Pretraga

Fiziku riješile bez greške, a usput naredale još nekoliko petica na maturi: Upoznajte briljantnu Katarinu i Ana Mariju

A- A+

Jedna je pohađala XV., a druga XVI. zagrebačku gimnaziju. Jedna će na Medicinu, a druga na PMF. Katarina voli crtati, dok Ana Marija volontira kada ima slobodnog vremena. Mnogo je još razlika između Katarine Bilić i Ana Marije Bićanić, no u jednom su jednake – bez greške su riješile Fiziku na državnoj maturi, a usput skupile još nekoliko petica.

Katarina Bilić i Ana Marija Bićanić / foto: privatna arhiva

Više nego dovoljno da ih poželimo upoznati te još jednom kroz priče o izvrsnim maturantima, pokušamo pomoći nadolazećim generacijama u pronalasku recepta za izvrsne ocjene na državnoj maturi. Kako su to postigle ove dvije Zagrepčanke, otkrivaju nam same.

Iz svih šest predmeta koje je polagala dobila 5

Izdvojeni članak

Dva maturanta iz BiH uspjela stopostotno riješiti po jedan ispit na državnoj maturi: Ovo su njihove priče

Teško je pobrojati sve Miočane, koji su ove godine briljirali na državnoj maturi. No, jedna od najboljih, čak i među njima, bila je Katarina Bilić. Ova djevojka je pisala šest predmeta i iz svakog je dobila peticu.

– Pisala sam Hrvatski A (test 100%, esej 83%, ukupno 91,25%), Matematiku A (96,67%), Engleski A (94,83%), Kemiju (88,89%), Fiziku(100%) i Biologiju (90%), kirurški precizno nam Katarina izlistava svoja postignuća s mature.

Premda veli da je priželjkivala petice iz svih predmeta, ocjene su je ipak malo zatekle. Osobito iz biologije i kemije.

Prije mature sam se nadala peticama iz svih predmeta, naravno, ali nisam očekivala da će se to nužno i ostvariti. Naročito sam se iznenadila rezultatima kemije i biologije za koje sam bila sigurna da sam mogla i puno bolje napisati, a na kraju je ispalo sasvim u redu. Imala sam 7. najbolju maturu iz biologije u državi, a nisam ni bila sigurna hoću li dobiti odličan nakon samog pisanja testa, kroz smijeh zaključuje Katarina Bilić, koja će svoj obrazovni put nastaviti na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Na kemiji Katarini nedostajalo vremena, kao i nekolicini drugih

Nekolicina maturanata s kojima smo komunicirali nakon ispita iz kemije, žalila se na nedostatak vremena.
Katarina je riješila ispit za peticu, ali imala je sličnu zamjerku pa to ističemo i kao svojevrsni apel na sastavljače ovoga testa.

– Na maturi mi je najteže bilo pisati kemiju. Bila mi je prva matura i to pomalo… nezgodna. Zadataka je bilo dosta, vremena i ne baš na pretek, a nisu sva pitanja bila sasvim korektna. Znam da se učenicima najlakše požaliti na test, ispitivača ili sastavljača i u njima tražiti opravdanja za vlastite propuste, ali smatram da bi sastavljači mature iz kemije uistinu mogli pogledati detaljnije školsko gradivo i rezultate matura i obratiti više pozornosti na to koliko vremena zahtijeva rješavanje zadataka otvorenog dijela koje oni traže i boduju, smatra Katarina.

Već u drugom osnovne znala da želi biti liječnica

Izdvojeni članak

Double-double: Najbolji maturant 2017. i dobitnik 5.000 dolara je Petar Suman

Rezultati mature, jasno sugeriraju kakve su Katarinine mogućnosti. A kamo ih i kako iskoristiti, ova sada već bivša Miočanka, odavno zna.

