Pretraga

[FOTO] Zmije, kosturi i psi tragači na Danu otvorenih vrata Veterinarskog faksa

A- A+

Dan otvorenih vrata Veterinarskog fakulteta u Zagrebu održao se 11. travnja u sklopu Festivala znanosti. Kako su ovogodišnja tema znanstvenog festivala boje, tako se i na Veterini moglo upoznati bolje s ulogom boja u ovoj znanstvenoj disciplini. Kao i svake godine do sada, studenti i profesori posjetiteljima su prenijeli brojna znanja iz veterine i, naravno, posjetitelji su imali priliku vidjeti puno životinja koje stanuju na ovom zagrebačkom fakultetu.

Dan otvorenih vrata Veterinarskog fakulteta | foto: Tea Ovničević, srednja.hr

Festival znanosti svoje 17. izdanje odlučilo je posvetiti bojama. U sklopu tog festivala održao se i Dan otvorenih vrata Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, koji se na sebi svojstven način fokusirao na boje.

Tako su posjetitelji imali priliku vidjeti i čuti kako životinje koriste svoje boje za preživljavanje, saznati nešto više o važnosti i primjeni ultraljubičastog i infracrvenog svjetla te se educirati o ulozi boja u laboratorijskim istraživanjima.

Osim toga, oni koji su posjetili Veterinu 11. travnja mogli su ući u trag velikim hrvatskim zvjerima kroz radionice sa znanstvenicima koji proučavaju tragove divljih životinja, pogledati pokaznu vježbu detekcije sa službenim policijskim psima, natjecati se u gađanju puhaljkom za kemijsku imobilizaciju, naučiti više o psećoj probavi te kako veterinari spašavaju domaće ljubimce koji pojedu ono što ne smiju, te pogledati zbirku kostura kralježnjaka.

Maturanti zavirili u svoju budućnost

Među posjetiteljima bilo je učenika svih uzrasta, osnovnih i srednjih škola, a bilo je i puno maturanata koji planiraju na jesen upisati upravo ovaj fakultet. Popričali smo s Mijom iz Gornjogradske gimnazije, koja je došla vidjeti kako izgleda i što nudi Veterina.

– Sve mi se čini jako zanimljivo. Ja sam i prije znala da želim Veterinu upisati, ali ovo mi je prvi put da sam baš na faksu, i sada još više želim ovo studirati. Sve što sam vidjela mi se jako svidjelo. Bili smo na domaćim životinjama, gdje smo gledali koze, tamo nam je profesorica pokazala kada mlijeko valja, a kada ne. Onda smo prešli na gmazove, gdje smo malo proučavali zmije. U jednoj učionici smo poslušali kratko predavanje o lužinama i kiselinama, i gledali smo spermij kako se miče i traži jajnu stanicu. Sve mi je to bilo vrlo zanimljivo, rekla nam je Mia koja planira upisati Veterinu sljedeće akademske godine.

Najveća atrakcija bile su domaće životinje, konji, ovce i koze, koje su dolazili bliže ogradi kako su se posjetitelji približavali, vjerojatno ‘žicali’ da ih se pomazi i da nešto za gricnuti. Najviše pažnje dobili su mali jarići koje su posjetitelji s veseljem držali u naručju.

Sve što smo vidjeli na Danu otvorenih vrata možete pogledati u našoj fotogaleriji.

[FOTO] Zmije, kosturi i psi tragači na Danu otvorenih vrata Veterinarskog faksa
Share via
Copy link
Powered by Social Snap