Pretraga

Državna matura: Za neopravdani izostanak kazna od 175 kn

A- A+

U Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) traju užurbane pripreme za državnu maturu na koju se dosada prijavilo oko 32 tisuće pristupnika. Zbog povećanja onih koji maturu prijave, a ne pojave se na njoj, odlučeno je da će isti platiti 175 kn. Ispit je moguće odjaviti najkasnije 1.svibnja.

Izdvojeni članak

MZOS: Rezultati Natječaja državnih stipendija za 2013. godinu

Broj pristupnika na državnoj maturi svake godine raste, a sukladno tome i broj onih koji se na prijavljenom ispitu ne pojave. Takvi će morati zato platiti 175 kuna, koliko iznosi trošak ispita, izjavio je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka.

Posljednji rok za odjavu 1. svibnja

Posljednji rok za odjavu ispita je 1. svibnja, a tko ispit zaboravi odjaviti i ne pojavi se na njemu platit će spomenutu cijenu od 175 kuna. Sirovatka je kazao kako je protekle godine bilo petnaest posto neopravdanih dolazaka, što je dosta povećalo trošak državne mature. Kako se ne bi ponovio nepotrebni trošak, svi pristupnici trebaju do 1. svibnja odjaviti ispite na kojima se neće pojaviti.

Prijavljeno 32 tisuće pristupnika

Na ovogodišnju državnu maturu prijavilo se oko 32 tisuće pristupnika, od toga 13 tisuća gimnazijalaca, te učenici strukovnih i umjetničkih škola. Sirovatka je za Media servis otkrio kako svake godine raste broj prijavljenih radi želje za promjenom studija, pa je prošle godine takvih bilo šest, a ove je godine tih pristupnika oko osam tisuća.

I ove je godine izbor predmeta isti, pa je tako dvije trećine prijavljenih izabralo osnovnu razinu matematike, a polovica ih bira osnovnu i višu razinu hrvatskoj jezika.

Izdvojeni članak

Matura: Popis svih lektira i djela za analizu iz hrvatskog jezika

Ispiti pod strogim nadzorom

U Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje već su počeli sa pakiranjem dvjesto tisuća ispitnih paketa, koje će se školama slati prema tjednom ritmu pisanja ispita.

Ispiti se nalaze pod strogim nadzorom, kako netko ne bi došao do njih. – Otprilike ih ima ukupno dva kontejnera. Čuvaju se u našoj zgradi, na prostoru koji je pokriven sa 17 kamera i dva čuvara koji dežuraju 24 sata i čuvaju ispite i zgradu. Sve je pod alarmima, napomenuo je Sirovatka.

Copy link
Powered by Social Snap