Upisala sam se na Medicinski fakultet u Zagrebu. Znala sam da želim postati liječnica još od svoje osme godine, a ovo je neizbježan korak u ostvarenju tog sna. Iako mi je na prvom mjestu motivacija, zainteresiranst za znanost i i želja da mogu pomagati ljudima svojim znanjem i poboljšati njihovu kvalitetu života, važano je znati i to da sa završenim medicinskim fakultetom mogu naći posao nakon završetka studija. Želim ostati raditi u Hrvatskoj nakon završetka faksa makar znam da bi možda negdje u inozemstvu zarađivala više ili živjela u boljim uvjetima. Ne samo iz sentimentalne vezanosti za moj rodni grad, obitelj ili prijatelje, već i iz osjećaja dužnosti. Svjesna sam da moje obrazovanje nije bilo besplatno niti će biti, ako Bog da, sljedećih šest godina. Na nekin način se nadam vratiti dug poreznim obveznicima koji su me, doduše nesvjesno, školovali ovih 12 godina i još će me obrazovati sljedećih 6, savjesna je ova, uvjereni smo buduća liječnica.

S obzirom na svestranost, kao i poznatu činjenicu da učenici XV. gimnazije, rasturaju na međunarodnim natjecanjima u znanju, pitali smo Katarinu, je li ona na nekom takvom sudjelovala.

U školi nisam sudjelovala na natjecanjima. Za to nisu krivi moji profesori. Iz barem sedam predmeta su me svake godine zvali na natjecanja, ali ja se stvarno ne volim natjecati. Osim toga, bila sam sigurna da bi spremanje za natjecanja iziskivalo izdvajanje vremena koje bih radije provela sa prijateljima ili radeći nešto što volim, a ako nisam motivirana da ga izdvojim to mi jednostavno nije imalo smisla. Nije baš uvjerljivo, ali stvarno mi je svejedno jesam li prva ili zadnja na nekom komadu papira, a s druge strane uvijek je bilo puno kolega koji su se željeli natjecati pa bih im samo uzimala mjesto, objašnjava Katarina.

Katarina Bilić

U slobodno vrijeme Katarina voli crtati, ali i čitati te gledati retro filmove

Izdvojeni članak

Naklon do poda: Margareta je na maturi polagala šest predmeta i iz svih dobila odličan

Nismo ni mislili da Katarina ima neke trivijalne hobije, no ipak nas je iznenadila omiljenim aktivnostima kojima se bavi u slobodno vrijeme. Zanimalo nas je i kako se provodi na ovom zasluženom ljetnom odmoru i osjeća li bojazan od početka studiranja.

– Jako volim crtati. Nikada nisam pohađala neki tečaj, ali tome posvećujem vrijeme i stvarno u tome uživam. To je jedino što bih uistinu mogla izdvojiti. Gledanje retro filmova i čitanje romana Jane Austen se teško mogu nazvati hobijem. Većinu ljeta sam provela u Zagrebu. Naime, medicina u Zagrebu ne priznaje mature iz kemije, fizike i biologije (tako da su mi one u stvari bile za ‘plan B’, to jest za upis na medicinu u Rijeci ako ne upadnem) , već provodi vlastiti prijemni ispit koji je na zlu glasu tako da sam nakon matura najgori test tek morala proći. Prijemni je bio 7.7., a upisi 21.7. i tek tada sam u stvari započela s praznicima. Bila sam na moru s obitelji i ponovno ću ići na more s prijateljima, ali voim biti i u Zagrebu. Često idem na Medvednicu i uživam u brojnim ljetnim događanjima u gradu. Naravno da me malo strah fakulteta. To je nova okolina, vrlo drugačiji pristup predmetima, znanju i nastavi, ali učit ću o onome što me zanima pa se nadam da ću unatoč obvezama i uživati u nastavi i novim ljudima koje ću upoznati, govori nam Katarina Bilić.

S obzirom da je polagala šest predmeta i iz svih dobila ocjenu izvrstan na maturi, nismo mogli ne tražiti da udjeli savjet budućim generacijama, kako da se što bolje pripreme za maturu.

