Pretraga

[FOTO+VIDEO] Pogledajte kako se u Zagrebu norilo posljednjih šest godina

A- A+

Norijada je imenica nastala od glagola noriti, koji se koristi u kolokvijalnom govoru u Zagrebu, Prigorju i Zagorju, a znači ludovati. Ona se s generacijama ukorijenila kao izraz, koji označava tradicionalno okupljanje maturanata povodom završetka školovanja, a obzirom na tradiciju i veličinu norijade u glavnom gradu Hrvatske, riječ norijada počela se koristiti i u krajevima, kojima je pojam noriti praktički nepoznat.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Zagrebačka se norijada sastoji od povorke učenika gradom, nakon koje se već niz godina maturanti okupljaju na određenom mjestu, poput Jaruna ili Bundeka, gdje imaju organiziran cjelodnevni glazbeni program.

Izdvojeni članak

Sve zagrebačke srednje škole dobivaju majice za norijadu: Evo koliko će to koštati

Neke od karakterističnih popratnih radnji, koje zagrebački maturanti čine za norijadu su posipanje brašnom (za što se nadamo da će kao nehumana aktivnost izumrijeti), fućkanje sa zviždaljkama, posvemašnje bučenje, kupanje u Manduševcu i na Bundeku te slično.

Posljednjih šest godina, detaljno smo pratili zagrebačke norijade te smo za svaku od njih napravili i prigodan videoprilog s najzanimljvijim momentima.

Stoga smo vas tri tjedna manje od mjesec dana uoči norijada, odlučili podsjetiti na upečatljive foto i video trenutke, uz određene pojedinosti.

Norijada Zagreb 2012.

Mjesto okupljanja zagrebačkih maturanata, standardno je bio središnji Trg, nakon kojeg se maturantska povorka uputila prema Bundeku, gdje je organizirana središnja proslava.

foto; srednja.hr

Premda još nema službenih potvrda o mjestu održavanja ovogodišnje norijade, vjerujemo da će mjesto okupljanja središnje proslave biti istovjetno kao i 2012.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Pogledajte kako su zagrebački maturanti norili prije deset godina

Pogledatje što smo još onomad zabilježili apratom i kamerom. Ne sumnjamo da će generaciji 2011./2012. pobuditi svakakva sjećanja.

Kao i obično, na majicama je bilo natpisa inspiriranih nekim aktualnm zbivanjem, internom forom, pjesmom, a našla se tu svakako i pokoja provokacija.

Ovdje pogledajte galeriju najzanimljivijih natpisa na majicama generacije koja je 2012. norila u Zagrebu.

Brojne majstorije i zezanciju, koja je vladala na norijadi, uspjeli smo zabilježiti i u opširnom videoprilogu. Svoje emocije na zadnji dan nastave, u klipu je s nama podijelilo niz maturanata.

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA] Ove scene sa zagrebačke norijade ne smijete propustiti

Norijada Zagreb 2013.

Na norijadi 2013. godine, u Zagrebu je bilo malo žešće nego inače pa je tako čak 16 maturanata privela policija, dok ih je još 20-ak završilo na hitnoj. Što se tiče ostaloga, nije bilo prevelikih odstupanja.

Tada oko 7.000 zagrebačkih maturanata se skupilo na Trgu, odakle su se zatim uputili na Bundek. Ni jaka kiša, nije uspjela omesti cjelodnevnu zabavu.

Kako je sve skupa izgledalo, pogledajte u fotogalerijama na ovom linku te ispod. Napominjemo da je dio fotografija u galerijama s proslave zadnjeg dana škole iz drugih hrvatskih gradova.

Dakako najzanimljvije detalje sa zagrebačke norijade možete pogledati i u formi pokretnih slika odnosno u zabavnom videoprilogu.

Norijada Zagreb 2014.

Od događaja koje valja istaknuti za norijadu 2014. godine, nažalost u prvom planu je jedan nemili događaj pa i kazneno djelo.

Naime, dvojica maturanata, gurnuli su Pixellova fotografa u Manduševac, čime su mu prouzročili materijalnu štetu od 120 tisuća kuna.

Igrom slučaja, svojom smo kamerom zabilježili taj trenutak.

Vremenski uvjeti, ni 2014. nisu mazili maturante, međutim to nije spriječilo desetine njih, da zadnji dan nastave obilježe kupanjem u Manduševcu.

Pogledajte najzanimljivije majice te trenutke zabilježene fotoaparatom.

Koje smo detalje zabilježili u videoprilogu, možete pogledati ispod.

Norijada Zagreb 2015.

U 2015. smo godini otišli korak dalje ili bolje rečeno više pa smo okupljanje maturanata snimili s najviše točke na središnjem zagrebačkom Trgu.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Među stvarima koje vrijedi izdvojiti, svakako je delirij koji su maturanti proizveli pjevajući Dinamovu neslužbenu himnu, pod šatorom na Bundeku.

Maturantsku zezanciju na zadnji dan nastave generacije 2014./2015., pogledajte u videoprilogu ispod, a najbolje foto zapise na ovom linku.

Norijada Zagreb 2016.

Norijada 2016. godine, također je imala jedan, izdvojeni moment, koji ju je obilježio. Naime, u šatoru na Bundeku, između ostalih je nastupila Lana Jurčević, koja je za Pravu ljubav trebala muški glas pa ga je potražila među maturantima.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Mislav iz Ruđera se osokolio, izašao na binu i otpjevao s Lanom duet. Izvedbu junaka generacije s popularnom pjevačicom, uspjeli smo snimiti.

Koliko su maturatni generacije 2015./2016.  bili kreativni s natpisima na majicama, kao i u proslavi, možete pogledati u linkovima ispod, a roštilj, kupanje i zabavu s Bundeka, pogledajte u videu.

[FOTO] NAJBOLJE MAJICE SA ZAGREBAČKE NORIJADE 2016.

[FOTO] NAJBOLJI PRIZORI S JUČERAŠNJE NORIJADE U ZAGREBU

[FOTOGALERIJA] OVE SCENE SA ZAGREBAČKE NORIJADE NE SMIJETE PROPUSTITI

Norijada Zagreb 2017.

Norijadu 2017. godine obilježilo je nekoliko stvari, među kojima je i požar, koji je jedan od maturanta uspio izazvati ispaljivanjem signalne rakete s Mosta slobode, prema južnoj obali Save.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Vatrogasci su brzom reakcijom uspjeli spriječiti veću štetu od izgaranja nekoliko desetaka kvadrata niskog raslinja i osušene trave.

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA] Samo ljubav: Ulovili smo većinu parova s jučerašnje norijade

Kad smo kod crne kronike, recimo i to da su u Zagrebu na ovoj norijadi privedene 3 osobe, a 13 ih je trebalo liječničku pomoć.

Ipak, izuzmemo li tih par incidenata, puno je više pozitivnih stvari, koje su se događale na proslavi kraja nastave zagrebačkih srednjoškolaca.

O tome će najbolje posvjedočiti ova fotogalerija u kojoj smo zabilježili mnoštvo zaljubljenih golupčića, koji su na norijadi širili samo ljubav!

Nadamo se da će takvi prevladavati i na norijadi 2018.

Najupečatljivije prizore s prošlogodišnje norijade, možete pronaći na ovoj poveznici, a ispod je video nabrijanog ‘prijelaza’ sa zagrijavanja na Trgu.