Pretraga

Gesta kakva se ne pamti: Dobra vila iz Osijeka 30 djevojaka potpuno oprema za maturalnu

Koliko ste puta spremajući stvari naišli na odjevni predmet kojega ste nakon kupnje odjenuli svega par puta i sada ga samo prebacujete s jednog kraja ormara na drugi? U sličnoj se situaciji našla i jedna mlada fitness trenerica iz Osijeka, Laura Palančević. Shvatila je da posjeduje nekoliko haljina i pari cipela koje više ne koristi. I umjesto da ih baci, odlučila je pokrenuti humanitarnu akciju kakva se rijetko viđa – brojne djevojke u potpunosti će opremiti za maturalnu zabavu.

Laura Palančević; foto: Instagram

Maturalna zabava noć je koju većina pamti do kraja života. Logično je, stoga, da na tu večer svaka djevojka želi u potpunosti zablistati. No, s obzirom na ekonomske prilike u Hrvatskoj, brojni roditelji to im teško mogu priuštiti.

Haljine su stajale i čekale u ormaru

Novac za maturalnu haljinu poklonila djeci oboljeloj od raka i umjesto naklona do poda ‘zaradila’ ruganje

I tu u pomoć uskače mlada fitness trenerica iz Osijeka, Laura Palančević. Putem Facebooka pokrenula je humanitarnu akciju koja je za cilj imala pomoći maturanticama slabijeg imovinskog stanja i to darovanjem haljina.

No, Lauri su se ubrzo pridružile i njene prijateljice frizerke i vizažistice, tako da će djevojke koje si to ne mogu priuštiti za maturalnu biti potpuno opremljene i to besplatno.

– Za pokretanje ove akcije odlučila sam se  iz dva razloga. Prvi je bio taj da sam se nakon nekog vremena ponovno odlučila baviti humanitarnim radom, a nisam znala s čime da krenem. Druga stvar, kako sam to povezala? Prije mjesec, mjesec i pol preslagivala sam odjeću u ormaru. Shvatila sam da imam jako puno haljina u koje više nakon poroda ne mogu stati, koje vjerojatno više nigdje neću nositi. Isto je vrijedilo i sa sandalama i cipelama. Odlučila sam to pokloniti i u razgovoru s kolegicama došla sam na ideju ove akcije. Vjerujem da si je svaka žena koja je zaposlena, ima neki radni staž i radi nekada priuštila haljinu koju je obukla samo u jednoj prilici i nakon toga više nikad ili ju jednostavno više ne može obući, kao i ja. Te sve haljine meni su stajale, više ih ne nosim niti izlazim van, tako da one jednostavno stoje i čekaju, što nema nikakvog smisla. I onda sam tako sa svojim djevojkama iz sportskog centra odlučila da bismo mogle krenuti s ovom akcijom. Da bi došla do djevojaka kojima su haljine potrebne, napisala sam Facebook status i time je sve krenulo, kaže nam Laura.

Lauri se u akciji pridružile frizerke i vizažistice

Plan je bio opremiti desetak djevojaka, ali ubrzo su se Lauri počele javljati i druge žene koje bi poklonile svoju haljinu. Sada je već ideja za maturalnu zabavu opremiti čak 30-ak djevojaka.

Maturalna ne mora biti sprovod za novčanik: Evo kako možete uštedjeti na ‘looku’ za najvažniju srednjoškolsku noć

– Akciji se priključila i moja kolegica, ona je vizažistica, s tim je krenula unazad godinu dana. Ona mi je odlučila pomoći što se tiče frizure i šminke jer radi i jedno i drugo. U međuvremenu su mi se javile još dvije djevojke koje su također frizerke pa će vjerojatno i one sudjelovati, jer na kraju to neće biti deset djevojaka, bit će ih 30-ak, otkriva Laura.

‘Djevojke se uglavnom stide javiti’

Dodaje, same maturantice za sada se slabo javljaju, ali joj se zato javila nekolicina roditelja i s njima je već u dogovorima.

–  Djevojke se uglavnom stide i srame, sada treba doći do njih. Ako se dogodi da imam toliko haljina, a nemam dovoljan broj djevojaka, poslat ću mailove ravnateljima škola, pa ćemo to tako razglasiti ili ćemo odraditi nekoliko roditeljskih sastanaka s roditeljima maturanata i tako ćemo to onda riješiti, zaključuje Laura.

Ako ste među onima koji znaju maturanticu kojoj je potrebna ovakva vrsta pomoći ili sami trebate pomoć, podatke o tome kako se javiti Lauri potražite u Facebook objavi u nastavku.


____________________________________________________________________________

Sve najnovije informacije o maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Gesta kakva se ne pamti: Dobra vila iz Osijeka 30 djevojaka potpuno oprema za maturalnu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap