Pretraga

Eugen je jedan od najboljih maturanata: Matematiku i Fiziku riješio sa sto posto, iz svega dobio petice

A- A+

Eugen Bošnjak, učenik XV. gimnazije u Zagrebu jedan je od najboljih maturanata ove godine. Rasturio je Matematiku i Fiziku sa sto posto, a iz svega što je pisao na maturi, dobio je peticu. Zbog toga je dobio i nagradu Ministarstva obrazovanja.

eugen bošnjak

Eugen Bošnjak, jedan od najboljih maturanata ove godine
Foto: privatna arhiva

Ljetni rok ovogodišnje državne mature je gotov, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja je, uz nagrade Soljačić i Sakač, nagradilo još 43 maturanata za sjajne rezultate koji su postigli na maturi. Jedan od njih je i Eugen Bošnjak, maturant XV. gimnazije u Zagrebu, koji je jedan od svega dvojice učenika u Hrvatskoj koji je uspio stopostotno riješiti ispite iz Matematike i Fizike.

Izdvojeni članak
davor marenić

Davor je rasturio maturu pa dobio nagradu od 5.000 eura: Otkrio nam je kako se pripremao

Nije iznenađen rezultatima

Gotovo devedeset posto riješenosti imao je na Hrvatskom, a ista je stvar bila i s Engleskim. Od četiri predmeta koje je pisao, kaže nam, iz svega je dobio peticu.

– Samim rezultatima nisam iznenađen jer sam se dobro pripremio za matematiku i fiziku, a i pogledao sam službena rješenja testova kad su izašla. Budući da imam iskustva s natjecanjima, za matematiku i fiziku sam se pripremao slično kao i za natjecanja. Rješavaos am testove iz proteklih godina, a za hrvatski sam prvo ponovio gradivo iz raznih skripti i bilježnica pa tek onda prešao na rješavanje testova, ispričao nam je Eugen.

Za esej iz Hrvatskog se nije nešto pretjerano puno priprema, samo je, kaže nam, ponovno pročitao osnovne značajke svih djela za lektiru.

Izdvojeni članak
matko trupinić

Matko je riješio sto posto Matematike i Fizike: Sad kući nosi nagradu od 5.000 dolara

‘Pokušajte biti smireni’

Nakon sjajnih rezultata na maturi Eugen upisuje zagrebački FER. Kako je jedan od najboljih pristupnika ove godine pitali smo ga ima li kakvu poruku za buduće maturante.

– Najbolji savjet za maturu je jednostavno pokušati biti smiren na testu, koliko god se to činilo teško, jer se tako smanjuje mogućnost za ‘glupe’ pogreške. Recimo, da krivo prepišete broj u drugi red i slično. Osim toga, najbitnije je biti u toku s gradivom, pogotovo iz matematike, od prvog razreda, pa čak i od osnovne škole jer tada sve postaje puno lakše, zaključio je naš mladi sugovornik.