Pretraga

Državna matura: Što kad dođu rezultati?

A- A+

Nakon što stignu rezultati državne mature, na korisničkom profilu svakog pristupnika trebali bi biti skenirani ispiti koje je riješavao. Tamo će svaki maturant moći vidjeti koliko je točno dobio bodova za svaki zadatak. Ukoliko će postojati nejasnoća, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja svaku žalbu mora zaprimiti i na nju pravovremeno odgovoriti. Bodovi koje maturanti ostvare na maturi su fiksni, što znači da nema preračunavanja iz više u nižu razinu i obratno.

Nakon što riješite sve ispite državne mature koje ste prijavili, nedostaje vam još samo čekanje rezultata. Isti će se pojaviti na mrežnoj stranici postani-student.hr i to pod poveznicom ‘Moji rezultati’. Sami rezultati su trajni, a ukoliko vam neće biti jasno zašto vam je određeni ispit loše prošao, uvijek imate šanse imati uvid u ispit i eventualno se žaliti.

Ako skenirani rezultati neće biti jasni – žalite se

Uz rezultate za svaki prijavljeni ispit državne mature, kandidati će na mrežnoj stranici postani-student.hr pronaći i poveznicu putem koje može pogledati detalje ocjenjivanja. Na jednom mjestu će se vidjeti koliko je točno bodova pristupnik imao po kojem zadatku mature.
Svi ispitni listovi koje kandidat bude ispunjavao zajedno s listovima za odgovore će biti skenirani i prikazani učeniku.

Na taj način će svaki kandidat moći provjeriti točnost ocjenjivanja.
Ako vam pak i iz skenirane rezultate nešto ne bude bilo jasno te ćete pronaći prostor za žalbu, svakako uputite pisanu žalbu Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Centar je dužan svaku žalbu zaprimiti i pravovremeno odgovoriti kandidatu. Prošlogodišnji maturanti su se žalili centru na niz svojih pitanja, a oni koji su imali dobar razlog – priznati su im dodatni bodovi.

Izdvojeni članak

Maturantima u Vinkovcima zabranjeno nošenje majice za norijadu, jer ih iz škole smatraju vulgarnima

Bodovi se ne mogu preračunavati!

Podsjećamo, bodovni pragovi se posebno određuju za višu, a posebnu za nižu razinu na državnoj maturi. Ukoliko učenik dobije ocjenu nedovoljan, odnosno jedinicu na višoj razini, bodovi mu se neće moći preračunati u prolaznu ocjenu na osnovnoj razini.
Jednostavnije rečeno, bodove koje je stekao na ispitima koje nije položio učenik može zaboraviti.

Jedino što mu je tada činiti jest probati riješiti ispit mature u jesenskom roku.
Napominjemo kako od ove godine nema zimskog roka, što znači da je jesenski rok druga i posljednja šansa da maturanti ove godine maturiraju.

Državna matura: Što kad dođu rezultati?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap