Pretraga

Gotovo 20.000 maturanata pisalo višu razinu Hrvatskog: ‘Pao mi je mrak na oči kad sam vidjela gramatiku’

A- A+

Danas je više od 19 tisuća maturanata polagalo višu razina ispita mature iz Hrvatskog jezika i književnosti. Matura kao nijedna do sada, s posebnim fokusom na higijenu i razmak među učenicima. Iz nekog učeničkog aspekta, matura kao i svaka do sada. Neka su pitanja bila teža, neka lakša, a neka su im zadavala prave glavobolje. Razgovarali smo s nekoliko pristupnika, a oni su s nama podijelili svoje dojmove. Neki od njih ističu kako im je najteži dio ispita bila gramatika.

foto|srednja.hr

Ukupno 19.923 prijave pristigle su za višu razinu ispita državne mature iz Hrvatskog jezika i književnosti. Matura se, kao i prethodnih godina, sastojala od pitanja iz književnosti, s polaznim i bez polaznih tekstova te od gramatike. Za rješavanje ispita imali su 100 minuta, a jedna razlika u odnosu na prošlogodišnje mature je da, uslijed gubitka dijela gradiva zbog epidemije koronavirusa, nisu morali odgovoriti na osam pitanja. Maturanti nam uglavnom kažu kako su zadaci bili jasni, neki od polaznih tekstova su bili nepoznati, a potkralo se i nekoliko iznimno teških pitanja iz gramatike.

‘Pao mi je mrak na oči kad sam vidjela gramatiku’

Stella, maturantica zagrebačke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, kaže nam kako joj je dio ispita o književnosti bio prilično jasan, iako za neke tekstove uopće nije ni čula. Od gramatike, s druge strane, pao joj je mrak na oči, kaže nam.

– Zadatci iz književnosti bili su na logičko povezivanja odgovora s tekstom. Većinom mi je sve bilo jasno, iako za neke tekstove nikad nisam čula. Kad sam vidila gramatiku pao mi je mrak na oči, ne želim niti komentirat jer je meni stvarno bila teška. Išla sam na pogađanje pa što pukne, pukne. Iskreno minimalno sam se pripremala, ali mislim da je čitanje s razumijevanjem puno pomoglo, rekla nam je.

U njenoj školi nije bilo incidenata na ispitu iz Hrvatskog te je sve prošlo, kako navodi, po ‘PS-u’. Ne zna još što će upisati, ima deset odabira za fakultet te kaže da je sve, više-manje, zanima te da će biti zadovoljna da upadne na bilo koji.

Ispit su pisali i OŠ Kajzerica, na ulazu su im mjerili temperaturu, kaže nam Stella, a kada su ulazili u dvoranu, to je bilo u grupama te su morali dezinficirati ruke. Kaže da nije bilo prevelike distance te da nisu pisali ispit s maskama.

Barbari iz VIII. Gimnazije u Zagrebu je ispit, kako nam kaže, bio ok, u usporedbi s prošlim maturama, srednje težak. No, slično kao i Stelli, njoj su pitanja iz jezika bila teška.

– Pitanja s polaznim tekstovima, bilo je dosta novih, a meni je osobno inače dosta težak jezik pa mi je to bilo teško. Ispit nije bio ni jednostavan ni prezahtjevan. Bio je zahtjevan, ali onaj tko je radio, radio je, navodi nam Barbara.

Od pitanja iz gramatike sjeća se da su joj ona vezana za imperfekt te zadaci u kojima je trebala odabrati gramatički točne rečenice bili zbunjujući ili teži od drugih.

Od osam zadataka koje maturanti nisu morali riješiti, Barbara nam za neke kaže da je baš znala odgovor pa joj je malo i žao što su izbačeni. Njena je gimnazija, nažalost, stradala u potresu pa su ispit pisali u zagrebačkom MIOC-u.

– Okupili smo se ispred škole, naravno u manjim grupicama. Pri ulasku nam je domar dezinficirao ruke i morali smo obrisati noge. Ušli smo unutra, pozvao nas je ravnatelj u taj jedan veliki hodnik ispred dvorana gdje smo pisali ispit, rekla nam je. Sigurno je lakše pisati ispit u svojoj školi, no cijela okolina MIOC-a je bila jako lijepa, uređena i opuštena. Nikakvih incidenata nije bilo, uglavnom se nije ni ranije izlazilo s ispita, rekla je Barbara.

Pripremala se tako da je prošla cijelu skriptu iz Trinoma, a onda se par dana prije uhvatila rješavanja mature od prijašnjih godina. Očekuje ocjenu između trojke i četvorke, a planira upisati Agronomski fakultet, no još nije sto posto sigurna.

