Pretraga

Kako je državna matura postala državna tajna zbog ‘predizborne šutnje’ NCVVO-a

U tijeku provedbe njihovog najvećeg godišnjeg projekta, državne mature, u NCVVO-u su punim srcem zapjevali ‘Večeras me, dobri ljudi, nemojte ništa pitati’. Nisu to zapjevali među sobom, rješavajući se stresa u najnapetije doba godine u centru, već su isto to poručili brojnim medijima. Njihova paradoksalna logika izgleda ovako nekako: da – provodimo ispite mature, da – vrijeme je provedbe ispita, ali nemojte nas o provedbi ispita ništa pitati.

Foto: srednja

Prekjučer, u nešto kasniji nedjeljni večernji sat, nekoliko minuta do 22, u jednoj od bunkeriranih prostorija Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja gorjelo je prigušeno svjetlo. Birokrat zadužen za odnose s javnošću centra koji provodi državnu maturu, brisao je graške znoja s čela sastavljajući kasnovečernje pismo brojnim predstavnicima medija.

Sudba kleta birokrata za odnose s javnošću koji se želi riješiti javnosti

– Kako, o kako da im objasnim da nas ništa ne pitaju o toj vražjoj državnoj maturi? Kako da im, za boga miloga, objasnim da tijekom provedbe ispita ne želimo s njima komunicirati o provedbi ispita, pitao se birokrat, proklinjući sudbu kletu što ga snađe.

Misli su sustizale jedna drugu dok se birokrat za odnose s javnošću mučio s kreativnim idejama kako da s grbače, svoje i ravnateljičine, skine i javnost i medije. I onda mu je sinulo.

Predizborna šutnja! To je to! Koji sam ja genijalac, povišico gledaj me kako ti jurišam ususret, veselo je uskliknuo birokrat za odnose s javnošću, lupnuo cipelicama o pod bunkerirane prostorije u NCVVO-u i krenuo bjesomučno tipkati pismo medijima.

Nakon svakog natipkanog odlomka, bunkeriranom prostorijom s prigušenim svjetlom u NCVVO-u promilio se oštar pljesak –  birokrat je sam sebi ‘hajfajvao’. Došao je do kraja uratka, tog velebnog uratka piarovske misli, riječi i djela pa sve još jednom provjerio.

Večeras me, dobri ljudi, nemojte ništa pitati

– Okej, napisao sam im da kao šutimo zbog dobrobiti maturanata, to je zicer. Još sam kao i apelirao na njih da poštuju maturantsko vrijeme pripreme i koncentracije za ispite pa onda zakucao s tim da bi bilo kakva naša izjava mogla značiti černobilsku katastrofu za pristupnike maturi. Nisam im se zaboravio požaliti niti na skučene vremenske rokove u kojima radimo tijekom provedbe mature. Ovo da smo u predizbornoj šutnji tijekom provedbe ispita, ma to je šah-mat, jaganjci će nakon ovoga utihnuti, uzbuđeno je i glasno razgovarao birokrat sam sa sobom pa pogledao na sat. 21:58.

Pomisli on, jadna mu majka, kasno je, nedjelja je…je li primjereno sada? Pa se sjeti.

– Ma kakvi kasno, sutra je Hrvatski, kad navale na nas, di će im biti kraj! SEND!, stisne on u svom Outlooku, prebaci na Youtube, ukuca Škoru pa raspali na sav glas – Večeras me, dobri ljudi, nemojte ništa pitati!

U nedjelju u 21:58 iz pressa NCVVO-a, uoči trećeg tjedna provedbe državne mature i ‘velikih’ ispita, medijima je stigao mail ovoga sadržaja.

Predizborna šutnja. LOL

Neki birokrat zadužen za odnose s javnošću NCVVO-a zaista je u nedjelju u 21:58 medijima poslao pismo u kojem im je, između redaka, poručio da odjebu u troskokovima od NCVVO-a i državne mature, sve dok se ispiti provode. Lik se stvarno pozvao na institut ‘predizborne šutnje’ kako bi opravdao idiotsku ideju do koje su u centru došli. I to na isti onaj zastarjeli institut predizborne šutnje kojem se iz izbora u izbore sve više medija, političara i javnosti ismijava i zaključuje kako ga treba čim čim prije, tim tim bolje ukinuti.

Ali genijalci iz NCVVO-a baš su se time poslužili da si daju odmora za vrijeme provedbe svog najvećeg godišnjeg projekta, državne mature, projekta koji ovoga ljetnoga roka život znači za ukupno 34.179 pristupnika.

Odmah u ponedjeljak nakon prvog od ‘većih’ ispita, ispita iz Hrvatskog jezika, cijeli jedan maturantski razred dojavio je našim novinarima kako su uvjereni da je jedno od pitanja bilo pogrešno postavljeno. Naime, uvjereni su da pitanje na A razini iz Hrvatskog ima više točnih odgovora.

‘I točno si mislim da nešto muljaju i zataškavaju’

Naši novinari, koji mikroskopski detaljno prate svaki korak provedbe državne mature od 2012. godine, u ovoj su situaciji postupili potpuno jednako kako su postupali svih prethodnih godina. Bez obzira na idiotski mail koji su primili u nedjelju u 21:58, poslali su upit NCVVO-u. Kolege odgovor još uvijek nisu dobile.

– I točno nakon takvog maila mislim da nešto muljaju i zataškavaju, komentira jučer redakcijska kolegica u vrijeme pauze za ručak.

Jedini zaključak do kojeg će novinar doći upravo je taj. Nešto skrivaju i zato žele imati što manje posla s nama.

I Ministarstvo magije komunicira s Dnevnim prorokom za vrijeme provedbe OČI-ju

A što bi bilo kada bi, recimo, Međunarodni olimpijski odbor usred održavanja Olimpijskih igara javio medijima da se uopće neće oglašavati jer bi to previše moglo stresirati njihove natjecatelje? Ili kada bi Državno izborno povjerenstvo na dan izbora diglo sve četiri u zrak i zamolilo medije za razumijevanje? Ili kada Ministarstvo magije u magičnom svijetu Harryja Pottera ne bi komuniciralo s Dnevnim prorokom o provedbi Opakih čarobnjačkih ispita (OČI)?

Ili kada bi…

Ma, jednostavno, dajte samo radite svoj posao.

***

Komentar je stav autorice.

______________________________________________________________________________
Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.
Kako je državna matura postala državna tajna zbog ‘predizborne šutnje’ NCVVO-a
0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap