Pretraga

Evo jedan ispit na čiju se težinu maturanti ne žale: Dobar balans teorije i logičkih zadataka na biologiji

A- A+

Biologija je drugi izborni predmet po interesu ovogodišnjih pristupnika maturi. Prijavilo ju je preko 6.500 kandidata, koji su danas imali 135 minuta za rješavanje 66 zadataka. Prema iskustvima nekolicine njih, naglasimo odmah izvrsnih učenika, biologija je bila dobro izbalansirana u smislu omjera logičkih zadataka i pitanja u kojem se isključivo tražilo poznavanje činjenica. To napominjemo i u svjetlu toga, jer su prošle godine pristupnici ostali zatečeni količinom zadataka ‘na zaključivanje’.  

foto: Pixabay

Od 9 jutros, oko 6.500 maturanata i ostalih kandidata pristupilo je pisanju Biologije, koja je inače drugi najčešće prijavljivani predmet na državnoj maturi. Prema ocjenama naših sugovornika, predmet je bio uravnotežen i u smislu odnosa teorije i zadataka, kao i težine.   

Izdvojeni članak

Počela državna matura: Na ispitu iz biologije bilo je važnije zaključivati, nego znati sve činjenice


Polaganje ispita na Pučkom otvorenom učilištu

S obzirom da smo ovoga puta među sugovornicima imali i pristupnicu, koja se ubraja u skupinu ‘ostalih pristupnika van redovnog sustava školovanja’ konkretno kandidatkinju iz strane zemlje, priupitali smo je kako izgleda polaganje ispita van dobro poznatih prostorija, odnosno u specifičnijim okolnostima nego što ih ima većina ostalih pristupnika. – Ispit sam radila na Pučkom otvorenom učilištu zajedno sa starim maturantima. Svi učenici su raspoređeni u razrede baš kao i u školi, tako da nije bilo nikakvih poteškoća u pisanju ispita, otkriva nam maturantica sarajevskog KŠC-a Ivana, koja se nada četvorci iz Biologije.

Tricky pitanja navodila na krivi odgovor pa je trebalo biti koncentriran 

Osim što je po iskazima naših aktera dobar balans bio u omjeru logike i faktografije te omjeru jednostavnih i složenih zadataka, vremenski segment priče je također precizno pogođen. Svjedoče nam o tome maturanti s različitih krajeva Hrvatske.

– Vremena je bilo dovoljno za izradu testa. U 120 minuta su se mogla riješiti sva pitanja, a onda još u 15 preostalih izvršiti provjera, govori nam Điđi, maturant šibenske Gimnazije Antuna Vrančića, koji ima nakanu upisati Medicinu.

Njegova kolegica iz Zagreba, na drugi način sugerira isto.

– Skoro sve kolege su ostale do kraja pisanja ispita. Po meni vremena je bilo dovoljno za rješiti sve zadatke i još napraviti završnu provjeru, govori nam Martina iz zagrebačke Klasične gimnazije, koja upravo biologiju na PMF-u, ima namjeru upisati.

Iako je imala predznanje i dobru pripremu,a i iznadprosječne interese za ovo područje, ipak se nije ‘prošetala kroz test’.

– Ispit, po meni, nije bio pretežak, ali niti prelagan. Trebalo se dosta temeljito pripremiti, što je i logično jer je opseg gradiva dosta velik, a i zahtjevan. Dosta pitanja nije tražilo činjenično znanje nego očitavanje iz grafova ili tablica, a neki zadaci tog tipa su bili zahtjevni. Par pitanja je bilo dvosmisleno i trebalo se dosta razmišljati da bi se došlo do odgovora jer su postavljeni baš da navedu na krivi odgovor. Pripremala sam se par tjedana, ali sam imala predznanje, ukratko nam sve analizira maturanti Klasične gimnazije Martina.

Izdvojeni članak

Ovo pitanje s državne mature podiglo je lavinu reakcija: Možete li ga riješiti?

Previše biljne sistematike i ekologije, premalo čovjeka

Kada je riječ o analizi područja koja su se ispitivala u testu, tu nas je pobliže uputila Ivana, maturantica sarajevskog KŠC-a, koja je Biologiju polagala na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu.

– Najgora stvar na ispitu je bila to što je gradivo biljne sistematike i ekologije bilo previše zastupljeno, dok su pitanja vezana uz anatomiju čovjeka i genetiku, bila premalo zastupljena, s možda 4-5 pitanja. Bilo je i dosta grafova, odnosno barem 5-6 njih, na osnovu kojih je trebalo izvoditi zaključke. Inače, gradivo svih razreda je trebalo biti zastupljeno jednako, što nije bio slučaj na ovogodišnjoj maturi iz Biologije, pojasnila nam je Ivana, koja namjerava upisati medicinsku biokemiju, dodajući da je u razgovoru s kolegama shvatila, da je dosta učenika zbunilo pitanje vezano za partenogenezu.

Ona se vrlo temeljito pripremala za ispit pa je uz uobičajena ponavljanja išla i na zimsko-proljetne pripreme te se aktivno spremala za Biologiju dva tjedna prije roka. Šibenski maturant Điđi se također temeljito pripremao za ispit, ali nam je otkrio da je uz prolaženje kroz stare testove te skripte iz centara koji vrše pripreme, ipak najviše znanja dobio od profesora biologije u svojoj školi. 

– S obzirom da baš želim upisati tu Medicinu, pripremao sam se od kraja nastave i po 10-15 sati na dan, ali sam shvatio, da su mi uz svu literaturu koju sam koristio, najbolje pomogle moje bilježnice iz srednje škole i hvala zbog toga mom profesoru biologije. Imao je fakultetski stil predavanja, gdje bi cijeli sat prepričavao lekcije, a mi bi hvatali bilješke, dok je u ispitivanju bio konkretan i precizan. On i dr. House su najzaslužniji što sam se odlučio krenuti na Medicinu, malo i kroz šalu završava Điđi svoje izlaganje o pripremanju za maturu te navodi kako očekuje da će imati između 80-85 posto riješenosti ispita.

Copy link
Powered by Social Snap