kao što to rade gimnazije. Dodala je kako je državna matura prilagođenija gimnazijalcim jer oni svoje predmete obrađuju puno deteljnije, dok tipovi njene škole više obrađuju strukovne predmete koje gimnazijalci nemaju u svome programu.

– Sve je stvar mišljenja. Naravno, strukovnjak ne može toliko dobro napisati maturu kao gimnazijalac, ali svaka osoba koja želi uspjeti bio to gimnazijalac ili strukovnjak potrudit će se i naučit ce, za kraj je prokomentirala Iva izjednačenost svih pristupnika na maturi.