Pretraga

[Državna matura] Na ispitu iz geografije lagane karte, ali komplicirani zadaci s rotacijama i revolucijama

A- A+

Ispit iz geografije pisao se četvrti dan državne mature. Učenike koje smo uhvatili pri izlasku iz škole požalili su nam se kako je test bio teži nego li prošle godine. Veći fokus bio je na računskim zadacima, a manje se tražilo znanje iz zemljopisa.

Za državnu maturu iz geografije bio je prilično slab interes pa je u 14 sati u cijeloj Hrvatskoj testu pristupio 881 učenik. U ispitu je bilo puno računanja pa se našim sugovornicima čini kako je bio teži od prošlogodišnjeg.

Izdvojeni članak

[Državna matura] Neočekivana pitanja u ispitu iz likovne umjetnosti

‘Iznenadila su me neka pitanja’

– Iskreno, nisam zadovoljan kako sam napisao geografiju. Zbog drugih ispita nisam imao baš vremena pa se nisam puno pripremao. Ali bilo je i jako teško, što stvarno nisam očekivao tako da su me i iznenadila neka pitanja. Ovo mi je bila možda najteža matura koju sam pisao ove godine, požalio nam se Dorian iz V. prirodoslovno matematičke gimnazije u Zagrebu.

Do sada je pisao Biologiju, ali je kroz pripremu za ‘državnu’ prolazio stare provjere znanja iz ostalih predmeta pa mu se čini da bi bez učenja, i samo sa znanjem koje je stekao u protekle četiri godine, puno bolje riješio matematiku i engleski od geografije.

Izdvojeni članak

[Državna matura] NCVVO svima priznaje zadatak iz kemije s ‘tipfelerom’

– Očekivao sam kako će mi znanje iz srednje, ali i opće kulture, biti dovoljno da dobro riješim ispit, ali zapravo se mora dosta učiti. Treba znati puno gradova, rijeka za koje ne možeš čuti ovako usput. Recimo, pitali su me koja rijeka prolazi kroz neki škotski grad za koji nisam nikada čuo, istaknuo je maturant Dorian kako je trebalo sve detaljno ponoviti da bi se mogao dobro riješiti test iz geografije.

Puno računskih zadatak

Prema Vedrani iz X. gimnazije Ivan Supek Zagreb, bilo je teških računskih zadataka, a manje pitanja u kojima se tražilo znanje iz zemljopisa.

– Bilo je puno zadataka sa zemljinim rotacijama i revolucijama pa je to bilo dosta komplicirano. Ali karte su bile prilično lagane s fokusom na struje i prolaze. Nisam baš zadovoljna, jer smo tijekom srednje imali kvalitetnu nastavu iz geografije pa sam očekivala da ću bolje napisati maturu, priznala nam je Vedrana.

Copy link
Powered by Social Snap