Pretraga

Engleski na B razini jednima prelagan, drugima pretežak: U cjelini slušanje dosta dvosmislenih odgovora

A- A+

B razinu Engleskog jezika na maturi ove godine prijavilo je gotovo 12 tisuća pristupnika. Usporedbe radi, višoj je odlučilo pristupiti njih 20-ak tisuća, ali sličan je omjer bio i prethodnih godina. Ispit B razine podijeljen je u tri djela, a zadnja cjelina bilo je slušno prepoznavanje, što se maturantima baš i nije svidjelo jer nisu mogli izaći ranije iz učionice. Osim toga, kažu nam, u toj je cjelini bilo dosta dvosmislenih odgovora.

Foto: pixabay

Ukupno 85 minuta trajao je današnji ispit državne mature na osnovnoj razini Engleskog jezika. Ispitne cjeline čitanje i pisanje provode se odvojeno od ispitne cjeline slušanje, a za njihovo rješavanje predviđeno je 60 minuta. Na posljetku dolazi ispitna cjelina slušanje, koja traje približno 25 minuta uključujući i 5 minuta za označavanje odgovora na listu za odgovore

Izdvojeni članak

Stigla rješenja iz Fizike: Doznajte kako ste riješili najpopularniji izborni predmet na maturi

Nije praktično što je cjelina slušanje zadnja na ispitu 

Četvero maturanata upitali smo kako im je prošao ispit, a na njihovo zadovoljstvo, zadaci većini njih nisu bili preteški. Za Leona Dijaneževića iz Srednje škole Slunj, ispit je prošao i bolje nego što je očekivao. 

– Nadam se petici, zapravo, očekujem ju sa sigurnošću. Ništa mi nije bilo teško, ali jedina stvar na koju sam morao malo paziti je pravopis na eseju, ali to je sitnica, priča nam Leon. 

Dodaje kako ne može procijeniti je li ispit teži ili lakši od onih prijašnjih godina, jer se nije pripremao niti gledao druge primjere ispita. Kaže, imao je odličnu pripremu tijekom četiri godine školovanja zbog odlične profesorice. 

– Tri puta lakša je bila matura nego naši uobičajeni ispiti na Engleskom. Esej je također bio lagan, trebalo je odgovoriti na e-mail gdje bi, kada i s kime putovali u neku zemlju. Također, puno lakše nego uobičajena zadaćnica u školi. Ne znam imam li dobro znanje iz engleskog jezika kao opće kulture ili nas je profesorica dobro pripremala tijekom četiri godine. Hvala i sve pohvale profesorici Engleskog jezika Sunčici Povrženić, kaže Leon. 

Ipak, na samo strukturu ispita iz ovog predmeta ima jedan prigovor. 

– Trebali bi prvo staviti ispitnu cjelinu slušanje, da se poslije može otići ako se ranije završi. Ovako kada je slušanje na kraju, moraš ostati i čekati do kraja mature dok ne istekne vrijeme, primjećuje Leon.

Izdvojeni članak

Stigli su svi točni odgovori iz Povijesti na maturi: Provjerite koliko ste znali

Dvosmisleni odgovori na ispitnoj cjelini slušanje 

Ocjenu odličan iz Engleskog očekuje i maturantica Karla, jer je i njoj ispit prošao super. 

– Nijedan mi dio nije bio težak, ali kad bi morala izabrati teži, onda bi izabrala test slušanja. Ispit je bio slične težine kao i prethodnih godina, a nije me mučilo niti jedno pitanje iako se baš i nisam pripremala bilo je isto kao i prethodnih godina , rekla nam je Karla. 

Maturantica Lorena iz Srednje škole Novska kaže kako je i njoj ispit prošao sasvim uredu, a očekuje i nada se četvorci. 

– Posljednji dio slušanja je bio najteži, s obzirom na to da je bilo dosta dvosmislenih odgovora. Nije bilo prevelike razlike što se tiče prijašnjih godina, a vremena je bilo dosta. Prošla sam sve ispite od prijašnjih godina, putem NCVVO aplikacije, sve je u globalu bilo u redu, kaže Lorena. 

No, nije svima ispit prošao baš najbolje. Martina Serdar iz Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara u Vinkovcima, kaže, očekuje dvojku. 

– Najteže mi je bilo pisanje, prva ispitna knjižica, pismo je čak bilo i OK. Po meni, ovo je do sada bio najteži ispit u odnosu na prijašnje godine. Vremena nije bilo dosta, jedva sam pismo stigla,tako da sam na brzinu prvi dio riješila, kaže nam Martina. 

Dodaje kako je i njoj kod slušanja bilo dosta dvosmislenih odgovora, iako je išla i na pripreme u školi i izvan nje te dosta učila i sama kod kuće.

Copy link
Powered by Social Snap