Pretraga

Evo na kojim fakultetima ostaje najveći broj slobodnih mjesta

A- A+

Kada je riječ o slobodnim mjestima, nakon ljetnog upisnog roka prošle godine u Hrvatskoj, u Zagrebu je najviše mjesta ostalo na Tekstilno-tehnološkom fakultetu odnosno čak 144, najviše za smjer industrijski dizajn tekstila i odjeće. Slijedi Katolički bogoslovni fakultet sa 115 te Promet sa 100 slobodnih mjesta poslije ljetnog upisnog roka. Svi navedeni fakulteti su dio Sveučilišta u Zagrebu, što obzirom na najveće kvote nije ni čudno. Evo i ostali fakulteti na kojima je preostalo dosta mjesta na jesenskom roku.

Broj slobodnih mjesta, koji ostane nakon ljetnog upisnog roka na fakultete, može dosta otkriti o interesima maturanata za pojedina područja. Tako je prošle godine manjkalo interesa za Tekstilno-tehnološki fakultet, budući da je za jesenski upisni rok ostalo slobodno čak 144 mjesta. Osobito je manjak interesa zabilježen na smjeru industrijski dizajn tekstila i odjeće.

Izdvojeni članak

Jesenski upisni rok na fakultete: Objavljene konačne rang liste, danas kreću upisi

Jesu li niske plaće u tekstilnoj industriji rezultata manjka interesa za ovo područje?

Teško bi bilo utvrditi korelaciju manjka interesa maturanata za studiranje tekstilnih smjerova i stanja na hrvatskom tržištu rada, ali nije zgorega napomenuti da prema posljednjim službenim podacima Državnog zavoda za statistiku od tri najslabije plaćena zanimanja u Hrvatskoj, dva su dio tekstilne branše.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje je u svojim podacima o slobodnim mjestima nakon ljetnog upisnog roka na fakultete zabilježila i kako je 115 mjesta ostalo na zagrebačkom KBF-u.

Slijedi ga Fakultet prometnih znanosti, također u glavnom gradu gdje se na jesen moglo upisati još 100 kandidata. Unutar tog broja, najviše slobodnih mjesta je ostalo za izvanredne studente (46).

Izdvojeni članak

Provjerite na kojim fakultetima je ostalo mjesta za jesenski rok

Nitko ne želi predavati fiziku

Evo još neki fakulteti na kojima je preostalo relativno velik broj slobodnih mjesta:

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu (77 – sva za izvanredne studente)

Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu (Sveučilište u Zagrebu) – 70

Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu – 59

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu – 54 (sve za nastavničke smjerove – fizika, fizika i informatika, fizika i kemija, fizika i tehnika).

Evo na kojim fakultetima ostaje najveći broj slobodnih mjesta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap