Fakultet Sveučilišta u Zagrebu ima 8 zelenih savjeta za norijadu i sve maturante

22. svibnja maturanti završavaju svoje srednjoškolsko obrazovanje. Taj dan bit će obilježen velikim zabavama i ludim provodima i ostat će u sjećanjima mnogih. No, bitno je prisjetiti se da živimo na planetu Zemlji koji je uvelike zagađen zbog nemarnog ljudskog djelovanja. Stoga, u suradnji s Geotehničkim fakultetom donosimo 8 malih savjeta kako bi proveli što zeleniji i čišći zadnji dan školovanja. Upravo njihovi studenti imaju razloga davati savjete za očuvanje okoliša, budući da su nedavno očistili jednu od najljepših europskih plaža, Stinivu na Visu.

Smeće na plaži Stiniva na Visu | Foto: FB Robert Pašičko

1. Nemoj kupiti više od onoga što ćeš potrošiti, jer tako samo stvaraš smeće.

2. Plastiku, papir, limenke bacaj u za to predviđene kontejnere.

3. Nemoj prolijevati bilo kakve tekućine u rijeku ili jezero.

4. Kada popiješ nešto, boce i čaše baci u smeće. Nemoj ostaviti iza sebe.

5. Baterije koje se potroše nemoj ostaviti bilo gdje, nego ih ponesi sa sobom i odnesi na reciklažu.

6. Kupi povratnu ambalažu proizvoda koje namjeravaš koristiti.

7. Nemoj bacati hranu. Ponudi nekoga ili sačuvaj za kasnije.

8. Nemoj bacati hranu vol.2. To se odnosi na brašno, jaja i tijesto koje se stvori kada to dvoje pomiješaš. Nije kul tako se razbacivati hranom.

Nije tlaka zapamtiti i poslušati ovih 8 savjeta, a time možeš puno postići. Još kad bi ovaj zeleni glas podijelio i s ostalim prijateljima iz razreda ili škole, to dobro djelo prema Zemlji poprimilo bi jako velike razmjere. Tako su i studenti Geotehničkog fakulteta prilikom posjeta otoku Visu naišli na plažu Stiniva koja je bila krcata smećem i zajedno s jednom obitelji spasili jednu od najljepših plaža u Europi. Svakim našim minijaturnim djelovanjem možemo pridonijeti očišćenju naše planete i poboljšanju naše kvalitete života. I ‘ajde sad reci da to nema smisla!

Više o Geotehničkom fakultetu i njihovom studijskom programu Inženjerstvo okoliša pročitajte ovdje.

Odgovori