Pretraga

Dva maturanta iz BiH uspjela stopostotno riješiti po jedan ispit na državnoj maturi: Ovo su njihove priče

A- A+

Među 105 pristupnika državnoj maturi, koji su uspjeli riješiti neki od ispita bez greške su i Gabriel Jurić te Antonio Damjanović. Prvospomenuti je završio Opću – realnu gimnaziju pri Katoličkom školskom centru “ Sveti Josip ” u Sarajevu te je briljirao na Njemačkom jeziku osnovne razine, dok je potonji završio Gimnaziju fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu te je sa stopostnim učinkom riješio Engleski jezik osnovne razine. Sarajlija Gabriel na kraju je upisao Poslovnu ekonomiju, smjer IT Menadžment u Dubrovniku. Antonio pak na kraju nije ni upisao fakultet u Hrvatskoj. Kako nije upao na FER, što je bio njegov prvi izbor, odlučio se za Računarstvo na Fakultetu strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru.

Antonio Damjnaović (lijevo) i Gabriel Jurić (desno)/ izvor: privatna arhiva

Koliko su spremali za državnu maturu, jesu li očekivali ovakve rezultate te koji im je predmet bilo najteže položiti otkrivaju nam ovaj Bosanac i Hercegovac.

Hrvatski jezik nitko nije riješio bez greške, a i Gabrielu je bio najteži

Ni ove godine Hrvatski jezik na državnoj maturi nitko nije riješio sa stopostotnom točnošću, premda je bilo njih dvoje, kojima je nedostajao samo bod do perfektnog učinka.

Opširno gradivo s mnoštvom detalja, bilo je problematično i Gabrielu. Najviše ga je spremao, ali opet nije prošlo kako je očekivao.

– Najteži mi je ispit na maturi definitivno bio Hrvatski jezik i to oblast književnost, jer mi to nije jača strana. Inače za maturu sam se spremao otprilike mjesec dana, a najviše baš za Hrvatski jezik, objašnjava nam Gabriel.

Izdvojeni članak

Državna matura kroz priču učenika iz BiH: Nije nimalo jednostavno jer nam se mature preklapaju

Na kraju je izvukao trojku na ovom ispitu, a s obzirom na okolnosti, poželjnije je da mu njemački ide bolje, nego li hrvatski. Matematiku je Gabriel također riješio za trojku, a kako nam sam govori, na kraju uz ovih 100% i nije baš postigao neke dobre rezultate ukupno gledano.

No, na kraju sve ispalo kako treba.

– Radujem se preseljenju u Dubrovnik, novim ljudima i iskustvima, govori Gabriel, koji će dakle studirati IT Menadžment na Poslovnoj ekonomiji u našem jadranskom biseru.

Na kraju smo ovog Sarajliju tražili da udijeli savjet imaš za buduće maturante, kako da se što bolje pripreme za maturu.

– Matura je zahtjevna i treba je ozbiljno shvatiti, ali mislim da svako treba pronaći svoj način kako da se najlakše i najbrže pripremi, zaključuje Gabriel Jurić.

Antonio uz stopostotni Engleski, dobio još jednu peticu na maturi

Širokobriježanin Antonio Damjanović uspio je riješiti Engleski jezik B razine sa stopostotnim učinkom, a iz Hrvatskog je također na osnovnoj razini zaslužio peticu. Naime, njega zanimaju tehnički fakulteti pa je na jezicima išao na nižu razinu, a uz Matematiku A razine, prijavio je i fiziku.

–  Za maturu sam se pripremao otprilike dvadesetak dana, a najviše sam vremena uložio u pripremanje matematike. Najteža mi je na kraju bila fizika, jer sam se za nju najslabije pripremao, govori nam ukratko Antonio iskustva s polaganjem mature.

Inače, matematika i fizika su mu dobro išle u školi.

– U srednjoj sam školi sudjelovao na federalnim natjecanjima iz matematike, a na preporuku profesora iz fizike sam također sudjelovao i na natjecanju u modeliranju mostova na Građevinskom fakultetu u Mostaru, gdje je naša ekipa osvojila treće mjesto, obrazlaže Damjanović.

Pitali smo ga i smatra li da mu je kao maturantu, koji dolazi iz druge zemlje bilo u neku ruku teže na državnoj maturi, nego li pristupnicima iz Hrvatske.

Izdvojeni članak

Svaki peti student Sveučilišta u Mostaru je iz Hrvatske: Evo zašto tamo na studij hrle Hrvati

– Kao maturantu iz BiH najveći problem su mi bila rana ustajanja i putovanja autobusom do Splita pa sam ispite mature uvijek pisao pomalo izmoren od puta. Zbog toga se uopće nisam nadao ovako dobrim rezultatima, priznaje Antonio.

Ipak, kako nije upao na FER, što je bio njegov pri izbor, odlučio se sreću potražiti na studiju sličnog tipa u Mostaru.

– Upisao sam Računarstvo na Fakultetu strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru, govori nam Antonio te pojašnjava da će se nastojati prebaciti na Računarstvo na zagrebačkom FER-u.

Uz školske obveze, ovaj maturant iz Širokog Brijega se stigao baviti zanimljivim hobijima, a poput Gabriela, jako ga vesele nove životne okolnosti, koje nastupaju odlaskom na faks.

– Slobodno vrijeme najčešće provodim igrajući košarku i svirajući gitaru s bendom. Studentski život je nova faza u mom školovanju i u životu općenito pa se radujem i uzbuđen sam zbog toga, govori Antonio.

Za kraj je i on udjelio savjet za generacije kojima tek predstoji ‘obračun’ s maturom.

– Slijedite svoje snove i bavite se onim što volite, a za maturu se samo počnite spremati na vrijeme, i nećete imati problema prilikom pisanja ispita, zaključuje Antonio Damjanović.

Copy link
Powered by Social Snap