Pretraga

[Državna matura] Ovogodišnji pragovi prolaznosti viši su nego prethodne godine

A- A+

Kada je riječ o dvjema razinama triju najčešće odabiranih obveznih ispita na ovogodišnjoj državnoj maturi, tek ste matematiku A razine mogli proći na osnovu nešto nižeg prag prolaznosti u odnosu na prethodne godine. Za hrvatski i engleski obiju razina te matematiku višeg nivoa, pragovi su se povećali. Za njemački su se jezik primjerice pragovi prolaznosti povećali za oko pet posto, dok su i za glavninu ostalih predmeta maturanti morali prikupiti nešto više bodova za ocjenu dva.

Za veliku većinu obveznih te izbornih predmeta pragovi prolaznosti su se manje ili više povećali. Tek su za matematiku A razine, maturanti morali prikupiti nešto postotaka bodova manje za dvojku (28 posto) nego li prošle godine (28.33), dok su matematika B razine te povijest ostali na istom postotku kao i u školskoj godini 2013./2014.

Izdvojeni članak

Ovogodišnji pragovi prolaznosti na maturi niži su od prošle godine

Matematika ipak nešto niža na A razini

Na višoj razini matematike bilo je puno polemike oko 29. i 30. zadatka ove godine, dok na deveti pak nitko nije imao primjedbe. Ipak, jučer je pristigla obavijest iz NCVVO-a da će radi tiskarske greške taj zadatak svima biti vrednovan kao točan.

Uz to smo vidjeli i da ocjene na matematici A razine nisu bajne budući da je četiri od pet maturanata riješilo ovaj ispit ispod 70 posto.

Sve to je očito uvjetovalo da se ovogodišnji prag na matematici više razine neznatno smanji. Tako da ste za spomenutih 70 posto riješenosti ispita mogli dobiti četvorku.

Primjerice 2013. je tek 75 posto ispita donosilo četvorku, a prošle godine 71,67 posto.

Izdvojeni članak

Matura: Kako se mijenjaju pragovi prolaznosti

Generacija 2014./2015. očito nešto uspješnija od prethodnih

Pragovi se određuju shodno ostvarenom uspjehu svake generacije pojedinačno, što znači da je ova, 2014./2015., očito ostvarila i nešto bolje rezultate.

Usporedili smo pragove za deset najčešće biranih izbornih predmeta na maturi (biologija, kemija, fizika, informatika, prishologija, geografija, likovna umjetnost i povijest, sociologija, politika i gospodarstvo) te se prag za dvojku smanjio samo u slučaju likovne umjetnosti.

Za kemiju, biologiju i sociologiju je ostao isti, a kod ostalih šest predmeta rastao je. Najviše u slučaju politike i gospodarstva. Tako ste peticu mogli dobiti tek s 90 posto točnih odgovora, dok je prošle godine to bilo moguće i s 86,67. Za prolaz ste pak iz PiG-a morali ostvariti 1,67 posto bodova, nego li pristupnici maturi prošle godine.

Pogledajte usporedbu pragova prolaznosti za ovu, te 2014. i 2013. godinu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap