Pretraga

Državna matura: Nacionalne manjine ogorčene činjenicom da pišu dva obvezna ispita isti dan

A- A+

Uslijed odgode pisanja testa iz hrvatskog jezika na državnoj maturi, dogodila su se prekrajanja rasporeda, koja su uzrokovala činjenicu da će 300-njak učenika koji su pohađali nastavu po programu za nacionalne manjine, morati isti dan,  31. svibnja u petak, pisati ispite iz dviju književnosti. Dio zainteresiranih učenika i njihovih škola se usprotivio ovakvom rasporedu no nisu naišli na razumjevanje mjerodavnih s obzirom na to da Pravilnik o polaganju državne mature ostavlja mogućnost pisanja dvaju ispita u jednom danu.

Danas su učenici koji su pohađali srednju školu na jeziku ili pismu nacionalnih manjina pisali esej, a već u petak će morati polagati ispit iz svoje matične književnosti, kao i one iz hrvatskog jezika. Stoga se nekolicina učenika, konkretno talijanske nacionalne manjine, smatra diskriminiranim jer će zbog odgode ispita iz hrvatskog, isti dan morati pisati dva opsežna ispita, koji su njima podjednako važni. Talijanska srednja škola Rovinj, uputila je i službeni zahtjev NCVVO-u u kojem su tražili odgodu ispita, međutim institucija odgovorna za provedbu državne mature, odbila je njihov zahtjev.

Izdvojeni članak

Matura: Odgađa se ispit iz hrvatskog jezika

Pravilnik dopušta pisanje dvaju ispita u jednom danu

Naime u petak će 300-njak učenika koji pohađaju nastavu na manjinskim jezicima i pismima, konkretno talijanskom, srpskom, mađarskom i češkom morati pisati dva ispita. Jedan u 9 sati, drugi u 14. Povodom toga se nekolicina maturanata koji pripadaju nacionalnim manjinama, ali i škola usprotivilo ovakvom rasporedu, koji je na novo utvrđen, zbog pogrešaka koordinatora u trima školama.

– Školsko ispitno povjerenstvo se sastalo i poslalo službeni zahtjev NCVVO-u odgodi ispit iz talijanskog jezika, jer će naši učenici ovako biti preopterećeni. Međutim iz iste institucije smo dobili odbijenicu, rekla nam je ravnateljica Talijanske srednje škole Rovinj Ines Venier.

Stoga smo konzultirali i Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja kako bismo provjerili situaciju,

– Pravilnikom o polaganju državne mature propisano je da se u istome danu mogu polagati dva ispita. Iako smo prethodnim kalendarom predvidjeli da se što manje ispita provodi u istome danu, novonastalim uvjetima to nismo više u mogućnosti, odgovorila nam je vršiteljica dužnosti ravnateljice NCVVO-a Alenka Buntić – Rogić.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije se željelo izjasniti o ovom pitanju.

Izdvojeni članak

Srednja.hr piše državnu: Pokušali smo testirati sustav i napisati prolazan esej bez pripreme

Diskriminirani smo, a na studij ću bilo gdje samo ne ovdje

Kako smo napomenuli, o ovom ‘spornom’ pitanju nekolicina nam se učenika javila u želji da se potuže i izreknu svoj sud. Prenosimo jedan stav učenice iz Talijanske srednje škole ‘Leonardo da Vinci’ Buje, čije ime nećemo navoditi kako ju ne bismo izložili mogućim etiketiranjima.

Ovo je jedna misao koju dijele svi maturanti talijanskih manjina, nadamo se da će to pročitati i oni koji ujedno i odlučuju za nas a da ćete ju vi objaviti, pa da i drugi maturanti mogu pročitati i vidjeti u kakvom smo mi položaju, a oni se bune zbog toga što neće imati 5 dana za učiti matematiku. Učenica sam jedne talijanske škole, a ovaj mail vam ne šaljem s upitom da se još jednom razmisli o ovoj odluci da pišemo isti dan dva ispita. Shvaćam, ne može se ništa učiniti. Ipak, mi smo samo jedna manjina, dobro da i imamo pravo pisati državnu maturu, zar ne? Ovaj mail pišem isključivo zato da iskažem svoje ogorčenje zbog toga što se mogao premjestiti jedan IZBORNI predmet za par dana, umjesto da ga stavite isti dan ujutro. (grčki je premješten za 11. lipnja nap. a.) No, da, ipak, učenici klasičnih gimnazija vrijede više od nas…Talijana. Htjela bih ovim putem i zahvaliti, jer mi je sad puno lakše donijeti jednu odluku o kojoj sam razmišljala duže vremena. Nastaviti studij u Hrvatskoj ili negdje u inozemstvu. Naravno, studij nastavljam bilo gdje osim u Hrvatskoj, gdje pravde nema i gdje faks upisuju oni sa bogatim roditeljima (kao da se vraćamo par stoljeća u prošlost) i gdje vlada nacionalizam, ne samo među narodom nego i ondje gdje bi trebalo bit pravde. I zato… Hvala vam najljepša, pozdrav!

Državna matura: Nacionalne manjine ogorčene činjenicom da pišu dva obvezna ispita isti dan
Share via
Copy link
Powered by Social Snap