[FOTO] Nekolicina zagrebačkih maturanta opet divlja: Pojavili se u kontroverznim majicama i skandiraju ‘za dom spremni’

Veselo je jutros krenula ovogodišnja norijada u Zagrebu, gdje su se na Trgu bana Jelačića okupile tisuće maturanata. No, kao i prošle godine, neki od njih imali su potrebu istaknuti se svojim negativnim ponašanjem – odjenuli su kontroverzne majice te uzvikivali pozdrav ‘za dom spremni’.

Ni ovogodišnja norijada u Zagrebu nije mogla započeti bez incidenata. Odmah po dolasku na Trg bana Jelačića, gdje je započelo okupljanje zagrebačkih maturanata, učenici trećih razreda Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu uzvikivali su pozdrav ‘za dom spremni’, čemu su svjedočili naši novinari koji se u ovim trenucima nalaze među maturantima.

[VIDEO] Ludilo je krenulo: Zagrebački maturanti u fontanu uronili skokom 'na glavu', a u Šibeniku 'gori' ulica

Odjeveni u crne majice sa znakovitim i provokativnim porukama ‘Za dΩ’ (om – mjerna jedinica za električni otpor) i ‘Za Ω spremni’, ESOŠ-ovci ove su se tako ove godine odlučili istaknuti svojim negativnim ponašanjem.

Inače, Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđa novčane kazne u iznosu od 50 do 300 DEM ili kaznu od 30 dana zatvora za one koji na ‘javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir’. Podsjetimo, sličan incident izazvala je i nekolicina prošlogodišnjih maturanata krećući se u koloni prema Bundeku, a policija je zbog takvog ponašanja lani pokrenula i kriminalističko istraživanje.

– Zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (uzvik ‘Za dom spremni’ više osoba u skupini) provodi se kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja počinitelj, kazali su prošle godine iz policije.

No, zabrinjavajućem ponašanju nekolicine zagrebačkih maturanata tu nije kraj. Kretajući se u koloni ispod podvožnjaka u Miramarskoj, dio je njih pogrdno uzvikivao i ‘ubi tovara’, javljaju naši reporteri s terena.

Više o norijadi 2018. čitajte na sljedećim poveznicama:

[VIDEO] Ludilo je krenulo: Zagrebački maturanti u fontanu uronili skokom ‘na glavu’, a u Šibeniku ‘gori’ ulica

Varaždinski maturanti pokušali oboriti Guinnessov rekord: Pogledajte kako je izgledao vrhunac njihove norijade

Specijalna prognoza za maturante: Poznata meteorologinja za srednja.hr otkrila kakvo vas vrijeme očekuje tijekom norijade

Dok će drugi maturanti brašno bacati po ulici, Miočani će svoj ispit zrelosti polagati na potpuno suprotan način

[FOTOGALERIJA] Ivanečki maturanti napravili nesvakidašnji scenarij i oduševili svoje sugrađane

Prvi donosimo detalje norijade u Zagrebu: Doznajte tko će ove godine nastupati na Bundeku

9 komentara

 1. Pustite mATURANTE NA MIRU NEK SE VESELE, JEDINO SU ONI ISKRENI ,ISTINITI I JEDNOSTAVNI, NEMATE PRAVO KVARITI IM VESELJE! ŽIVJELI SVI MATURNTI U DRŽAVI HRVATSKOJ VESELI I ZDRAVI BILI NAŠI MATURANTI!

  1. O cemu ti pricas ?
   Svi oni odreda su trebali biti bolje obrazovani (greska obrazovnog sustava) i odgojeni (greska roditelja), te im samim time ne bi nikad palo napamet uzvikivati “ZDS”. Ovako su samo zadrta gomila koja je plodno tlo za kojekakve interesne skupine koje ce jednog dana na njihovim glasovima krojit tvoju buducnost, a ti ces stenjat i psovat sve po redu. Bez da ces pomislit da je mozda tvoje odobravanje takvog ponasanja, u mikronskom postotku, pridonijelo tome.
   Bolje da su naucili neki jezik ili neku vjestinu u toj skoli, ovako su samo neobrazovano topovsko meso.
   Srdacno!

 2. Čim sam vidio sliku, rekoh: “Ovo mora da je ili Faust ili Selska…”, i šta drugo nego trogloditi koji su toliko ponosni što su uspjeli završit’ tih jadnih tri godine “škole”.

 3. Učenici trećih razreda Elektrostrojarske obrtničke škole nikog nisu ponižavali, maltretirali, napadali, palili baklje, bacali dimne bombe, nisu se opijali niti drogirali. Samo su se dobro zabavljali. Zašto bi razrednik ili ravnatelj trebali reagirati? Zašto izdvajate samo učenike te škole?

Odgovori