Pretraga

[Državna matura] Matematiku A razine četiri od pet maturanata riješilo ispod 70 posto

A- A+

Povodom današnje objave rezultata državne mature, kontaktirali smo nekoliko pristupnika ispitima, kako bismo provjerili njihove dojmove, zadovoljstvo rezultatima te podatak na koje su svoje izbore ‘upali’, barem prema ovim za sada tek orijentacijskim listama. Dvoje od njih komentiralo je matematiku A razine, koja se po svoj prilici pokazala vrlo teškom. Naime, maturant iz Tehničke škole Ruđer Bošković imao je 70 posto riješenosti ovog ispita, a čak 80 posto ostalih pristupnika, slabije je prema Centilu od njega. Sugovornicu iz Ivanca, upravo je matematika koštala ‘ulaznice’ na prvi izbor.

Danas u podne, objavljeni su rezultati državne mature te sada možete vidjeti kako stojite na orijentacijskom rang listama, dok će se konačne rang liste i rezultati znati 17. srpnja. Kako su rezultate i svoje pozicije doživjeli neki od maturanata, provjerili smo u razgovoru s troje njih iz Zagreba, Ivanca i Krka.

Izdvojeni članak

Na višoj razini matematike maturantima najteži zadatak s trapezom

Matematika A razine mnogima preteška

U potrazi za impresijama o rezultatima mature, pitali smo dvoje pristupnika koji su nam govorili svoje dojmove i nakon ispita iz matematike više razine.

– Nisam baš zadovoljna rezultatima. Ostajem pri tome da je matematika više razine bila preteška. Zbog nje nisam upala na prvi izbor. Cura iz moje škole bila je najmaturantica s prosjekom 5,0 i na kraju je dobila četiri iz matematike, govori nam Martina koja je završila gimnaziju unutar Srednje škole Ivanec. Još poslije ispita bila je iznenađena težinom više razine matematike.

Da je mnoštvo maturatana imalo problema s ovim ispitom svjedoče i rezultati drugog našeg sugovornika.

– Sve u svemu sam zadovoljan rezultatima jer sam upao na sve izbore. Engleski više razine sam imao 92 posto, politiku i gospodarstvo 75, hrvatski 65 posto. Iznenadilo me da sam matematiku imao 70 posto, ali Centil mi je iz tog predmeta 80 posto tako da je i to uredu, govori nam Ilija, maturant Tehničke škole Ruđer Bošković iz Zagreba.

Dakle time nam je dao do znanja da je četiri od pet maturanata slabije od njega i uz ne baš briljantnih 70 posto iz matematike.

Izdvojeni članak

[Državna matura] B razina matematike lagana onima koji su učili

‘Matura je bila jedinstvena i drugacija od ostalih po mnogočemu’

Poput maturantice iz Ivanca i Emanuel je upao na svoj drugi izbor fakulteta.

– Upao sam na svoj drugi izbor, ali prvi izbor je od početka bio nerealna opcija. Ovogodišnja matura je bila jedinstvena i drugačija od ostalih po mnogočemu, ali po težini se nije puno razlikovala od prethodnih, stav je maturanta Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir.

Dodao je i kako bi da se može vratiti u vrijeme prije mature eventualno malo više vježbao gramatiku.

– Definitivno bih da sve mogu ponovno, uzela neke privatne instrukcije iz matematike, zaključila je još uvijek pod snažnim dojmom rezultata Martina iz Ivanca.

[Državna matura] Matematiku A razine četiri od pet maturanata riješilo ispod 70 posto
Share via
Copy link
Powered by Social Snap