Pretraga

Fuchs poslao dopis školama: Mijenja se režim nastave za maturante u posljednjem tjednu

A- A+

Svim ravnateljima srednjih škola ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, uputio je dopis kojim od njih traži prelazak na online nastavu za maturante posljednja dva dana nastavne godine, 24. i 25. svibnja. Izuzetak bi bili maturanti koji ta dva dana moraju polagati usmene ili pisane provjere znanja.

Foto: Srednja.hr

– Budući da se u uvjetima epidemije približava završetak nastave za učenike završnih razreda srednje škole, kao i početak provedbe ispita državne mature te izradbe i obrane završnih radova, iznimno je važno osigurati da tijekom tih procesa što manji broj učenika i nastavnika bude u samoizolaciji ili pozitivno na COVID-19, stoji u uvodu dopisa koji je danas stigao ravnateljima svih srednjih škola u Hrvatskoj, a potpisuje ga ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs.

MZO traži da zadnja dva dana za maturante budu online

U njemu Ministarstvo školama preporučuje prelazak na online nastavu za učenike završnih razreda posljednja dva dana nastavne godine za maturante. Iznimka su maturanti koji moraju pisati ispit ili odgovarati gradivo.

– Kako bismo svi zajedno pridonijeli uspješnom završetku nastavne godine i srednjoškolskog obrazovanja naših maturanata preporučujemo da, u suradnji s predmetnim nastavnicima, na dane 24. i 25. svibnja 2021. organizirate online nastavu za sve one maturante kojima nije potrebna provjera znanja. Preporučujemo da na te dane u školu dolaze samo oni učenici završnih razreda kojima je dolazak neophodan zbog provjere znanja, stoji u dopisu MZO-a, a o konačnoj organizaciji nastave odlučit će škole, odnosno ravnatelji.

Izdvojeni članak

HZJZ objavio upute za maturu: Za učenike u samoizolaciji vrijedit će posebna pravila

MZO moli ravnatelje da se s učenicima i roditeljima dogovore oko otkazivanja druženja

Ovu uputu u MZO-u opravdavaju time da se, za sve osobe kod kojih se utvrdi da su bile u bliskom kontaktu sa zaraženim učenikom ili nastavnikom u vrijeme kada je osoba mogla biti zarazna, izriče mjera aktivnoga zdravstvenog nadzora u samoizolaciji. To stvara komplikacije za učenike koji moraju na maturu, kao i za škole koje moraju organizirati pisanje tih ispita za maturante u samoizolaciji.

– Također, s ciljem što manjeg broja učenika i djelatnika koji su pozitivni ili u samoizolaciji tijekom provedbe državne mature i obrane završnih radova, molimo vas da zajedno s učenicima i njihovim roditeljima/skrbnicima dogovorite da se eventualna organizirana druženja (na otvorenom ili zatvorenom) ne održavaju ili da se odgode nakon završetka ovih procesa, piše u dopisu ministra Fuchsa kojeg u cijelosti možete pročitati pri dnu teksta.

Podsjetimo, nedavno je HZJZ izdao upute za održavanje državne mature u ljetnom roku. Učenici kojima je određena mjera samoizolaciji maturu će pisati u posebnoj prostoriji, a na putu do škole ne smiju se služiti javnim prijevozom te od izlaska iz kuće moraju nositi zaštitnu masku. Upute predviđaju i kako će učenici s težim zdravstvenim poteškoćama maturu pisati kod kuće. Više o mjerama za provedbu mature čitajte OVDJE.

Napomena: ako vam dopis MZO-a u nastavku nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [71.49 KB]


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.