‘Nakon ispita osjećam se razočarano i bijesno’

Iz Upravne škole u Zagrebu stiže nam maturantica Magdalena koja ima nešto jače emocije prema ovogodišnjem ispitu mature iz Hrvatskog. Bio je, smatra, zahtjevan te dosta teži u odnosu na prošle godine.

– Nakon pisanja osjećam se razočarano i bijesno zato što smatram da je obzirom na trenutnu situaciju sve bilo dosta zahtjevno. Iz ispita ne očekujem više od 2 jer sam većinu zadataka riješila na pogađanje, ističe Magdalena.

Planira upisati porezni studij, a na maturi još piše Matematiku i Engleski kao obvezne te Politiku i gospodarstvo.

Razgovarali smo i s jednom anonimnom maturanticom strukovne škole iz Zagreba koja nam isto kaže da joj se gramatika, u odnosu na prijašnje godine, činila dosta teška. Osam zadataka koje nisu trebali riješiti nije uopće gledala, kaže, već se fokusirala na ono što mora. Matura je po njenom mišljenju bila osrednje teška, no i dalje teža nego neke prijašnjih godina.

– Nije bilo nikakvih incidenata i sve je prošlo u najboljem redu. U našoj školi provedene su bile mjere HZJZ-a, trebali smo doći u određeno vrijeme, pridržavati se distance te smo u učionici bili 2 metra razmaka. Učenica koja spada u rizičnu skupinu je pisala u odvojenoj učionici od ostalih maturanata, rekla nam je anonimna pristupnica.

U Srednjoj školi Viktorovac u Sisku učenici su bili podijeljeni u razrede od po deset pristupnika te se održavala adekvatna distanca. Kao i drugdje, dezinficirale su se ruke te su se brisale noge na ulazu u školu. Razgovarali smo s maturantom Ivanom. Njemu je matura bila ok.

– Relativno sam zadovoljan, pristupio sam s malom tremom. Bilo je nekoliko težih zadataka, no bili su jasni. Od osam zadataka koje nismo trebali riješiti znao sam možda odgovor na dva, rekao nam je.

Nije bilo nikakvih incidenata. Pripremao se po skripti i prošlogodišnjim maturama, a očekuje ocjenu dobar ili vrlo dobar. Na maturi će još pisati Matematiku, Engleski i Biologiju, a nakon maturiranja očekuje ga, nada se, studij sestrinstva.

‘Pa mi imamo vremena nakon za prepisati odgovore?’

Lana iz Srednje škole fra Antuna Kačića Miošića iz Makarske kaže nam da je za nju ispit bio neočekivan te da joj je drago što je sve prošlo. Najteži zadatak joj je bio onaj vezan uz jezični ludizam – taj pojam u gradivu, kaže, nikad nije susrela.

– Na osam zadataka nisam obraćala pozornost. Pošto je dosta pitanja općeg znanja, možda bi i mogla par od tih riješiti. Za ispit sam se pripremala par dana prije, usputno sam rješavala prijašnje mature i što sam učila, učila sam iz Trinomove skripte. Ovaj ispit je definitivno imao svojih ‘caka’ i s kolegama komentiram kako su prijašnji bili lakši, no možda je samo stres učinio svoje, priča nam Lana.

Imali su jedan mali ‘incident’, priča nam, kada im je najavljeno tri minute do kraja teksta, jedna učenica je samo upitala – „pa mi naravno ima iza vremena za prepisat odgovore, je li tako?“.

– Očekujem pozitivnu ocjenu sigurno, nadam se malo višu budući da studij na koji želim upasti, a to je Filozofija dosta boduje Hrvatski jezik i književnost, rekla nam je Lana.

U njihovoj školi sve je organizirano prema uputama HZJZ-a. Bili su u manjim učionicama, dezinficirali su ruke i obrisali cipele. Jedan od njenih kolega, Jakov, s nama je također podijelio svoje dojmove.

– Ispit kao ispit nije bio težak, ali polazni tekstovi, prvih 30 pitanja, nije bilo poznato. Bilo je dosta pjesama, pa je to bilo zeznuto. Nije nijedan zadatak baš odskakao po težini od ostalih, no meni, kako nisam dovoljno spremio gramatiku, je to bilo najteže. Svake je godine gramatika na isti kalup, tako da mislim da nije bilo objektivno preteško, za one koji su to spremili, rekao nam je Jakov.

Kao i Lana, pripremao se po Trinomovoj skripti, a krenuo je nekoliko dana prije ispita. Riješio je, kaže, možda tri prijašnje mature iz Hrvatskog i ovaj je bio usporediv po težini s prošlogodišnjima.

Nakon ispita nam se javilo više maturanata koji tvrde da pitanje vezano uz ludizam ulazi u gradivo drugog polugodišta i traže da se ono poništi, ovdje pročitajte više i što o svemu kaže NCVVO.