Pretraga

Evo što se događa kada prošlogodišnji maturanti izađu na već položeni ispit i ove godine padnu

A- A+

Za otprilike dva tjedna pišu se prvi ispiti državne mature, a priliku za ponovno polaganje ispita iskoristit će i neki bivši maturanti. No, što ako ste lani, primjerice, iz nekog ispita dobili trojku, a ove godine želite popraviti tu ocjenu i na kraju dobijete još goru? Scenarija je nekoliko.

Foto: srednja.hr

Osim učenika koji ove godine završavaju srednju školu, pravo izlaska na državnu maturu imaju i kandidati koji su redovno obrazovanje završili prijašnjh godina. Iako rezultati mature nemaju ‘rok trajanja’, mnogi će ovogodišnje rokove iskoristiti za popravak starije ocjene. No što ako ne izađete na prijavljeni ispit, ili još gore – padnete onaj na kojemu ste prijašnjih godina ostvarili pozitivnu ocjenu?

Svi scenariji razrađeni su na službenom portalu Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje Studij.hr koja provodi postupak upisa na fakultete putem sustava Postani student.

Pa krenimo redom. Ako ste kojim slučajem položili B razinu nekog ispita između 2010. i 2020., a ove godine prijavite na A razinu i padnete ili se uopće ne pojavite na prijavljenom ispitu, gledat će vam se rezultat koji ste ostvarili između 2010. i 2020. Ista je situacija i s obrnutim polaganjem razina ispita.

U slučaju da ste ranije položili B razinu i ove godine položite A razinu ili obrnuto, gledat će vam se bolji rezultat.

Ako ste između 2010. i 2020. položili A razinu i ove godine ponovno ste prijavili istu razinu ispita te s njega neopravdano izostali, gledat će vam se rezultat ostvaren između 2010. i 2020. U situaciji da ove godine položite istu razinu ispita kao i prethodnih godina, gleda se rezultat iz 2021. No, ako ove godine izađete, primjerice, na A razinu ispita koju ste položili između 2010. i 2020., ali u 2021. padnete taj ispit, to se gleda kao pad ispita.

Detaljnije svaki od scenarija možete proučiti u tablicama središnjeg prijavnog ureda u nastavku.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.

Evo što se događa kada prošlogodišnji maturanti izađu na već položeni ispit i ove godine padnu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap