Pretraga

Gotove su prijave ispita mature na jesenskom roku: Otkrili smo koji su predmeti ‘najpopularniji’

A- A+

Ispitima državne mature u jesenskom roku pristupit će 4.831 maturant, najviše njih, preko pola, polagat će ispit osnovne razine Matematike. Najčešće se polažu obvezni predmeti, a najpopularniji među izbornima je, očekivano, Fizika.

matura matematika

Foto: srednja.hr

Gotove su redovne prijave ispita na jesenskom roku ovogodišnje državne mature. Kako nam kažu iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji organizira i provodi maturu, ukupno je 4.831 kandidat polaže neki ispit na jesenskom roku.

Najviše na osnovnoj razini Matematike

Od obveznih predmeta, najveći broj pristupnika, njih 2.735 na jesenskom će roku pisati osnovnu razinu Matematike. Odmah nakon slijedi ispit iz osnovne razine Hrvatskog jezika, kojemu bi trebalo pristupiti 1.283 kandidata, a osnovnu razinu Engleskog jezika prijavilo je njih 1.005.

Polažu se i izborni predmeti. Očekivano, najveći je broj onih koji se žele okušati na ispitu iz Fizike, njih ukupno 261, a slijede Politika i gospodarstvu koju prijavljuje 200 pristupnika te Biologija koju želi pisati njih 176. Broj prijava za svaki pojedinačni predmet i razinu, kada je riječ o obveznom dijelu, nađite u tablici ispod.

Važni datumi na jesenskom roku

Engleski se na jesenskom roku piše 22. kolovoza, a Matematiku će učenici polagati 24. kolovoza. Prvi dio ispita iz Hrvatskog jezika piše se 29. kolovoza, dok je esej na rasporedu 30. kolovoza.

Oni koji prijave Biologiju na jesenskom roku, taj će ispit polagati 25. kolovoza. Fizika će se polagati 26. kolovoza, a Politika i gospodarstvo 1. rujna.

Privremeni rezultati jesenskog roka izlaze 12. rujna, rok za žalbe traje dva dana od njihove objave, a konačni će rezultati biti objavljeni 19. rujna. Čitav kalendar mature u jesenskom roku detaljno možete proučiti u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [93.52 KB]

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.