– Najiskreniji savjet budućim maturantima bi bio da počnu na vrijeme ponavljati gradivo. Ne samo zato da fizički prođu kroz sve skripte i udžbenike, nego da si tako smanje pritisak i nervozu. Toga možda u rujnu i nisu toliko svjesni, ali na samim maturama i prije njih uhvatit će ih panika. Nitko ne može znati apsolutne sve, ali je važno da budu smireni i sabrani na samom ispitu i neposredno prije njih. Ponavljanja u zadnji čas nisu razborit potez jer će sami sebi stvoriti još veći pritisak razmišljanjem kako nemaju dovoljno vremena i kako su trebali prije učiti. Ako počnu s pripremama na vrijeme možda neće znati mnogo više od onih koji su započeli s ponavljanjem par mjeseci kasnije, ali će biti sigurniji u svoje znanje i same sebe, a to je ključno u trenutku kada se susretnemo s izazovima od kojih puno toga možemo dobiti, ali i izgubiti. Mature nisu samo ispit znanja nego i zrelosti (kao što ime kaže). Sada imaju priliku uložiti trud, upornost i rad za ono što žele u životu i to je važan korak u odrastanju, zaključuje na kraju ova sjajna učenica.

Ana Marija uspjela tri predmeta položiti s izvrsnim uspjehom, a na Fizici postići stopostotni učinak

Izdvojeni članak

Dvije Virovitičanke briljirale na maturi: Lucija sve predmete riješila za peticu, a Nikolina Engleski i Matematiku

Druga naša junakinja, bivša je učenica XVI. gimnazije u Zagrebu Ana Marija Bićanić. Ona je na državnoj maturi polagala četiri ispita, odnosno Fiziku, koju je napisala bez greške te više razine Matematike, Hrvatskog te Engleskog jezika.

Jedino iz Hrvatskog nije polučila izvrstan uspjeh, no to joj nije bio najteži ispit na maturi. Otkrila nam je koji je.

– Matematika. Iznenadilo me koliko je taj ispit bio zahtjevan. Rješavala sam prijašnje mature iz matematike, ali nijedna nije bila toliko teška. Bilo je jako malo vremena za puno zadataka, tako da nisam stigla ništa provjeriti, objašnjava nam Ana Marija.

Na kraju je upisala istraživački smjer Fizike na PMF-u, jer joj je kako kaže uvijek bila zanimljiva i uvijek joj je išla pa se na kraju odlučila nastaviti njome baviti. Zato je za predmete koji su joj bili važni za upis, platila i pripreme.

– Za matematiku i fiziku sam išla na pripreme tijekom cijelog drugog polugodišta i za ta dva predmeta sam se najviše pripremala jer su mi bili najvažniji za upis. Za engleski smo se pripremali na nastavi cijeli 4. razred, rješavajući stare mature i pišući eseje, tako da mi je bilo dovoljno ponoviti sve dan prije. Za hrvatski sam se najmanje pripremala jer je matura iz tog predmeta kod većine programa koje sam prijavila iznosila 0%, govori nam Ana Marija Bićanić.

Ana Marija Bićanić

Buduća studentica Fizike stigne i volontirati

Izdvojeni članak

Najbogatiji ‘klinci’ u državi danas se okupili u jednoj prostoriji na Donjim Sveticama

Ana Marija je tijekom srednje škole sudjelujući na jednom natjecanju, stekla za život značajne vještine, koje i dalje koristi, volontirajući u slobodno vrijeme. Na ovim ljetnim praznicima, nastoji odmarati uz svoje omiljene aktivnosti.

– U drugom razredu sam sudjelovala na natjecanju iz prve pomoći (općinskom i gradskom) i od tada me prva pomoć počela zanimati. Nakon natjecanja sam se učlanila u Klub mladih Gradskog društva Crvenog križa Zagreb i već dvije godine tamo volontiram kada imam slobodnog vremena. Tako sudjelujem, između ostalog, i u edukaciji o pružanju prve pomoći među učenicima osnovnih i srednjih škola. Na ovim praznicima se odmaram i pokušavam pročitati sve knjige i pogledati sve serije koje nisam stigla za vrijeme nastave, otkriva nam ova studentica Fizike na PMF-u.

Na kraju je dala sličan savjet kao Katarina, budućim naraštajima glede priprema za maturu.

– Mislim da je najvažnije raditi sve 4 godine, tako će ostati manje “posla” na kraju, a pripreme pred maturu će biti puno lakše i jednostavnije, kratko i jasno utvrđuje Ana Marija Bićanić.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap