Pretraga

Gljive i kokoši nasmijale maturante na B razini Hrvatskog: ‘Nisam još vidjela polazne tekstove iz prirode i društva’

A- A+

Ove godine učinjene su velike izmjene u kalendaru državne mature pa osim što se ispiti pišu u dva bloka, prvo obavezni pa onda izborni, A i B razine obaveznih predmeta pišu se u različite dane. Ovoga se utorka na maturi polagala B razina Hrvatskog jezika. Maturanti s kojima smo razgovarali ističu kako im ispit nije bio težak, ali nasmijala su ih pitanja vezana uz polazne tekstove, točnije kokoši i gljive.

Foto: Unsplash

Oko 10 tisuća učenika danas je na maturi polagalo prvi dio ispita B razine Hrvatskog, test iz književnosti i jezika. Nakon ispita smo porazgovarali s petero njih, a svi su se složili oko jednog – ispit nije bio pretežak!

– Smatram da je B razina bila prikladne težine, zadaci su mi bili jasni. Što se tiče polaznih tekstova nije bilo nekih poteškoća. Malo razočarana jer sam na pitanja koja nismo morali rješavati većinom znala odgovor. Sve u svemu, zadovoljna sam kako sam napisala, rekla nam je nakon današnjeg ispita, Doroteja iz Upravne škole Zagreb.

Maturante nasmijala pitanja s gljivama i kokošima

Da je ispit bio osrednje težine i više naginje ka laganome, ocjenjuje njena vršnjakinja Lucija iz Elektrotehničke škole u istom gradu.

Izdvojeni članak

Gotovo 20.000 maturanata pisalo višu razinu Hrvatskog: ‘Pao mi je mrak na oči kad sam vidjela gramatiku’

–  Više sam se osjećala kao da idem na kavu prije škole jer sam se odlučila ne stresirati, kaže Lucija.

Maturanti su na društvenim mrežama već počeli zbijati šale oko nekolicine pitanja vezanih uz polazne tekstove – onaj o gljivama, te o kokošima. Kako nam prepričavaju, temeljem polaznih tekstova morali su odgonetnuti zašto kokoši ne mogu letjeti, što je ugrozilo njihov razvoj, a bilo im je postavljeno i pitanje o pticama selicama i zašto one mogu letjeti. Također su nakon jednog od polaznih tekstova morali odgovoriti na pitanja što sprječava rast gljiva te je li tekst bio edukativni, informacijski, zabavan ili znanstveni.

Lucija veli da joj ta pitanja nisu bila teška, ali su je nasmijala.

– Najteže pitanje ne znam ni napisati, larpurlartizam, tako nešto, uglavnom, nismo ni čuli za to, barem moji kolege iz škole i ja. A zadatak s kokošima i gljivama je bio presmiješan, no nije bio težak, jednostavno se trebalo iščitati iz teksta. Samo je malo tužno što nisu stavili neku od bilo kojih knjiga, jer za ove autore nitko nije ni čuo, kaže nam Lucija.

Kako je ove godine s ispita uklonjeno gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda, učenici na B razini Hrvatskog nisu trebali riješiti osam zadataka. Lucija kaže da i ta ‘prekrižena’ pitanja nisu bila teška, primjerice, jedno od njih bilo je što su hungarizmi.

Ispit uz posebne epidemiološke mjere

Izdvojeni članak

Pitanje o ludizmu izazvalo buru nakon ispita iz Hrvatskog: NCVVO nam rekao hoće li ga poništiti

Ove godine ispit se održava uz posebne epidemiološke mjere, budući da u Hrvatskoj još uvijek nije proglašen kraj epidemije koronavirusa.

– Morali smo dezinficirati ruke na ulasku u školu, te su nam sprejom čistačice špricale u obje ruke. U učionicama je bilo po šest ljudi. Neki profesori su imali maske i rukavice, dok neki nisu, prepričala nam je Lucija.

Kaže da joj je iz ispita dovoljan prolaz jer Grafički fakultet prilikom upisa ne boduje taj predmet.

– Pišem još Engleski B, Matematiku B i Informatiku. Za fakultet koji želim, a to je Grafički, gleda se samo Matematika, te ću se za tu maturu bolje spremati jer mi je bitna, zaključuje Lucija.

I Martin iz Elektrostrojarske škole Varaždin zadovoljan je napisanim ispitom.

– Nakon pisanja mi je laknulo jer više neću razmišljati o Hrvatskome. Mene je jedino omeo zadatak o maslinama vezan uz polazni tekst jer jednostavno previše sam razmišljao i u jednom trenutku su mi se svi ponuđeni odgovori činili ispravnima, kaže nam Martin.

U njegovoj školi također su se primjenjivale sve epidemiološke upute, a izgreda i nepoštivanja pravila pisanja nije bilo.

– Rješavao sam ispite prošlih godina i mislim da je ispit bio sasvim u redu za B razinu. Očekujem četvorku, a još pišem A razinu Matematike i Engleskog jezika i Fiziku. Planiram na Strojarstvo u Varaždinu na Sveučilištu Sjever, kaže nam Martin.

‘Prije stvarno nisam vidjela ovakve polazne tekstove s dijelovima prirode i društva’

Izdvojeni članak

Ekosavjetnik ili eko-savjetnik: Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik odgovorio na pitanje koje je namučilo maturante

Natalia, učenica iz obrazovanja odraslih Pučkog otvorenog učilišta POUKA, kaže nam kako u ispitu nije bilo zadataka koji su joj stvarali poteškoće jer se dosta pripremala.

– Još uvijek sam pod dojmovima cijele mature, jer prije stvarno nisam vidjela ovakve polazne tekstove s dijelovima prirode i društva ili biologije. Bila jesu pitanja smiješna, ali bože moj. Nastavak na jučerašnje planiranje. Izuzevši to ostatak ispita je stvarno bio lagan. Nisam baš imala neke zadatke koje su mi bili teški jer sam se stvarno po pitanju gramatike književnosti pripremila, jedino eto mali problem sa zadacima ‘čitanje s razumijevanjem’, kaže Natalia.

Dodaje, iz znatiželje je bacila pogled na izbačene zadatke i znala bi ih riješiti sve, ali ne žali previše zbog toga.

– Za ispit sam se pripremala isključivo po prijašnjim maturama i uz dodatne sažetke svih razdoblja.  Očekujem neku solidnu trojku na granici s četvorkom. Planiram upisati poslovnu ekonomiju ako sve prođe super, kaže Natalia.

Naša posljednja sugovornica, Lana iz Katoličkog školskog centra ‘Petar Barbarić’ u Travniku kaže kako nije bilo potrebe previše se pripremati za zadovoljavajući rezultat na ovom ispitu jer ni njoj zadaci nisu bili problematični.

– Ukupni dojam? Presretna sam što je veliki dio stresa prošao i nadam se zadovoljavajućim rezultatima. Ispit B razine bio je sasvim u redu, dovoljno je bilo izvući ponešto iz skripte i provježbati na prošlogodišnjim ispitima. Ne sjećam se baš nekog teškog pitanja, međutim, mislim da je brzopletost uzela svoje pa su neka pitanja ostala bez pravog odgovora. Po meni, zadatci s gljivama i kokama bili su poprilično jasni pri čitanju i mislim da nije bilo velikih komplikacija pri rješavanju istih. Osam pitanja nismo trebali riješiti, a jedno od njih je vezano za uzrečicu ‘dati petama vjetra’. Sve u svemu, ta pitanja su mi bila najlakša, ali što je, tu je. Ispit nismo pisali s maskama, svi su došli na vrijeme i sve je bilo i redu. Očekujem jednu lijepu duju, ugodne ljetne praznike i upad na željeni fakultet, zaključuje Lana.

Dojmove s jučerašnjeg ispita A razine pročitajte na poveznici.

 

Copy link
Powered by Social Snap