Pretraga

Danas se na državnoj maturi pisala i Sociologija: ‘Nadam se prolazu, ali čisto iz ponosa’

A- A+

Danas se na državnoj maturi pisala Sociologija. Razgovarali smo s troje maturanata koji su pristupili ispitu, a oni su s nama podijelili svoje dojmove. Jedan od njih nam kaže kako očekuje prolaz, ali ‘čisto iz ponosa’.

udžbenik iz sociologije

Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Tek 376 maturanata danas poslijepodne pristupilo je ispitu iz Sociologije. Radi se o, anegdotalno, jednom od težih ispita među društvenim predmetima na maturi, što je možda i dio razloga njegove nepopularnosti među pristupnicima iz godine u godinu. Razgovarali smo s nekima od njih, a oni su s nama podijelili dojmove.

‘Nisam se pripremao, nešto sitno iz poštovanja prema predmetu’

Sociologija na maturi nije bila toliko teška za Roberta, maturanta III. gimnazije u Osijeku. Očekivao je složenija pitanja, a u stvarnosti se na većinu, kaže, moglo odgovoriti čisto logički. Svejedno, priznaje nam, sumnja da će se ‘proslaviti’ kada dođu rezultati.

– Najteži zadatak mi je vjerojatno bio prvi u produženim odgovorima sa interakcionizmom i konfliktom, teško je bilo skratiti tako nešto opširno da stane i smisliti argumente. Kako sam prijavio ispit samo u slučaju da se predomislim za studij nisam se ništa pripremao, eventualno nešto sitno iz poštovanja prema predmetu, rekao nam je Robert.

Vremena je za rješavanje ispita, po njegovu mišljenju, bilo “sasvim dovoljno”, a u njegovoj je školi tek bilo dvoje maturanata koji su pristupili ispitu. Nije bilo nikakvog prepisivanja, varanja ni drugih incidenata.

– Nadam se prolazu, ali čisto iz ponosa. Ocjena mi je sve u svemu nebitna, zaključuje naš mladi sugovornik.

Izdvojeni članak

Oko 3.500 maturanata pisalo je Kemiju: ‘Planirala sam upisati medicinu, ali izgleda da ništa od toga’

‘Nisam siguran što očekujem’

Robert i kolega Patrik, koji također dolazi iz osječke III. gimnazije, jedina su dvojica pristupnika iz te škole, a slažu se glede težine ispita. Patrik nam tako kaže da nije bio izazovan koliko je očekivao. Težina zadataka je, po njemu, bila primjerena, a kaže i kako cijeni što se poštuje “inteligencija nas koji smo pisali”.

– Najteži zadatak bio mi je 33. S tekstom nisam bio upoznat i većinom se činilo poprilično apstraktnim pa sam morao malo više filozofirati nego na drugima, što kažem s pozitivnom konotacijom, prepričava nam.

Za pripremu ovog predmeta riješio je nekoliko prošlih ispita. To se uglavnom odnosi, priča nam, na mature zadnjih pet godina. Sada kada bi trebao usporediti, ne može reći je li ovogodišnji ispit iz Sociologije bio teži ili lakši od prijašnjih.

– Čak sam našao par pitanja koja su iz prošlih ispita što mi je znatno olakšalo posao, možda kao nagrada za čitanje prošlih matura. Vremena je bilo dovoljno, malo sam ranije završio. Nitko nije prepisivao, bilo nas je samo dvoje i pratili smo pravila, ispričao nam je Patrik.

Priznaje da nije siguran što očekuje. Oko nekih pitanja se još uvijek dvoumi je li znao točan odgovor ili ne, ali dobar dio mu se čini točan pa misli da će biti pozitivno.

‘Neki su pojmovi bili nepoznati’

Za maturanticu Nicole iz Srednje škole Metković ispit je bio dosta težak. Neki su joj pojmovi bili skroz nepoznati i ne sjeća se da ih je uopće pročitala u knjizi. Osjeća se ok, kaže nam, iako je pred ispit bila dosta rastresena i nervozna jer se bojala da će dobiti težak ispit, što se na kraju, kaže, ispostavilo točnim.

– Najteži su mi bili zadaci sa tekstom sa razumijevanjem, na primjer tekst Grete Thunberg. Lakše mi je bilo zaokružiti pitanja s odabirima nego odgovoriti na pitanja. Za ispit se jesam pripremala, nisam išla kroz prošlogodišnje ispite, ali sam prošla knjigu od prošle godine, kaže nam i dodaje da je u njenoj školi također sve prošlo u redu i bez incidenata ili pokušaja prepisivanja.

Na maturi će još pristupiti obveznim ispitima iz Hrvatskog i Matematike za tjedan dana, a iz Sociologije očekuje, kaže, barem pozitivnu ocjenu. Planira upisati turistički menadžment.

Danas se na državnoj maturi pisala i Sociologija: ‘Nadam se prolazu, ali čisto iz ponosa’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap