Pretraga

Evo rješenja mature iz Matematike: Provjerite koje zadatke ste riješili točno, a koje ne

A- A+

Posljednji ispit mature koji su učenici napisali na ovogodišnjem ljetnom roku jest Matematika. Taj se ispit polagao u ponedjeljak, a Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja već je objavio zadatke i rješenja tog ispita.

matura matematika

Foto: srednja.hr

Kao što je to bio običaj i s ostalim ispitima državne mature, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je zadatke i rješenja ovogodišnjeg ispita iz Matematike, pa od sada maturanti mogu vidjeti kako su riješili i ovaj ispit.

B razinu pisalo je oko 16.300 pristupnika, a najveću buru izazvao je zadatak vezan uz izračunavanje promjera ljudske dlake.

– Ispit je bio vrlo težak i ispunjen nebitnim zadatcima. Kakav promjer ljudske dlake, kakva pud? Frustriran sam i ne znam kako ću proći. Najtežeg zadatka se ne sjećam, ali zadatci s pisanim odgovorima su bili vrlo teški. Pitanje o jabukama i košnji trave je bilo pomalo čudno, također i pitanje o pudima i kilogramima. Ali ništa ne prevladava pitanje ‘koliki je promjer ljudske dlake?’ Kakav virus? Brojevi mi ni ne izađu na kalkulatoru, rekao nam je nakon ispita maturant Gabrijel iz Obrtničke škole Požega.

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Ovo su bili zadaci s mlijekom i dlakom koji su mučili maturante na Matematici, znate li ih riješiti?

Franka, maturantica Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu, pisala je A razinu, kao i oko 9.800 ostalih pristupnika. Ona nam je rekla kako je jako zadovoljna ispitom jer je, po njenom mišljenju, bio lakši od očekivanog. Najteži su, naravno, ističe, bili zadaci produženog odgovora. Kada usporedi s prijašnjim maturanata, dosta zadataka se ponavljalo, nisu bili u potpunosti isti, ali se rješavaju uglavnom na isti način. Ipak, neki njeni vršnjaci imali su problema sa zadatkom s mlijekom.

– Dabogda im se svima mlijeko ukiselilo kad budu ispravljali ove testove, napisao je jedan maturant u našoj grupi Maturanti 2021./22. pa skupio mnoštvo smiješnih reakcija.

A kako je trebalo riješiti zadatak s promjerom dlake i mlijekom, možete vidjeti u dokumentima ispod teksta. Prvo su u dokumentima zadaci, a potom rješenja. Iako se za svaku godinu donose novi pragovi prolaznosti na maturi, napomenimo kako je lani prag za dvojku na obje razine Matematike bio 25%, dok pragove za ostale ocjene možete vidjeti ovdje.

Napomena: ako vam dokumenti u nastavku nisu vidljivi, osvježite stranicu.

Matematika – B razina

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.32 MB]

Matematika – A razina

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.71 MB]

Sudjelujte u anketi:

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.

matura matematika
Share via
Copy link
Powered by Social Snap